Top News
12497 prikaza

Nadbiskup napada školstvo, štiti prodekanicu s lažiranim CV-em

Nadbiskup Đuro Hranić
Marko Mrkonjić/PIXSELL
Obrazovni sustav mu je "neetičan", nedovoljno kršćanski, a prešućuje slučaj prodekanice Suzane Vuletić

Ima već dva tjedna kako veledostojnik Đakovačko-osječke nadbiskupije, nadbiskup Đuro Hranić, ne odgovara na pitanje o životopisu Suzane Vuletić, prodekanice Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Hranić je, naime, veliki kancelar tog fakulteta, a o Suzani Vuletić smo pisali kao o osobi koja je nekoliko godina držala javnosti izložen životopis s nekoliko, kako se pokazalo, neistinitih podataka o sudjelovanju u znanstvenim projektima.

Uredno je prešućivala kad bi je na tribinama pompozno najavljivali kao da je završila specijalizaciju iz kliničke bioetike na Sveučilištu Georgetown, što bi bilo briljantno profesionalno dostignuće. Da doista jest tako.

Nadbiskup Đuro Hranić | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

No u ožujku je Sveučilište Georgetown Expressu odgovorilo da je bila riječ tek o ljetnom jednotjednom tečaju. Bio je to tek početak, a nakon niza otkrića Expressa o njenom slučaju, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja doznajemo da je naglo povukla svoju kandidaturu za člana Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje.

Ona je u životopisu tvrdila to da je "sudjelovala u Projektu EU-a, EU FP7 GlowBrain", vezanom uz matične stanice, da bi nam dr. Srećko Gajović s Hrvatskog instituta za mozak u Zagrebu, koji je vodio taj odličan projekt, rekao da ona "nije bila službeni suradnik na projektu". Do tada je do prodekanice Vuletić valjda već stigao glas što istražujemo, pa je izmijenila svoj CV na stranicama fakulteta, i to tako da je iz njega izbacila čak tri od šest navedenih znanstvenih projekata.

Između ostalog, izbacila je i istraživanje "Stavovi studenata... prema distanaziji..." A kad smo zavirili u rad istog naziva, pronašli smo da ga potpisuju dr. Štefica Mikšić i mr. Brankica Juranić s Medicinskog fakulteta u Osijeku, te Damir Ljubotina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Vuletić nije bilo. S Medicinskog fakulteta u Osijeku tvrdili su nam, istina, da ona jest sudjelovala u razvoju koncepta i pisanju, ali... zašto onda nije navedena među autorima? Ljubotina nam je rekao da je nije upoznao.

Alojzije Stepinac s djecom prije 2. svjetskog rata Htjeli su ubijati Life Vjeronauk u hrvatskim školama: Gade nam se ples i knjige

(Sve linkove, video-snimke, dokumente i detalje o životopisu dr. Suzane Vuletić možete pronaći u članku na Express.hr "Prodekanica; svoj tjedni tečaj proglasila specijalizacijom") 

Nova zanimljivost u vezi s prodekanicom Vuletić je činjenica da je ona u prošloj akademskoj godini predavala, osim u Đakovu, na još četiri fakulteta; na sestrinstvu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, na Forenzici Sveučilišta u Splitu, na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru te na studiju sestrinstva Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Odjednom, kako smo tim fakultetima slali upite u vezi nje, stali su nam odgovarati da o njenom CV-u nemaju pojma, ali da ona ionako od iduće godine, 2018/19. kod njih više neće predavati jer to nije bilo niti predviđeno.

Samo u jednom slučaju su rekli da jest bilo predviđeno, ali da će joj otkazati ako se pokaže točnim da je CV doista kompromitiran. Suzanu Vuletić je inače bivši ministar znanosti Pavo Barišić na njenu kandidaturu još onomad imenovao u Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje. Ministricu Blaženku Divjak zato smo pitali je li Vuletić pri kandidaturi priložila onu verziju životopisa s dijelovima koji su se pokazali sumnjivima.

Ministarstvo je objasnilo da, zbog zaštite prava na privatnost, odbija dati traženu informaciju zato što je u međuvremenu, drugim riječima nakon objave članka u kojem smo spominjali i njenu kandidaturu u NVOO kao vrlo visoko tijelo iz sektora obrazovanja, Suzana Vuletić povukla kandidaturu. Riječ je inače o kandidaturi javne osobe za javnu funkciju, pa bi i kandidatura i životopis trebali biti javni. Zanimalo nas je samo je li to onaj isti životopis koji je ranije sama izložila na stranicama KBF-a u Đakovu.

Suzana Vuletić | Author: YouTube YouTube

Nadbiskup Đuro Hranić u priči o Suzani Vuletić pojavljuje se kao relevantan zato što je jedna od njegovih titula odnosno funkcija koje obnaša, i Veliki kancelar Katoličkog-bogoslovnog fakulteta. S obzirom da baš nitko niti na njenom fakultetu niti na sveučilištu niti bilo gdje u Hrvatskoj nije pokrenuo nikakvu istragu ili etičko propitkivanje zbog životopisa Suzane Vuletić, zanimalo nas je li možda barem on, veliki kancelar i nadbiskup, to napravio.

Što bi nadbiskup Hranić imao reći o tom slučaju posebno nas je zanimalo zato što je baš on 22. kolovoza pokazao da ga jako zanimaju teme iz obrazovanja i etike. Obrazovani sustav u Hrvatskoj ovako je kritizirao: "Crkva je svjesna da u ovom trenutku škola ne daje cjeloviti odgovor na pitanje tko je zapravo učenik, a time ni odgovor tko je doista čovjek."

Nije se Hranić tada toliko bavio problemom preopterećenosti učenika gradivom, nedostatnim uvjetima u pojedinim školama, nezgrapnim kurikulom ili sličnim, nego je vapio zato što obrazovanje "ne vodi računa o učenikovim vrijednostima". Na što je točno ciljao postalo je jasno kada je optužio "procese individualizacije i globalizacije" koji, rekao je, "ne dopuštaju zadirati u vrijednosni sustav učenika, u njegovo tumačenje ili, pak, u njegovu preobrazbu".

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 10:48 10.Rujan 2018.

    Istinski vjernik nije ni svjestan koliko je sretan što se njegovom bogu ne mora moliti.Očigledno je da je u HKC što se tiče crkvenih velikodostojnika isplivalo na površinu ,ono što ispliva i u septičkoj jami.