Top News
370 prikaza

Za Timovom Vladom će žaliti samo satiričari

Vlada Tihomira Oreškovića
Marko Lukunić (PIXSELL)
Čim su Karamarko, Petrov i Orešković sjeli u vladu, u zaborav su stavljene knjige s programima i počela je bitka za fotelje

Kad nešto krivo počne, teško je naknadno ispravljati. Ta poslovica najbolje bi opisala mandat odlazeće vlade Tihomira Oreškovića.

Sjednica Vlade | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Tomislav Karamarko je nakon izbora počeo iznenađen neuspjehom, a Božo Petrov iznenađen uspjehom. 

Obojica nisu znali što raditi, a sva pusta obećanja kampanje koja idu u korist građana brzo su pala u zaborav. 

Građani su svjedočili Mostovu šetanju iz središnjice SDP-a u središnjicu HDZ-a s debelim knjigama pod rukama. 

Kad je u naglom obratu Božo Petrov ipak stao uz HDZ, te knjige s pustim idejama su završile negdje u ladicama, u kojima i sad skupljaju prašinu. 

Tražeći trule kompromise, na čelu države su Karamarko i Petrov doveli Tihomira Oreškovića koji je trebao biti prototip stručnjaka. 

A u biti je trebao poslužiti kao lijepa fasada koja će zabavljati javnost smiješnim hrvatskim jezikom, dok će veliki dečki raditi u pozadini.

Čudnovati Tim je mislio da su ga zaista pozvali da vodi državu, pa se i on neugodno iznenadio kad je vidio da bi trebao biti samo marioneta na koncu. 

Kako to obično biva, u strahu da ga Karamarko ne pojede, priklonio se Petrovu. 

Tko će biti ministar, zamjenik, kako izbaciti Most iz vlasti, kako blokirati HDZ... 

To su bile glavne preokupacije dvojice potpredsjednika Petrova i Karamarka dok su bili u vladi. Znali su da vlada neće izdržati i hvatali su pozicije za nove izbore. 

Nije im bilo u fokusu kako provesti poreznu reformu, rasteretiti rad, pomoći izvozu, učiniti obrazovanje boljim....

Uz rijetke iznimke, ministri u vladi su uspjeli uprskati čega god se prihvatili. 

HDZ je dodatno poticao ideološki rat i podjele započete još za Milanovićeve vlade. 

Vlada Tihomira Oreškovića | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Dok je Karamarko branio čovjeka koji je želio pisati registar izdajnika i puštao da harači Zlatko Hasanbegović, zaustavili su dugo pripremanu kurikularnu reformu, nisu uspjeli ni pregovarati sa sindikatima, nemamo plan za otpad, poljoprivredno zemljište i dalje stoji prazno.

Najavili su poskupljenja zdravstva, rezanje prava učenicima, socijalnim slučajevima, bolesnima i slabima. 

Čim je vlada pala, HDZ je napravio zaokret, pa su se u trenutačnoj kampanji toga potpuno odrekli. 

Kao da njihovi ministri to nisu radili. Jedina kazna će biti da u novoj vladi neće biti svih tih ljudi kojima je ista ta stranka dala godinu dana da eksperimentiraju s milijardama kuna. 

I ljudskim životima najranjivijih skupina. Za najveći uspjeh zemlje mogu zahvaliti izvoznicima, dobroj turističkoj sezoni i oporavku zemalja Europske unije. 

BDP je rastao, a građani su s više posla koje su stvorili privatni poduzetnici barem malo uhvatili predah od šest godina krize te zatim mrcvarenja HDZ-a i Mosta. 

Jedino što je vlada u raspadu uspjela prodati je udio u Končaru i nekoliko manjih hotela

Ali u svom tom nesnalaženju ima i dobra stvar. Nisu stigli trošiti novce, pa nam se uvelike smanjio minus u proračunu. 

To što će plodovi nerada tek doći na naplatu, primjerice kroz tužbe sindikata, zasad nikoga nije briga. HDZ i Most sad obećavaju drugačiji pristup i uspješnu vladu.

Manja bi šteta bila da smo izbore imali odmah u siječnju.

Na kraju, Tim Orešković će u svojem poslovnom CV-ju moći napisati crticu - premijer Hrvatske.

Ono što vjerojatno neće spomenuti je da je vodio jedinu hrvatsku vladu koja je srušila sama sebe nakon manje od šest mjeseci i da je bio optužen od onih koji su ga doveli u Hrvatsku za uvođenje “diktature kancelarskog tipa”.

Na kraju su i on i njegova ekipa otišli tiho, a jedini koji će za njima žaliti su satiričari i karikaturisti kojima su bili nepresušna inspiracija.

PLUS

Ekonomski nisu uništavali zemlju

Vlada nije trošila (jer nije stigla) što nema, smanjili su dug te tako uz rast gospodarstva stvorili bolje temelje za 2018. godinu. Nisu stigli u javna poduzeća postaviti cijele garniture političkih podobnika koji bi zamijenili SDP-ove podobnike.

MINUS

Nisu ispunili ništa što su lani obećali

Nisu si smanjili plaće, ništa od reforme uprave, teritorijalnog preustroja... Funkcionirali su tako da je svatko vukao na svoju stranu. Rezali su novac najranjivijim skupinama i za obrazovanje, a kurikularna reforma je zaustavljena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.