Top News
720 prikaza

Hrvati će umirati od mina i 30 godina nakon rata

Deminiranje u okolici Drniša
boris šćitar - Pixsell
Svi su se nadali da Hrvatski centar za razminiranje neće doživjeti punoljetnost, ali još puno posla je ostalo

Borba s minski sumnjivim područjima traje još od Domovinskog rata, a posljednjih 20 godina sustavno u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), iz kojega ističu kako je kroz to vrijeme izgrađen jedinstven, inovativni sustav koji danas koriste i mnoge druge zemlje, a Hrvatska se na taj način nametnula kao lider humanitarnog razminiranja.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je kao izaslanik premijera u Sisku sudjelovao na obilježavanju 20. obljetnice osnutka HCR-a, odakle je poručio kako će Vlada, s obzirom da je  još preostalo 405,9 četvornih kilometara minski sumnjivog, uglavnom zahtjevnog šumskog i brdsko-planinskog područja, dati punu potporu borbi protiv mina.

"Nećemo stati dok problem mina ne bude iza nas"

"Kada govorimo o tom zahtjevnom zadatku, ne smijemo zaboraviti rad i doprinos pirotehničara, zaposlenika brojnih tvrtki za razminiranje. Ne sumnjam u vašu spremnost i osposobljenost da kvalitetno obavite taj posao. Dobro je da se sve više ulaže u sigurnost, te suvremenu opremu i strojeve. U toj zadaći nećemo stati dok problem minsko sumnijivih područja ne bude iza nas. Drago mi je da je problem prepoznala i Europska unija koja nam sve više pomaže", rekao je ministar Božinović. 

Nakon sustavnog prikupljanja podataka, te na temelju raspoloživih zemljivida i informacija, 2005. godine je definirano da je minski sumnjivo 1.174 četvorna kilometra. Od toga je dosad razminirano 566 četvornih kilometara, u što je uloženo 727 milijuna eura. Čak 97 milijuna eura osigurano je iz fondova EU, tako da je lani udio EU sredstava ioznosio 62 posto, a ove je godine planirano da iznosi 52 posto.

"Mislili smo da nam neće trebati punoljetnost HCR-a, ali zbog nedovoljno novca vjerojatno ćemo dočekati i njegovu 25. godinu. Ipak, ne smijemo žuriti nauštrb sigurnosti", upozorila je predsjednica Upravnog vijeća HCR-a Đurđa Adlešič.

Modrušan: U pripremi zahtjev za odgodu roka

Ravnatelj te državne ustanove Zdravko Modrušan pak zahvalio je svima na suradnji, naročito vladama desetak stranih zemalja, posebno Norveškoj koja je donirala suvremene uređaje za oktrivanje mina. Ujedno je spomenuo kako je u pripremi zahtjev za produženje roka izvršenja svih obveza preuzetih Ottawskom konferencijom obveza, koji je predviđao Hrvatsku bez mina do ožujka 2019. godine.

Kao značajan uspjeh na svečanosti je spomenuto kako prošle godine, prvi puta odkad djeluje HCR, nije bilo minskih incidenata i nesreća. Nažalost, od 1996. godine ukupno je od mina stradalo 595 osoba, od kojih 203 smrtno. Obavljajući svoj posao stradalo je i 130 pirotehničara , od kojih je njih 38 izgubilo život. 

Neposredno prije svečanosti u Sisku, ministar Božinović posjetio je petrinjsku školu Dragutina Tadijanovića, gdje se u sklopu nacionalne kampanje "Manje oružje, manje tragedija" održavala preventivno-edukativna akcija. Nakon programa, ministar je izrazio zadovoljstvo što se na taj način poduže svijest najmlađih, koji se upoznaju s opasnostima od mina i drugih eksplozivnih sredstava.

To će im, kako je dodao, mnogo pomoći kako bi znali pravilno reagirati kako se nađu u opasnoj situaciji. Tom je prilikom pohvalio Službu prevencije i Protueksplozijsku službu Ravnateljstva policije i Policijsku upravu sisačko-moslavačku za organizaciju takve akcije.

"Odluke mora razmotriti Vlada i donijeti Sabor"

Na pitanje novinara kako komentira zahtjev Srpskog narodnog vijeća prema Vladi za veća prava Srba u Hrvatskoj i svojevrsnu autonomiju, Božinović je odgovorio kako u Hrvatskoj kao demokratskog državi svatko može postavljati svoje zahtjeve i očekivanja.

"Pretpostavljam da je to omogućeno i Hrvatima koji žive u Srbiji. Međutim, odluke se donose na način koji je predviđen hrvatskim Ustavom i hrvatskim zakonima. Dakle, to su odluke koje mora razmotriti hrvatska Vlada i donijeti ih Hrvatski sabor. Činjenica je da to pitanje nije bilo postavljano u sklopu definiranja programa suradnje s manjinskim predstavnicima, jer je došlo prije nekoliko dana", kazao je.  

Upitan je li upoznat sa slučajem navodnog premlaćivanja mladića u prostorijama policijske postaje u Varaždinu, rekao kako je čuo za taj slučaj, te kako PU varaždinska sigurno provodi izvide o tomw. "Policijska uprava varaždinska je obavijestila javnost o okolnostima slučaja, te da su policijski službenici postupili u skladu sa zakonom", zaključio je ministar Božinović.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.