Top News
182 prikaza

Hrvatska pokazala da želi promjene, 50 tisuća ljudi podržalo reformu

Prosvjed na trgu bana Jelačića
Marko Prpić/PIXSELL
Na trgu u Zagrebu okupilo se 25 tisuća ljudi, a skupljali su se i u drugim gradovima uz jasnu poruku "želimo bolju budućnost za svoju djecu"

Prosvjedi podrške kurikularnoj reformi "Hrvatska može bolje" osim u Zagrebu održani su i 12 hrvatskih gradova među kojima se na onom u Rijeci okupilo više od 2000 građana, u Osijeku oko tisuću  dok je po jakoj kiši u Splitu bilo njih petstotinjak.

Poruka političarima bila je jasna - neka reformu obrazovanja zaštite od sabotaža ili odstupe.

Prorektorica riječkoga sveučilišta Snježana Prijić Samaržija je među ostalim rekla da je reforma kurikuluma stručna, a ne politična, da su u izradu bile uključene stručne institucije od dječjeg vrtića do sveučilišta, da se zalaže za autonomiju obrazovanja od politike, ideologije i svjetonazora.

Profesorica osječke OŠ "Tin Ujević" Ivana Kovač istaknula je da su prvi put ovakvu reformu počeli raditi učitelji praktičari, ocijenivši kako dosadašnji obrazovni model škole pretvara u "tvornice štrebera, nastavnike u birokrate, a reforma to ruši".

Političari su kupovali diplome, a naša djeca svoje diplome natopljene znanjem stavljaju u kofere za Irsku, Njemačku i Švedsku. Akademici nisu digli glas kada su lažne diplome bile u pitanju, ali su digli glas sada, kada treba staviti potpis na nešto dobro, što su napravili učitelji i to pokazuje koliko je ova reforma dobra i kvalitetna, poručila je Kovač.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.