Top News
169 prikaza

Novi izbori nose gubitak od tri milijarde kuna?

Božo Petrov, Tomislav Karamarko, Tihomir Orešković
Željko Lukunić (PIXSELL)
Novi izbori ne bi prošli bez visoke cijene i za gospodarstvo i za građane. Kad bi Vlada pala, nastavili bismo plaćati jedne od viših kamata u EU i ništa od ušteda...

Prvi put je kriza s kvorumom završila i krizom u samom klubu zastupnika HDZ-a. Dva člana, Davorin Mlakar i Gordan Jandroković, dali su ostavke na mjesta potpredsjednika kluba zastupnika. No, pravi problemi i za vladajuću koaliciju i HDZ tek slijede. 

Uskoro će SDP podnijeti zahtjev za smjenu Tomislava Karamarka iz Vlade. Razlog je afera njegove supruge koja je radila za lobista mađarskog MOL-a s kojim je država u sporu oko Ine. 

Mostu bi bila to izvrsna prilika da se riješi Karamarka koji se, suprotno od njih, zalaže za prekid arbitraža s MOL-om. Ali tada bi izgubili i svoju poziciju jer je gotovo sigurno da bi pala i Vlada. 

"Testirat ćemo Most i stoje li iza onoga što pričaju", rekao je Zoran Milanović, šef SDP-a. 

Da bi smjenili Karamarka, lijevom bloku treba pet ili više Mostovaca. S druge strane, Karamarko neće dopustiti svoju smjenu iz Vlade i stranke iako dio HDZ-ovaca smatra da je naštetio i stranci i Vladi s ovom aferom.

Upravo HDZ očajnički preko Bandića traži novu većinu kojom bi zaobišao Most, ali to se pokazalo kao puka bajka i marketinški trik. Jednostavno nemaju dovoljno ruku. Konstantne svađe i sukobi oko svega, međusobna vrijeđanja i podmetanja tako će i dalje biti rezultat te pat pozicije.

Iako se novi izbori čine kao mogući prekid agonije sukoba u vladajućoj koaliciji, ni oni ne bi prošli bez visoke cijene i za gospodarstvo i za građane. 

U slučaju novih izbora opet bi se, kao i prije osam mjeseci, zaustavili natječaji javne uprave, isplata raznih poticaja, ne bi se radilo na velikim EU projektima, javna poduzeća bi čekala novu vlast za investicije... Ne bi bilo ništa ni od ambicioznog plana ove Vlade o smanjenju duga niti o konačnom smanjenju poreza i parafiskalnih nameta.

"Naš cilj je smanjiti javni dug za 500 milijuna kuna, a time bi nam rejting agencije podigle barem za stupanj rejting i time bismo uštedjeli na kamatama 1,5 milijardi kuna", kao mantru ponavlja premijer Tihomir Orešković. 

Hrvatski rejting je dvije razine ispod granice “smeća”, i to kod sve tri međunarodne agecije. I sve tri kažu da imamo negativne izglede, tj. da bi mogao biti još gori. 

Sukobi zaustavljaju rast

Jedna od njih, Moody’s, u ožujku je, pomalo neuobičajeno, svoje spuštanje rejtinga obrazložila visokim javnim dugom, ali i značajan dio posvetila političkoj stabilnosti. Naveli su da sve reforme ugrožava i politička nestabilnost te hoće li Vlada imati dovoljno potpore u Saboru. Navode čak neiskustvo partnera Mosta kao rizični faktor. To nesuglasje na koje je Moody’s upozorio kao prepreku za reforme gledamo svaki dan.

Kad bi Vlada pala, nastavili bismo plaćati jedne od viših kamata u EU i ništa od premijerove najave o uštedama. Kako se moramo zaduživati do kraja godine 17 milijardi kuna, a onda i početkom sljedeće, po premijerovoj računici, otišle bi barem te tri milijarde kuna u vjetar. Doduše, otići će i ako Vlada nastavi raditi ovim tempom, sa stalnim sukobima.

I glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić upozorava da je politička nestabilnost štetna za državu. 

- Investitori koji nam posuđuju novac svakako bi izrazili određenu skepsu prema zemlji u slučaju nastavka političke nestabilnosti i izbora. Naše gospodarstvo treba fiskalnu konsolidaciju, poboljšanje klime, reforme velikih sektora poput zdravstva... Sve to nije moguće provesti dok traje politička nestabilnost. To negativno utječe i na gospodarski rast iako su poduzetnici pokazali žilavost – kaže Šantić. 

Ništa od dizanja rejtinga?

Hrvatskoj je inače krenulo dobro na kraju prošle godine i početkom ove. U prva tri mjeseca porasla je industrijska proizvodnja, zaposlenost, čak i građevinski sektor zahvaljujući EU fondovima, a očekuje se i izvrsna turistička sezona. Ovu godinu bismo trebali završiti s rastom između 1,5 i 2 posto da nije političke krize. Ipak, nitko od stranaka nije spreman za nove izbore.

Hoće li premijer prijeći Mostu?

Orešković je bliži Mostu, a čak postoji mogućnost da im prijeđe ako bi ga HDZ odlučio rušiti

Karamarko se prži na vatri

Oporba traži Karamarkovu smjenu, a u HDZ-u postoji nezadovoljstvo njegovim radom i da je previše odan Mostu

Petrovu prijeti osipanje redova

Ako mu Bandić ili HDZ otmu zastupnike, Petrov je gotov i gubi poziciju, a Most čak šest ministarstava.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.