Top News
706 prikaza

Sto dana Vlade: Svađe i afere, a posla - nigdje

Božo Petrov, Tomislav Karamarko i Tihomir Orešković
1/12
Željko Lukunić (PIXSELL)
Božo Petrov dao je brojna obećanja, a za mnoga od njih i danas objašnjava zašto ih ne može ispuniti

Most i HDZ vole svoju suradnju uspoređivati s brakom, a pokazalo se da se njihov temelji na “preljubu”, u kojem je SDP bio ostavljena mlada.

Ivan Kovačić | Author: Miranda Čikotić/ PIXSELL Miranda Čikotić/ PIXSELL

No nakon 100 dana ni novim partnerima ne cvjetaju ruže. Tektonske poremećaje u koaliciji početkom tjedna izazvao je Mostov uzdanik Ivan Kovačić. 

Gradonačelnik Omiša nije mogao prijeći preko činjenice da im je najveći partner, HDZ, u Omiš vratio Ivana Škaričića, zbog kojeg se Kovačić i upustio u bitku za prvu fotelju Omiša te ga pokorio nakon njegove dugogodišnje “vladavine”.

“Tko vas j...”, odbrusio je Kovačić HDZ-u pa se ostavio čelnog mjesta u Mostovu klubu zastupnika i ispričao mlađima od 18 godina za psovke. No upravo se njega, zbog poznate netrpeljivosti s omiškim HDZ-om, spominjalo kao mostovca koji je priželjkivao partnerstvo s SDP-om.

Zbog stanja u koaliciji i zanemarivanja reformi, a ponajviše zbog rasporeda fotelja, bunili su se i manji partneri, poput HSLS-a, HSS-a i BUZ-a. Dok se oni bune, Milan Bandić je najavio prestrojavanje u koaliciji kojim očito planira smanjiti važnost Mosta. 

Tomislav Panenić i Vlaho Orepić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

No dok se oni bave špekulacijama i povrijeđenim osjećajima, pomoćnici se odmaraju u hotelima. Naime, pomoćnik ministra obrazovanja Miomir Karin zamijenio je imotsku adresu zagrebačkom.

No umjesto boravka u državnom stanu, odmarao se u hotelu, a to su građani do sada platili 30.000 kuna. Reforme su pale u drugi plan jer se Vlada (opet) treba pozabaviti istragom tko je kriv za Karina.

Karin je otac četvero djece i dolazi iz poduzetničke obitelji. Uvijek je živio u obiteljskoj kuću u selu Grubine nedaleko od Imotskog. Do devedesetih bavio se obiteljskim obrtničkim poslovima.

Odmah nakon demokratskih promjena politički angažman pronašao je u HSS. Uvijek je bio u vrhu lokalne politike. Bio je u jednom mandatu predsjednik Općinskog vijeća Općine Podbablje gdje je njegova stranka koalirala sa HDZ-om. 

Zahvaljujući političkoj potpori obnašao je i dužnost ravnatelja Dječjeg vrtića u Imotskom, a potom i ravnatelja Obrtničko industrijske škole u Imotskom.

Most u izbornoj noći | Author: Grgur Zucko (PIXSELL) Grgur Zucko (PIXSELL)

I prije sastavljanja Vlade svjedočili smo košmaru koji je nerijetko uzrokovao Most ponašajući se kao neodlučna mlada.

Inzistirali su na reformama koje su, bez doticanja zdravstva, sveli na više od 120 stranica. Ni jednu nisu realizirali, iako je premijer istaknuo kako njemu ne treba 100 dana da bi počeo raditi.

Umjesto reformi nizali su afere i svađe. Prve velike trzavice počele su još prije sastavljanja Vlade, a uzrokovao ih je Drago Prgomet.

Njega su u studenom 2015. fotografirali kod bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića u stanu, gdje se sastao sa Zoranom Milanovićem. Zbog toga je napustio Most i osnovao Hrid, na koju su se “nasukale” još dvije kolegice iz Mosta.

Nakon njih Most je napustio i Stipe Petrina rekavši: “HDZ je kupio Most, a Petrov stalno nešto laže”. Dakle, sastavljanje Vlade počelo je rasipanjem Mosta te je Božo Petrov donio Domoljubnoj koaliciji 15 umjesto 19 ruku. 

Mijo Crnoja | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)

Ideju o tripartitnoj vladi zasjenile su afere HDZ-a i koalicijskih partnera, koje su nicale od 22. siječnja. Najdojmljivija je svakako bila imenovanje Mije Crnoje, koji je na mjestu ministra branitelja proveo tek tjedan dana.

Naime, do 4. siječnja imao je opću nesposobnost za rad i najveća mirovinska prava te je bio prijavljen da živi u baraci kraj Samobora.

Kao branitelj dobio je zemljište, na kojem je podignuo spornu baraku, umjesto kuće koju je trebao sagraditi s 56.000 eura kredita koji mu je odobrilo ministarstvo kao branitelju. 

Zbog Ministarstva branitelja u problemu se našao i Milijan Brkić. Da ga je šef kandidirao za čelno mjesto ministarstva, doznao je kad i javnost. Ponudu je odbio jer je tad MUP potvrdio da mu oduzimaju diplomu, odnosno zvanje diplomiranoga kriminalista, zbog plagiranja diplomskog rada. 

Muke s aferama imao je i ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Njegovi problemi vežu se uz 1996., kad se divio ustašama pišući za mjesečnik NDH. Nakon toga su ga prozivali zbog nošenja navodno ustaške kape. Početak mandata obilježio je i sukob na relaciji Pantovčak - Banski dvori zbog inzistiranja predsjednice na smjeni šefa SOA-e Drage Lozančića.

Dragan Lozančić | Author: Miranda Čikotić/ PIXSELL Miranda Čikotić/ PIXSELL

Razne teorije su se iznosile zbog čega joj smeta, a sigurno je bilo jedino da u njega više nema povjerenja. Tek nakon 60 dana premijer Orešković složio se s tim da Lozančića zamijeni Daniel Markić, a to je razljutilo Karamarka i HDZ. 

Lozančić je i dalje na čelu SOA-e. Vladine afere tek su se počele nizati imenovanjem pomoćnika i zamjenika u ministarstvima. Most je rekao kako će inzistirati na stručnjacima, a doveli su “afernjake”. 

Dužnost pomoćnika ministra poduzetništva povjerili su Mariju Antoniću. HDZ-ovci su ga predstavili kao sposobnog poduzetnika iz Huma na Sutli. No Antonić je vlasnik tvrtke Merus-hr d.o.o., čiji je bankovni račun mjesecima blokiran jer tvrtka duguje više od 590.000 kuna.

Vlada je ponosno predstavila popis od 61 reforme, požurivši se da prije svojih 100 dana pokaže što su radili. Ono što najviše bode oči jest da vraćaju ono za što su napadali SDP - poput prava ministara da dovedu svoje suradnike koji će s njima i otići.

No kome nešto nije jasno od suradnika iz Domoljubne koalicije, kako bi premijer Orešković rekao, neka se informiraju u medijima gdje su već iscurile neke reforme. 

Sjednica Vlade | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Do tada se prisjećamo ostalih afera koje su potresale ovu Vladu. Osim pomoćnika Antonića, koji očito dobro zna kako je kad ti je tvrtka blokirana, Vlada je zabunom u isto ministarstvo dovela SDP-ovca. 

Mikel Čivljak bio je pomoćnik direktora marketinga u HPB-u, a kad su 24sata objavila da su domoljubi uzeli SDP-ovca, Čviljak se iščlanio iz Milanovićeve stranke. 

Pomoćnik ministra pravosuđa Slavko Kovačević je nakon šest dana podnio ostavku, i to nakon što su se novinari počeli raspitivati o njegovoj pravomoćnoj presudi kad je kao voditelj kaznionice u Puli navodno nanio teške ozljede dječaku iz susjedstva.

Dario Nakić | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

Na čelo Porezne uprave i na mjesto pomoćnika ministra financija zasjeo je Zdravko Zrinušić, koji je pak javnosti poznat jer je bivšem kolegi iz Štedbanke bez dozvole za rad dao 15 milijuna kuna. 

I Mario Bebić, pomoćnik u Ministarstvu rada, javnosti je poznat iz afere vezane za Sinovčića i Dejana Golema. 

No i ministar gospodarstva Tomislav Panenić ima iza sebe takozvanu stiropor aferu, dok je ministar zdravlja Dario Nakić zadarsku bolnicu kao ravnatelj bacio “na koljena”.

Afere pomoćnika dnevno nicale

Robert Pauletić | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Osnovali su Vijeće za suradnju kako bi izabrali najbolje ljude za pomoćnike i zamjenike ministara. A među njima se našao i Robert Pauletić, koji je vrijeđao Srbe, Zagrepčane, Japance, a postao je zamjenik ministra turizma. No on je samo jedan u nizu.

Papuga poznat iz afere HPB-a

Pomoćnik ministrice rada Marinko Papuga bio je izvršni direktor Sektora za investicijsko bankarstvo. Smijenili su ga navodno zbog sukoba interesa u slučaju splitske špediterske tvrtke Trast. U NO Trasta postavio je bivšeg šefa HPB-a Josipa Protegu iako je banka bila kreditor te od njih nije mogla naplatiti kredit od 70 milijuna kuna. S obzirom na to da je nova Vlada, osobito Most, isticala kako će inzistirati na stručnjacima, Papuga je očito u toj kvoti i ušao u ministarstvo. Samo je jedan od ljudi poznatih javnosti iz velikih afera koje su potresale zemlju.

Protiv Gospočića se dizali sindikati

Alen Gospočić | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

Sindikati su dizali bunu protiv pomoćnika u Ministarstvu prometa Alena Gospočića prije nego što je zasjeo na čelo Zagrebačkih cesta. Prozivali su ga za bahatost, mobbing, ponižavanje, prijetnje i ostalo. Unatoč tome, postao je šef, ali je smijenjen 2015. No uz pomoćnike i zamjenike pune afera, Vlada muku muči i sa sindikatima koji traže povećanje plaće državnim i javnim službenicima koje im pripadaju po zakonu. Novca nema, ali Vlada ne pronalazi načina kako da ih udobrovolji pa izbjegava sastanke. Bojkotiranje raznih saborskih odbora kao da je postala uobičajena praksa.

Drago Lozančić tresao dva brda

Jedna od najznačajnih afera kojoj ni danas nema kraja, a samo je utihnula, smjena je šefa SOA-e Drage Lozančića. Predsjednica je potpisala smjenu, a premijeru su trebala dva mjeseca da kaže kako će novi šef biti Daniel Markić. Lozančić i dalje vodi SOA-u.

Muke Milijana Brkića po diplomi

Milijan Brkić | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Crnoju je, prema Karamarkovu mišljenju, trebao zamijeniti Milijan Brkić. To mu je javno objavio, ali je Brkić kandidaturu odbio jer je MUP pak objavio da mu po drugi put oduzimaju diplomu zbog sumnje da je plagirana. Ova afera je prokazala neslogu u HDZ-u.

Ministar koji je hvalio ustaše

Zlatko Hasanbegović | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)

Zlatko Hasanbegović, ministar kulture, izazvao je pravi ‘potres’ svojim djelom iz 1996. kad je hvalio ustaše. Čim je zasjeo u fotelju, kulturnjaci su prosvjedovali da podnese ostavku. Anja Šovagović Despot je, pak, dala ostavku na čelu HDZova Odbora za kulturu.

Crno se pisalo dok je Crnoja bio ministar

Mijo Crnoja bio je prvo “kukavičje jaje” koje je Domoljubna koalicija podvalila premijeru Oreškoviću. Crnoja je došao na čelo Ministarstva branitelja kao netko tko će riješiti sve zbog čega su branitelji 555 dana prosvjedovali u Savskoj, a umjesto toga riješene su sve nedoumice o Crnojinoj baraki. Isplivao je i braniteljski kredit kojim nije sagradio kuću na zemljištu koje je također dobio kao branitelj. Ondje je niknula tek baraka u kojoj je godinama bio prijavljen, a živio je u stanu u Zagrebu. U Vladi je bio samo sedam dana.

Za hotel ravnatelja iz Imotskog 30.000 kuna

Miomir Karin, pomoćnik ministra Predraga Šustara, dobivši novo radno mjesto, ‘uselio’ se u zagrebački hotel umjesto u unajmljeni stan. Tako je na račun poreznih obveznika proračun ministarstva “olakšao” za 30.000 kuna. Ministar je isprva htio smijeniti ga pa se predomislio te je na kraju navodno danak platila tajnica Sara-Sanela Butorac, koja u Ministarstvu radi od 2002. Navodno za pomoćnika Karina nisu imali na raspolaganju slobodnih državnih stanova, pa su ga smjestili u hotel. No u trenutku u kojem Vlada planira, primjerice, da građani spašavaju posrnulo zdravstvo skupljim osiguranjima, pomoćnici im žive u hotelima...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.