Top News
600 prikaza

Hrvatski turizam Erdoganu služi za uhićivanje bjegunaca

Splitska Riva usred turističke sezone
Borna Filić/PIXSELL
Turskog državljanina uhitili u Omišu prema Interpolovoj tjeralici. A onda mu odredili jamčevinu. Jesmo li takav progon turista viđali već ranije?

Snažne snage splitske policije uhitile su jučer 52-godišnjeg turskog državljanina temeljem tjeralice Interpola koju je za njim izdala Turska zbog sumnje u terorizam. Naposljetku se ispostavilo da je riječ o izvjesnom Muratu Çatulayu, koji je u okolici Omiša prije četiri dana iznajmio kuću sbazenom za odmor sa suprugom i troje djece.

Obitelj inače živi u Njemačkoj, a Çatulaya sumnjiče kao pripadnika gerilskog krila TIKKO marksističke stranke TKP/ML u Turskoj. Kako piše Slobodna Dalmacija, Županijski sud u Splitu odredio mu je jamčevinu od 50.000 eura kako bi se mogao braniti sa slobode, na što se županijsko tužiteljstvo žalilo. Sve skupa otvara niz pitanja.

Terorizam, koliko god bio slabog intenziteta, krajnje je ozbiljna stvar i vrlo je neobično da netko s Interpolovom tjeralicom zbog terorizma, bude oslobođen uz jamčevinu. Osim ako nije riječ o još jednom slučaju poput dva razvikana neslavna uhićivanja turskih aktivistkinja Başak Şahin Duman i Vicdan Özerdem u ljeto 2012.

U oba slučaja turske vlasti tvrdile su da ih traže zbog terorističkih aktivnosti, tada je to značilo zbog sudjelovanja na prosvjedima protiv vlasti Recepa Tayyipa Erdogana. Başak Şahin Duman čak je imala azil u Njemačkoj, a Vicdin Özerdem imala je izbjegličku putovnicu, te je u Njemačkoj bila u postupku čekanja rješenja zahtjeva za azilom.

Teško je oteti se dojmu da bi obje žene vrlo vjerojatno hrvatske vlasti i izručile Turskoj da se tada na noge nisu digli nevladina i kompletna medijska scena u Hrvatskoj. Zato se i sada postavlja pitanje o kakvom je to teroristu riječ kad ga godinama u Njemačkoj, gdje živi s obitelji i radi, ne diraju niti njemačka policija niti BND niti bilo tko drugi?

Nadalje, ako je Çatulay s obitelji neometano ušao u Hrvatsku, bez da su na granici registrirali da ga traži Interpol, nije besmisleno zaključiti da je Turska međunarodni uhidbeni nalog izdala primijetivši da je Çatulay došao na odmor u našu zemlju. U suprotnom, ispada da Hrvatska radi sve ono što traži Turska, a što Njemačkoj ne pada na kraj pameti provoditi.

Turski mediji navode da Çatulaya traže zbog terorističkih aktivnosti od 1989. do 2001., pa je utoliko neobičnije što je svih tih godina takav čovjek neometano živio u Njemačkoj. Puno toga objašnjava i to što je najviši prizivni sud u Turskoj 2012. odlučio da se terorizmom ima smatrati i svako sudjelovanje u demonstracijama oglašeno u nekom kurdskom mediju, odnosno da je slijedio upute naoružane terorističke organizacije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.