Top News
671 prikaza

Hrvatska ulazi u CERN - unaprijedit će gospodarstvo

CERN
DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL
Hrvatski znanstvenici i poduzetnici podržali su hrvatsko pristupanje CERN-u uoči potpisivanja sporazuma 28. veljače

Pridruženim članstvom u Europskom laboratoriju za fiziku čestica (CERN) Hrvatskoj će se omogućiti ravnopravno sudjelovanje na projektima koje laboratorij financira, a hrvatskim znanstvenicima pristup vrhunskoj edukaciji i istraživačkim projektima, što su u videu objavljenom na Facebook stranici ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak pozdravili hrvatski znanstvenici i gospodarstvenici.

Akademik Ivo Šlaus iz Instituta Ruđer Bošković (IRB) tako ističe da je ulazak u CERN važan "radi gospodarstva, jer je riječ o tehnologiji apsolutnog vrha", a znanstveni savjetnik na IRB-u Vuko Brigljević smatra da će se time otvoriti brojne mogućnosti obrazovanja za mlade stručnjake koji će kroz boravke u CERN-u moći učiti i surađivati s vrhunskim stručnjacima.

Mirko Planinić iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u pridruživanju vidi veliku priliku za podizanje gospodarstva na viši, produktivniji i inovativniji nivo.

S time se slažu i poduzetnici, pa tako, osnivač i izvršni direktor tvrtke Rimac Automobili, Mate Rimac ističe kako je na nama da to članstvo najbolje iskoristimo, dok direktorica DOK-ING-a Ana Pešić dodaje da ono "otvara pristup najsuvremenijim znanstvenim dostignućima u razvoju tehnologija".

Srećko Morović, koji radi u CERN-u, u pridruživanju vidi "sjajne mogućnosti tehnološke i znanstvene suradnje hrvatskih kompanija i znanstvenih institucija s CERN-om", a njegova kolegica Ljiljana Morvaj ističe kako ono "otvara mnoge nove mogućnosti mladim znanstvenicima, ne samo u fizici elementarnih čestica, nego i u fizici čvrstog stanja i računarstvu".

Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN) najveći je istraživački laboratorij na svijetu, a osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja i njim upravlja dvadeset država. U njemu je zaposleno oko 2500 ljudi, a oko 8000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

Sporazum o dodjeli Hrvatskoj statusa pridruženog člana u CERN-u potpisat će 28. veljače ministrica Divjak i glavna direktorica CERN-a Fabiola Ginotti u Teslinom kabinetu u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tankerman 23:38 24.Veljača 2019.

    Hrvatski ulazak u CERN ne može unaprijediti hrvatsko gospodarstvo, jer Hrvatska nema značajnijeg gospodarstva.

  • vjaceslav 08:58 24.Veljača 2019.

    znanost mi je zanimljiva i podržavam sve njene vidove, ali nije mi jasno kakvu vezu imaju hipotetične čestice s hrvatskom privredom čija brodogradnja postoji zahvaljujući politici, a ne gospodarstvenim zakonitostima?

  • Mrak1 17:24 23.Veljača 2019.

    Jos jedna sotonisticka organizacija. Nista se nece dobrog nauciti tamo. To ce samo kostati a nikad se nece nista otkriti za dobrobit covjeka. Zadiranje u Bozje zakone, cemu to vodi i kakva je to nauka, molim vas. Tko je jos ... prikaži još! nesto izvukao od Svicaraca pa oni su najpoznatiji svjetski lopovi. Svicarsku svi izbjegavaju zbog njihovog pranja novca, jucer su ih Francuzi kaznili sa 3.7 milijardi eura koje moraju vratiti. Mala zlocesta drzava, i sanader je sav novac prebacio svom bratu Flaviju.