Top News
1471 prikaza

Huanito je pomilovan, ali ipak mora u zatvor

Huanito Luksetić
Goran Kovačić/PIXSELL
Za aktivaciju zahtjeva za pomilovanje potrebno je da kazna stupi na snagu, što znači da Huanito mora ući u zatvor da bi iz njega bio pušten

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potpisala je pomilovanje Huanita Luksetića. 

I Huanitov odvjetnik Vladimir Gredelj nam je potvrdio da je potpisana odluka o pomilovanju te da sada slijede 'tehnikalije'. Dokumentacija se sad mora proslijediti do Ministarstva pravosuđa i natrag.

- Jako sam sretan i zadovoljan i kao profesionalac i kao prijatelj jer smo takav odnos stvorili. Dijelim Huanitovu sreću i sreću obitelji jer to što su oni prošli je bilo strašno. Nažalost, i dalje postoji stigma oko marihuane i teško možete prizvati ljude da vide i druge aspekte. Naravno da je marihuana u mnogim slučajevima štetna, ali treba osvijestiti javnost da u mnogim slučajevima može spasiti život, poput Huanitovog - rekao nam je Gredelj.

No, za aktivaciju zahtjeva za pomilovanje potrebno je da kazna stupi na snagu, što znači da Huanito mora ući u zatvor da bi iz njega bio pušten. 

Huanito Luksetić SULUDO Top News Mora li Huanito umrijeti da se sudska praksa promijeni

- Huanito ima stav, nikako nije raspoložen da kroči u ustanovu zatvora koju zahtjeva forma procedure. Protivi se samoj pomisli da  mora ući u tu ustanovu jer smatra da je ovo što je do sad prošao bilo već previše i da bi društvo trebalo imati više razumijevanja pogotovo jer je jako bolestan i slab - rekao je Gredelj. 

Podsjetimo, predsjednica je, nakon što je sud Huanitu Luksetiću dosudio dvije godine zatvora jer uzgajao marihuanu, poručila da će ga pomilovati čim dobije molbu. Procedura je takva da se prvo treba pripremiti odluka koja ide na potpis predsjednici države. Potom se ta odluka šalje natrag u Ministarstvo pravosuđa, jer su oni to koji su temeljem zakona dužni obavijestiti podnositelja molbe o odluci predsjednice države, a potom se odluka objavljuje u Narodnim novinama. 

Huanito Luksetić, koji boluje od multiple skleroze, osuđen je za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje, iako je se branio da marihuanu uzgaja zbog proizvodnje kanabisova ulja, koje ublažava simptome te teške bolesti.

Ministarstvo pravosuđa u srijedu je poslalo je u Ured predsjednice mišljenja o 71 zamolbi za pomilovanje. Među njima je i odluka za Huanita Luksetića. Nisu otkrili sadržaj mišljenja, ali Ured predsjednice je potvrdio da je primio to izvješće.

Huanito Luksetić Za drogu Top News Kazne: Huanitu zatvor, sinu generala rad za opće dobro

Procedura je takva da se prvo trebala pripremiti odluka koja ide na potpis predsjednici države. Potom se ta odluka šalje natrag u Ministarstvo pravosuđa, jer su oni to koji su temeljem zakona dužni obavijestiti podnositelja molbe o odluci predsjednice države, a potom se odluka objavljuje u Narodnim novinama. 

Podsjetimo, Huanito je krajem 2017. godine na riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje.

Županijski sud u Rijeci je u siječnju ove godine potvrdio prvostupanjsku presudu Huanitu Luksetiću, a nakon reakcija javnosti i medija, predsjednica je najavila da će Luksetića pomilovati čim podnese molbu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.