Top News
8635 prikaza

Skandalozne političke biografije: Kakva će biti Kolindina?

Kolinda Grabar Kitarović - prisega
Igor Kralj/PIXSELL
Memoari domaćih političara su još uvijek praktički nepoznanica na policama hrvatskih knjižara

Puno je njih pisalo knjige o hrvatskim šefovima države ili vlade, ali najava Bujančeve o aktualnoj predsjednici mogla bi biti najstrašnija. Stilski i sadržajno. Naime, Velimir Bujanec sprema knjigu o njegovom vremenu provedenom uz Kolindu Grabar Kitarović, a navodno bi trebala biti prepuna raznih pikanterija.

"Ne bih išao u detalje. U slučaju Joška Para opravdano sam reagirao na licemjerje predsjednice Republike i činjenicu da je za veleposlanika imenovala čovjeka kojeg je u razgovorima sa mnom označavala kao korumpiranog. Zna se da sam je podržavao u predizbornoj kampanji i tijekom mandata medijski joj držao stranu. Ali, kao novinar neću šutjeti kad god primijetim nelogičnosti u predsjedničinim potezima. Nisam obavezan čuvati nikakve tajne", kazao je Bujanec za Novi list kad su ga pitali planira li pisati knjigu. 

Kolinda Grabar Kitarović Ljute reakcije Top News Desnica na aparatima: Kolinda, zašto si nas izdala?!

Jako puno knjiga je napisano o hrvatskim političarima. O Franji Tuđmanu je napisano dovoljno hvalospjeva da se napuni jedna kvalitetna osnovnoškolska knjižnica, ali ogromna većina biografija nije se dotakla niti jednog kontroverznog detalja iz života prvog predsjednika. Spomenimo ovdje kako je Hrvoje Šošić davne 2004. godine na predstavljanju svoje knjige "Istina o dr. Franji Tuđmanu: Hrvatska i hrvatska povijest" kazao da je to: "spomenik koji na više od 3600 stranica svjedoči o dr. Franji Tuđmanu, državniku, vojskovođi i prvom predsjedniku hrvatske države" i ""prva hrvatska i svjetska povjesnica, u kojoj se otvara važno pitanje svjetske političke, državne i crkvene povijesti, kroz koju je prikazano stvaranje hrvatske države". 

S druge strane, knjiga "Tuđman i Perković" Orhidee Gaure Hodak opisuje manje poznate ili dobro skrivane detalje Tuđmanovog života. "U jesen 1986. godine na današnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića jedan je komunistički funkcionar upoznao tadašnjeg šefa hrvatske Udbe Josipa Perkovića s tadašnjim disidentom, hrvatskim nacionalistom Franjom Tuđmanom. Tako je počela jedna neobična tajna veza koja je snažno utjecala na njihovu sudbinu, ali i na sudbinu Hrvatske.", stoji u jednom od opisa te knjige. 

Lako je za zaključiti kako je Tuđman prikazan u bilo kojoj od tih knjiga. 

Možemo reći da imamo sreće pa premijer Ivo Sanader nije doživio izdavanje sličnih hagiografija kao što je Šošićeva Tuđmanu, ali je zato doživio knjigu "Kako je Ivo Sanader ukrao Hrvatsku". Tamo autor Dražen Rajković procjenjuje da je sustavna korupcija otuđila 98 milijardi kuna u pet godina Ivine vlasti. 

Josip Paro JOSIP PARO Top News Najmrži Kolindin diplomat: Ne može ga probaviti

2004. godine kad je izišla knjiga "Politička biografija Stipe Mesića: Domovinski obrat" autora Ivice Đikića, Viktor Ivančić je napisao: "Ako Stipe Mesić uistinu predstavlja obrat u odnosu na autokratske navade svojega prethodnika, njegova politička biografija iz pera Ivice Đikića to je isto na planu ove vrste literature, trijumf poštenoga kritičkog žurnalizma nad tradicionalno hrvatskim mitološkim bljuzgama"

Već iduće godine izišla je knjiga Domagoja Margetića "Stipe Mesić dosje izdaje : neautorizirana biografija drugog hrvatskog predsjednika" gdje je autor, što je očito iz naslova, Mesiću stavljao brojne grijehe na teret. Margetić je, naime, objavio Mesićevo svjedočenje pred sudom u Haagu i tako razotkrio da je Mesić bio jedan od zaštićenih svjedoka.

Do sada smo rijetko kada vidjeli da bi netko iz hrvatskog političkog vrha pisao memoare. Jadranka Kosor objavila je knjigu Dan nakon jučer, što je bila zbirka njenih tekstova, ali bilo bi zanimljivo vidjeti hoće li se Zoran Milanović odlučiti na izdavanje nečeg sličnog. Dok se sve više špekulira s njegovom mogućom kandidaturom za Pantovčak, možda se prije odluči na pisanje knjige nego na pisanje proklamacija Vladi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Dokon 21:18 12.Siječanj 2019.

    7.000 $ je puno novaca