Top News
340 prikaza

HZZO će pokrivati lijek spinrazu, ali pod ovim uvjetima

Demonstracije zbog Spinraze
Patrik Macek (PIXSELL)
Spinalna mišićna atrofija teška je bolest i gdje oboljelima doslovno mišići otkazuju

Spinraza, lijek koji je već tjednima, ako ne i mjesecima, jedna od glavnih vijesti u Hrvatskoj, napokon će postati dostupan i našim oboljelima od spinalne mišićne atrofije. Kako stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nusinersen ulazi u osnovnu listu lijekova, ali samo za djecu do 18 godina. 

"U osnovnu listu lijekova uvršteni su lijekovi: folitropin delta za liječenje neplodnosti, rezervni antibiotici ceftazidim+avibaktam i ceftarolin fosamil, tenofovir alafenamid za liječenje kroničnog hepatitisa B, lijekovi okrelizumab i kladribin za liječenje multiple skleroze, lijek nusinersen za liječenje spinalne mišićne atrofije (tip I, II i III, za djecu do 18 godina koja nisu na mehaničkoj ventilaciji), lijek idebenon za liječenje Leberove hereditarne optičke neuropatije i kombinacija beklometazon+formoterol+glikopironij za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) te 2 nove indikacije uz lijek regorafenib: za liječenje gastrointestinalnog stromalnog tumora i hepatocelularnog karcinoma. 

U dopunsku listu lijekova uvrštena su dva nova lijeka: eletriptan za liječenje migrenoznih glavobolja i  tafluprost+timolol za liječenje glaukoma.

Na obje liste uvršteno je dodatnih 98 novih pakiranja (generičke i kliničke paralele i novi oblici već postojećih lijekova u listi).

Stavljanjem novih lijekova na listu proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja", stoji u priopćenju HZZO-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.