Top News
16406 prikaza

'Imamo većinu i bez Mosta. Petrovu sam rekao što će se dogoditi'

Andrej Plenković
Miranda Čikotić/ PIXSELL
Andrej Plenković: "Mostovci su bili ti koji su na Vladi iskazali povjerenje, a ne HDZ-ovci. U nove izbore ne vjerujem."

Premijer Andrej Plenković rekao je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji da u prijevremene izbore ne vjeruje, da je Božo Petrov znao tjedan dana unaprijed što slijedi ako ministri ne budu iskazali povjerenje ministru Zdravku Mariću, te da ima saborsku većinu i bez Mosta. On je odbacio Petrovljeva tumačenja da premijer ne može razriješiti ministre bez supotpisa predsjednika Sabora ili saborske procedure:

"Temeljem Ustava, ministri su od mene dobili povjerenje da budu članovi Vlade. Istim temeljem ja ih mogu i razriješiti. Računam da ćemo nastaviti imati povjerenje saborske većine i nastaviti rad ove vlade. Ali, ne možemo biti u istom brodu ukoliko jedan od partnera ne pruži ruku jedan drugom. Ne mogu oni povući povjerenje ministru Mariću prije nego što je on dobio priliku reći svoje argumente o svojoj poziciji u odnosu na Agrokor i ja svoje o njemu."

Andrej Plenković i Božo Petrov Posljedica Agrokora Top News Pada Vlada - Plenković potjerao tri Mostova ministra

Rekao je da su odnosi u Vladi bili izrazito dobri, da su se Mostovi ministri u slučaju izjašnjavanja o povjerenju ministru obrazovanja Pavi Barišiću stali iza Barišića, a da su saborski zastupnici Mosta odbili o tome glasati. "I to je bilo dobro", rekao je.

"Kad smo došli do glasanja o povjerenju ministra Mariću, kojega ministri znaju dulje nego ja, jer je u prošloj vladi radio s trojicom sadašnjih, došli smo do povjerenja. Ukoliko ja kao predsjednik vlade Saboru predložim stav Vlade i stavim temu na glasanje, onda očekujem kolegijalan stav partnera i ministara u Vladi. Toga danas nije bilo. I tu je pređena ona granica između povjerenja i nepovjerenja. Za mene, koji sam u toj vladi najodgovorniji, tu nije bilo dileme. Ministri koji ne mogu dati povjerenje kolegi ministru, ne mogu biti u toj Vladi", objasnio je Plenković svoju poziciju.

Potom je lansirao nekoliko žalaca u smjeru motiva ljudi iz Mosta. "Moja politika nije ni demagogije ni populizma ni usmjerena na lokalne izbore. Moja je politika da nastavimo s politikom stabilnosti koja daje rezultate", kazao je i nabrojao rast BDP, poreznu reformu, smanjenje duga, te je rekao da je tome pridonio i ministar financija.

Novinari su ga pitali i za objašnjenje Petrovljevog argumenta da je on u lipnju, kada je iz Bruxellesa s kolegama eurozastupnicima iz HDZ-a tražio da Tomislav Karamarko odstupi iz vlade Tihomira Oreškovića, govorio da ne može vlada biti talac jednog čovjeka.

Božo Petrov Uzvraćanje loptice Top News Petrov: Plenković ruši Vladu, mi ostajemo, a možda i ne

"S drugim zastupnicima u Europarlamentu ja sam tada poslao pismo u kojem je stajalo da nije dobro rušiti vlastitu vladu. Pri tome stojim i danas. Moj potez danas je bio jedini mudar politički potez na iskaz nepovjerenja koji je došao od naših partnera. Vidjet ćete vrlo skoro tko će biti oni koji će podržati parlamentarnu većinu", rekao je Plenković i osjetio potrebu dodati: "HDZ u sadašnjoj parlamentarnoj većini do sada nije vrbovao nijednog tuđeg zastupnika da prijeđe u redove HDZ-a."

Krenuo je niz pitanja novinara i premijer je inzistirao da "odluka da se ne podrži član vlade nije bila njegova, nego kolega iz Mosta". "Odgovornost za ovo danas nije moja, nego kolega iz Mosta. Imali su moje povjerenje, iskaz nepovjerenja došao je ne s moje, nego s njihove strane", rekao je. Nastavio je da se novi ministri, kao zamjena isključenih, mogu očekivati "nakon konzultacija i priprema".

Pozvao se na legitimitet 91 potpisa potpore iz Sabora kojim je postao premijer, kao i podrškama čak i iz opozicije odlukama njegove Vlade. Potom je odgovorio na konstataciju Petrova da on, premijer, već tjedan dana zna stav Mosta. "Možda je ovo danas iznenadilo vas, ali ja sam bio vrlo transparentan s predsjednikom Sabora i Mosta. Otvoreno sam mu rekao što bi značilo u hipotetskom slučaju da ministri Mosta ne podrže zaključak Vlade", rekao je. Potom je lojalnost HDZ-a, kako kaže, za razliku od Mosta, argumentirao time što je HDZ podržao redom Mostove zakone; o arhivu, o HRT-u i slično.

Andrej Plenković Napadi odasvud Top News Moćna Alijansa želi srušiti Plenkovića

"Mislim da novi izbori nisu realni. Ali, ako kojim slučajem do njih dođe, ja sam za njih spreman", rekao je. Na pitanje ima li većinu i bez HNS-a rekao je: "Imam! Ne bojte se." "Većinski, sve krupne korake koje ova vlada čini, od samog početka rada, ove Vlada imala je puno širu podršku od trokuta koji podržava Vladu. Vidjet ćemo vrlo skoro", zaključio je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ruza 12:35 28.Travanj 2017.

    Plenković će opstati i bez mosta.

  • karloho 17:41 27.Travanj 2017.

    Jad i bijeda..drugovi su zajedno s mostom srusili zadnju vladu,sad to pokusavaju opet.Mostovi ministri nisu dorasli vladati,a kada ste na strani druge politicke opcije onda je bolje bez njih,pa i po cijenu novih izbora.

  • Kalinovac 14:35 27.Travanj 2017.

    To je trebao znati odavno Petrov jer kradeze neuračuliv