Ekonomix
12443 prikaza

Rusi šalju jasnu poruku: Ne igrajte se s nama!

Argentini su plijenili ratne brodove da naplate dugovanja, a Hrvatsku bi mogao dočekati sličan scenarij

Najveća ruska banka Sberbank razmatra prodaju 1,1 milijardi eura potraživanja prema Agrokoru, rekao je Maksim Poletajev. Kako prenosi Reuters, Poletajev je rekao: "Razmatramo mogućnost prodaje Agrokorovog dugovanja i pregovaramo s kupcima na međunarodnom tržištu".

Vijest je to koja praktički samo nekoliko sati nakon što je Ante Ramljak predstavio AlixPartners kao savjetnika za restrukturiranje. Ugovor s Alixpartnersom potpisan je u ponedjeljak, rekao je Ramljak na konferenciji za novinare u Agrokorovu tornju. "Počeli su sa svojim zadacima i očekujemo da ćemo u idućih 12 mjeseci dovršiti proces restrukturiranja ove kompanije. Stvarni dug ćemo znati tek iza 10. lipnja kada je rok za slanje svih tražbina. Za sada ne bih izlazio s brojkama. Plan restrukturiranja trebao bi biti gotov iza ljeta, kada vidimo stvarna potraživanja, kada revizori dovrše analizu poslovanja za 2016. godinu", kazao je izvanredni vladin povjerenik okupljenim novinarima.

Osim toga, Poletajev je rekao i da su spremni sudskim putem osigurati zadovoljavajuće restrukturiranje duga posrnulog koncerna. Reuters upozorava da će više informacija o svim dugovanjima Agrokora biti poznato krajem lipnja ove godine zato što je vjerovnicima postavljen rok 10. lipnja za predaju dokumentacije o potraživanjima.

Ante Ramljak | Author: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL

Tko bi kupovao Agrokorove dugove od Sberbanka, nije jasno, ali za pretpostaviti je da bi bilo riječi o strvinarskim fondovima ili nekim drugim sličnima organizacijama. "Ovo šalje jasnu poruku svima. Od Plenkovića do Ramljaka i dalje. Rusi poručuju da nije baš pametno kako se pokušavaju odnositi prema bankama. Čitav svijet funkcionira po načelu pro rata. Dakle, ako svi vjerovnici pristaju na određeni postotak oprosta duga, svima je tako. Ne može se isplatiti dug dobavljačima, a istovremeno tražiti od banaka da oproste dio duga", rekao nam je izvor odlično upoznat s čitavim procesom.

Kako nam je ispričao isti izvor, postavlja se pitanje kako Ramljak troši novac koji dolazi na račune Agrokora, a riječ je o stotinama milijuna kuna tjedno. Može se špekulirati da Rusi nisu zadovoljni Ramljakovom raspodjelom novca i da zbog toga plasiraju takve informacije u medije. Uobičajeno je da banke takve informacije čuvaju kao zmija noge i da se u javnost izlazi tek nakon što su svi računi izdati i novac uplaćen. Potpuno je bez presedana da neki veliki vjerovnik izlazi u javnost s pričom da planira rasprodati dugovanja.

Agrokor | Author: REUTERS REUTERS

"Poletajev je imao dvije odvojene izjave. Jedna je da će prodati dugovanja, a druga da će tužiti državu. Moram napomenuti da jedno ne isključuje drugo. Oni mogu prodati dugovanja i nakon toga tužiti državu za puni iznos dugovanja zbog velikih promjena zakonodavnog okvira i zbog nepravednog postupanja. Ozbiljni igrači na svjetskom tržištu se smiju kad vide da se Hrvatska izlaže tolikom riziku zbog kupovanja političkih bodova preko lexa Agrokor"; kaže nam isti izvor. 

Velike probleme za Agrokor i Hrvatsku najavio je još prošlog tjedna Goranko Fižulić u razgovoru za N1 kad je spomenuo da su strvinarski fondovi počeli kupovati obveznice Agrokora. Riječ je o Knighthead Capital Managementu, relativno malom strvinarskom fondu, ali i on je dovoljno opasan. Svi ti fondovi spremni su ići do krajnjih granica kako bi naplatili svoja potraživanja. Podsjetimo samo na primjer Elliott Capital Management iz 2012. godine kada su zaplijenili argentinski školski brod dok je bio u luci u Gani zbog neplaćenih obveznica iz 2001. godine. Nakon godina suđenja su uspjeli dobiti spor kojim je Argentina trebala upotpunosti isplatiti obveznice. Fond je tada samo čekao priliku za naplatu. Prilika im se ukazala kada su argentinski mornari uplovili u luku u Gani, a lokalne vlasti su zaustavile fregatu Libertad, a fond je poslao zahtjev Argentini da plate određeni postotak obveznica. Koliko su Argentinci na kraju platili, nije potpuno jasno, ali brod je vraćen i čini se da su napokon postigli neki dogovor.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • barbabarba 20:30 02.Svibanj 2017.

    predlažem im da zapljene naše politićare

  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 08:49 27.Travanj 2017.

    Poslat ćemo vladu RH u Monte-Carlo na viked i tamo ih Rusi mogu kidnapirati i riješili smo se loše vlade i velikog duga,s otmičarima ne saobračamo, mogu plijen zadržati,a mi novce.

  • Mmest163 17:04 26.Travanj 2017.

    Pitajte Ministra Z.Marić koliki je dug ako ne znate,trebao bi znati pa rekao je da je tvrtka stabilna