Top News
225 prikaza

Sabor potvrdio suce Ustavnog suda, izbjegli smo ustavnu krizu!

Izglasavanje kandidata za Ustavni sud
Patrik Macek/ PIXSELL
10 kandidata za Ustavni sud članovi Odbora za ustav birali su između 41 kandidata. Jasna Omejec dobila je - ravno nula glasova

Sabor je izglasao predloženih 10 kandidata za suce Ustavnog suda oko kojih se jutros napokon složio Odbor za ustav.

Na sjednici Odbora za Ustav devetero članova javnim je glasovanjem prethodno utvrdilo deset kandidata za izbor ustavnih sudaca s predložene liste od 41. Ovime je izbjegnuta ustavna kriza koja se najozbiljnije nadvila nad Hrvatskom, pored sve izvjesnije političke krize vlade. Iz HDZ-ove kvote to su Davorin Mlakar, Snježana Bagić, Miroslav Šumanović, Mario Jelušić, Branko Brkić, dok su na popisu oporbe - Ingrid Antičević Marinović, Josip Leko, Lovorka Kušan, Rajko Mlinarić i Andrej Abramović.

Svih devet članova podržalo je Kušan, Abramovića, Brkića, Jelušića, Šumanovića. Sanju Barić i Željka Potočnjaka podržali su Milorad Pupovac i Robert Podolnjak, koji nisu podržali Snježanu Bagić i Ingrid Antičević Marinović. Posebno je zanimljivo da nijedan glas od devet članova Odbora za ustav nije dobila dosadašnja predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec. Podolnjak je jedini podržao Teodora Antića i Katarinu Buljan, ali je bio jedini koji nije podržao Leku i Mlakara. Pupovac je bio jedini koji nije podržao Rajka Mlinarića.

Ustavni suci biraju se dvotrećinskom većinom, glasovima 101 zastupnika u Saboru. Nakon sjednice Peđa Grbin je odgovorio na pitanje je li mu neugodno zbog nekih kandidata koje je podržao. "Reći ću da mi je teško", kazao je i dodao kako su u SDP-u odlučili staviti javni interes na prvo mjesto i izbjeći ustavnu krizu. Odbor za Ustav trebao je 10 kandidata za ustavne suce utvrditi još u četvrtak, ali je ta sjednica otkazana.

Nakon jučerašnjeg otkazivanja sjednice Mostov Robert Podolnjak poručio je da je "Hrvatska na rubu ustavne krize". On je na HRT-u navečer rekao da je problem oko izbora kandidata za ustavne suce nastao kada je, nije rekao koja strana, dodala nekoliko kandidata oko kojih nije postojalo suglasje udovoljavaju li temeljnim standardima pravnog znanja i etičnosti. Podolnjak je tada rekao i to da vjeruje da nema nikakve sumnje oko potrebne dvotrećinske većine u Saboru koji bi trebao potvrditi kandidate.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.