Top News
194 prikaza

Hoće li vlada pareživjeti? Danas se glasa o Karamarkovoj smjeni

Božo Petrov i Tomislav Karamarko
Marko Lukunić (PIXSELL)
Na današnjoj sjednici Vlade glasat će se izbacivanju Karamarka. Dok je Petrov najavio njegov opoziv, Karamarko se igra mogućnosti preslagivanja Vlade, a protivnici mu prijete i iz HDZ-a

Sat otkucava i približava se vrijeme u kojem će Tomislav Karamarko prihvatiti poziv Bože Petrova da odstupi, no čini se kako to nije nimalo izgledni scenarij. Poziv ili ultimatum, sasvim je svejedno, očito je da je vlada u ogromnoj krizi.

MOST miče Karamarka

Ono što se čini vjerojatno je da će Karamarko pokušati pronaći novu većinu, dok je na jučerašnjoj sjednici HDZ-a Milijan Brkić izjavio kako će HDZ i njegovi koalicijski partneri ostati uz Karamarka.
Istovremeno je Božo Petrov izjavio da će svi MOST-ovi zastupnici glasati za opoziv Karamarka na telefonskoj sjednici u 10 sati.
Na pitanje hoće li se problemi vlade riješiti odlaskom Karamarka, Petrov je izjavio da on nije potencirao sukobe u njoj.

O HDZ-ovim preslagivanjima vlade

Da sam se na bilo koji način bojao takvog ishoda, reagirao bih puno prije. Za mene je to bila nemoguća misija. Nemoguće je presložiti Vladu bilo s Bandićem, bilo s HNS-om. Mogu samo izaći na izbore ako im ne odgovara suradnja s nama. Ali zašto im ne odgovara? Što smo mi to promijenili od početka kada smo ušli u pregovore s njima? - rekao je za Jutarnji ističući kako ne vjeruje da je realno moguće ikakvo preslagivanje.
Iako MOST s ukupno 6 ministara nema dovoljan broj ruku da izbace Karamarka, činjenica je kako bi to svakako bio znak velikog raskola te dvije stranke koji vodi do pada vlade i novih izbora jer bi HDZ u tom slučaju najvjerojatnije izašao iz vlade. Petrov je izjavio da u tom slučaju nema namjere koalirati s SDP-om.

Odluka na HDZ-ovom saboru

Milijan Brkić vrlo bi rado zamijenio Karamarka, iako mu prividno pruža podršku u javnosti, tako da obrani obraz stranke. Pravi se rasplet događaja očekuje na HDZ-ovom saboru u subotu, gdje će Brkić vjerojatno pokušati marginalizirati Karamarka. Brkić navodno ima veliku podršku Šeksa, koji je jučer izjavio kako se neće vratiti u aktivnu politiku, jer u njoj već jest - što će se i brzo vidjeti.
Glasanje u Saboru očekuje se kroz 15-ak dana.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.