Top News
296 prikaza

ISIL ima 65.000 rezervnih džihadista ako stvari krenu po zlu

Džihadisti
Youtube
U slučaju da kalifat propadne, postoje drugi koji su spremni nastaviti voditi borbu džihadista

Analitičari tvrde da Zapad čini stratešku grešku time što sve svoje snage usmjerava protiv Islamske države, dok zanemaruje ostale militantne grupe u Siriji.

Gotovo 2/3 boraca u Siriji su islamisti koji imaju slične ciljeve kao i Islamska država. Ti borci su pripadnici najmanje petnaestak različitih militantnih grupa, koje zapad najčešće ignorira.

S druge strane, najveći dio tih boraca i grupa pristao se boriti za kalifat i spremni su prihvatiti njegovo vodstvo. 

Mediji podsjećaju na stav Rusije u Siriji da je Asad, sa svojim trupama, jedini siguran borac protiv Islamske države i da su skoro sve druge grupe, pa i navodno opozicijske, javno ili tajno, pomagači kalifata.

Usredotočujući se samo na borbu protiv Islamske države, Zapad riskira strateški neuspjeh. Jer čak i ako pobijedi u ratu koji vodi u Siriji, neće na taj način džihadiste "izbrisati s lica zemlje".

Ideologija se ne može bombardirati, piše u izvještaju kojeg prenosi Guardian.

Izvještaj je objavljen nekoliko dana nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a prihvatio nacrt političke tranzicije u Siriji.

Rezolucija navodi da samo dvije militantne skupine - Islamska država i al-Nusra, sirijski ogranak Al-Kaide, neće moći pregovarati o novoj strukturi vlasti koja bi trebalo biti uvedena u Siriji nakon što bude riješena trenutačna situacija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.