Life
235 prikaza

Sve više žena u ISIL-u: Otišla u krvoločni pohod šest mjeseci nakon poroda

Islamska država
Twitter/ Die Welt
Posljednji teroristički napadi dokazuju da su žene itekako uključene u džihad

Prošlotjedni napad u SAD-u, u kojem je poginulo 14, a ranjena je 21 osoba, izvukao je na površinu mnoga pitanja, između ostalog i tko je bila Tashfeen Malik? Nakon što je napustila proslavu u San Bernadinu sa suprugom, Malik se pridružila nizu žena koje su u posljednje vrijeme povezane s napadima na zapadu, a za koje je odgovornost preuzeo ISIL.

Njezine "sestre ratnice" su i Hasna Aitboulahcen, koja je pomagala navodnom "genijalcu" koji je stajao iza nedavnih pariških napada, prije nego su oboje ubijeni tijekom pokušaja uhićenja navedenog muškarca; kao i Hayat Boumeddiene, koja je pobjegla u Islamsku državu nakon što je njezin partner Amedy Colibaly ubio policajku i napravio opsadu u prodavaonici u Parizu u sjeni napada na Charlie Hebdo u siječnju.

Nekoliko tjedana posije, objavljen je intervju s Boumeddiene u Dar al-Islamu, francuskom ISIL-ovom časopisu.

Činjenice govore same za sebe: i žene mogu biti teroristice. Pa ipak, mnoge šokira taj fenomen budući da vjeruju u žensku pasivnost i podređenost obiteljskom životu. 

Uzmite slučaj Malik: američke vlasti sad razmatraju vrijeme koje je provela živeći u Saudijskoj Arabiji i na fakultetu u rodnom Pakistanu, te nisu sigurne koji je član para potaknuo napad. Iako svjedoci tvrde da je ona prva zapucala.

U međuvremenu, mediji i neki političari pokušavaju pojmiti kako se Malik, koju su poznanici opisali kao suvremenu, tihu, poslušnu, poniznu i sramežljivu kućanicu, mogla pretvoriti u ubojicu.

Ne postavljaju se ista pitanja o muškarcima

Isto tako, mnogi raspravljaju o činjenici da je Malik bila supruga i mlada majka. Dok nekima nije jasno kako je majčinski instinkt nije spriječio u tome što je učinila, drugi smatraju da je upravo poslijeporođajna depresija kriva za to.

S druge strane, nitko se ne pita kako je Syed Rizwan Farook, koji je također za sobom ostavio šestomjesečnu kćer, mogao učiniti to isto.

Sudeći prema dostupnim podacima, par se upoznao preko online stranice za pronalazak partnera, te ISIL nije upravljao njihovim akcijama niti ih kontaktirao (premda se Malik zaklela na vjernost grupi koja je naknadno par prozvala svojim podržavateljima). Svejedno, mnogi su počeli nagađati da se ISIL "bacio" na dogovaranje brakova između radikaliziranih žena i nesigurnih muškaraca.

Žene u Iraku | Author: Lewis Whyld/Press Association/PIXSELL Lewis Whyld/Press Association/PIXSELL

Slučaj Malik ukazuje na obrazac ponašanja, tj. činjenicu da sve više žena privlači grupa, za koju potom novače druge žene, podržavaju ih i rade propagandu za njih, unatoč tome što je skupina i više nego poznata po hororima kojima je spremna podvrgnuti te iste žene.

Pretpostavlja se da je ISIL unovačio oko 600 žena sa zapada, dok je brojka onih iz ostalih dijelova svijeta navodno puno veća.

Samo se u Tunisu oko 700 žena odlučilo pridružiti džihadistima, iako nas najviše zbunjuju pametne školarke iz Europe.

Stereotip o pokornim muslimankama, posebno u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom, predstavlja najveću zapreku u razumijevanju ISIL-ove privlačnosti ženama. Kao i naša usredotočenost na to da teroristi ugnjetavaju žene, zbog čega je mnogima nezamislivo zašto žene same odlučuju otići u Islamsku državu.

Iako nema sumnje u mizoginiju u ISIL-u, mnogi ne shvaćaju da i žene mogu privući isti čimbenici kao i muškarce: otuđenje, nejednakost, brak i avantura. I zato je nužno da se počne puno raditi na ovim problemima u zapadnom društvu i ostatku svijeta.

Kao što žene mogu biti počinitelji i žrtve terorizma, one mogu biti i dio njegovog rješenja. Treba samo dokučiti koje strategije su najbolje i ne zanemariti koliki udio u odlukama žena koje se pridruže ISIL-u ima konstantno zlostavljanje na zapadu, recimo zbog nošenja hidžaba.

Žene se svugdje susreću s nejednakosti i one kao da između dva zla izaberu ono koje nisu isprobale, pa je na zapadu da im ponudi primamljiviju opciju, piše Time.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.