Top News
2057 prikaza

Optužnice protiv ISIL-a: "Ropkinje su silovali stotinama puta"

ISIL
YouTube screenshot
Nakon sukoba otvaraju se posebni tribunali za ratne zločine, ali dokaze je najbolje prikupljati netom nakon zločina

Islamska država postala je sinonim za zvjerstva diljem Bliskog istoka, ali i šire. Na terenu se njihov teritorij smanjuje, gube grad za gradom, bitku za bitkom. Najavljuje se njihov skori kraj, ali što nakon toga? Kako procesuirati barem dio zločina koje su počinili njihovi pripadnici?

Centar za pravdu i odgovornost, nevladina organizacija fokusirana na pomaganje žrtvama individualnih zločina u ratnim sukobima, odlučna je dovesti barem neke ISIL-ovce pred lice pravde.

"U Iraku se fokusiramo na uspostavljanje pojedinačne kriminalne odgovornosti na najvišim razinama upravljanja Islamske države", ispričao je Bill Wiley za BBC.

On i njegov itm istražitelja marljivo rade na prikupljanju dokaza, kronologiji zločina i svim relevatnim informacijama o zločinima Islamske države nad jezidima. Jezidi su manjinska vjerska skupina u Iraku i Siriji, a ISIL ih tretira kao nevjernike i roblje.

"Naviknuti smo na ubojstva, masovna ubojstva. Naviknuti smo i na silovanja, posebno zbog našeg rada u sukobima u Središnjoj Africi. Ali seksualno ropstvo, ropstvo općenito, potpuno nam je nov pojam", kaže Wiley. 

Islamska država zarobila je mnoge jezide prije dvije godine kada je iračka vojska pobjegla pred džihadistima. Tada su bili na vrhuncu moći. Nedugo nakon toga objavljene su i snimke pripadnika ISIL-a dok raspravljaju o tome tko će i kakvu ropkinju kupiti te po kakvoj cijeni

Wiley kaže da su razgovarali sa silovanim ženama, neke od počinitelja su već identificirali, ali problem ostaje velik broj još uvijek zatočenih žena. "Riječ je o ženama koje su u zarobljeništvu dvije godine. Mnoge su silovane stotinama puta", zaključio je Wiley.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nije-bitno55 22:18 08.Listopad 2017.

    ISIL je napravljen od zapdanih zemalja EU.USA pogotovo od familje Klinton ,NATO i Vatikana zato ih u Evropi niko nedira a te kamadi ima cak vise od 50.000 a ono sta se desilo u bivsoj Jugoslavij to nije nista sta ... prikaži još! cese desiti u Evropi