Top News
1040 prikaza

ISIL koristi milijune nacističkih mina za napade u Egiptu

Mine u Zagrebu
Davor Puklavec/PIXSELL
Egipat je zemlja u kojoj ima gotovo petina svih mina na svijetu, a najveći dio zaostao je iz Drugog svjetskog rata

Najveća oružarnica na svijetu nalazi se u Egiptu. Moglo bi vas iznenaditi, ali više 20 milijuna mina zakopano je u pijescima sjeverozapadnog Egipta. Nitko ne razmišlja o izletima izvan pažljivo označenog očišćenog područja zbog straha od nailaska na minu.

Vjerojatno najveće minsko polje na svijetu staro je desetljećima, točnije, od Drugog svjetskog rata, piše Newsweek. Tijekom Drugog svjetskog rata neke od najžešćih bitaka vođene su upravo po sjevernoj Africi između Afrika Korp pod vodstvom Erwina Rommela i britanske vojske pod vodstvom legendarnog feldmaršala Bernarda Montgomeryja.

Tone i tone eksploziva zakopane su pod pijeskom Sahare kako bi se zaustavilo napredovanje neke vojne sile tijekom godina pustinjskog ratovanja. Britanci, Talijani, Njemci, svi su oni postavljali mine koliko su mogli i gdje god su mogli. Donedavno su te mine predstavljale problem samo lokalnoj zajednici Beduina koji su u posljednjih deset godina imali oko 150 žrtava minskih eksplozija.

Islamska država | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Međutim, milijuni mina ušli su u arsenal Islamske države i ostalih džihadističkih skupina. Fathy el-Shazly, bivši egipatski veleposlanik u Saudijskoj Arabiji, kaže da su barem deset puta džihadisti iskoristili stare mine u improviziranim eksplozivnim napravama. Fenomen je počeo 2004. godine kada su ekstremisti ubili 34 osobe u sinajskom izletištu Taba.

Egipat je okružen oružjem, doslovno. Libija je propala država, a nekad je imala jedan od najvećih arsenala na svijetu. Saudijska Arabija jedan je do najvećih uvoznika oružja na svijetu. Postavlja se pitanje, zašto bi islamisti koristili mine stare sedamdesetak godina, ako mogu koristiti znatno modernije oružje iz susjednih država.

Odgovor je jednostavan, eksploziv je eksploziv. Jednako ubija ako je star sedamdeset godina ili sedamdeset dana. Uzevši u obzir da ISIL na Sinaju povremeno ima problema s opskrbom oružjem, a mine iz drugog svjetskog rata su protutenkovske, lako je zamisliti situaciju u kojoj se isplati otići u pustinju i iskopati par stotina kilograma eksploziva. 

Tomislav Salopek | Author: 24sata 24sata

U Egiptu su pogibali strani radnici, prisjetimo se samo tragične sudbine otetog Tomislava Salopeka, pogibali su turisti kada je egipatska vojska pomislila da su džihadisti, ali stanovnike tog područja najviše smetaju svjetske sile koje su ih napustile. "Bježe od odgovornosti", kaže Ahmed Amer, čelnik organizacije preživjelih u minskim eksplozijama. Njihovo sredite je Marsa Matruh, izletište na Sredozemnom moru okruženo s tri strane kilometrima minskih polja.

Amer krivi velike sile za postavljanje mina i napuštanje tog područja. "Ne mogu samo doći ovamo i onda pobjeći. Moraju počistiti ovaj nered", uvjeren je Amer.

Egipatske vlasti sve užurbanije pokušavaju očistiti mine s tog područja, ali pred njima je gigantski zadatak. Procjenjuje se da je Egiptu postavljeno oko 23 milijuna mina, a da je velika većina, oko 17,5 milijuna, zaostalo iz Drugog svjetskog rata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.