Top News
1320 prikaza

Oteli je u Siriji trudnu, pustili je s djetetom

Stranica s Das Bilda, vijest o Janini Findeisen
Izvještavala je 2015. iz rata u Siriji kao slobodna novinarka i naletjela na džihadiste koji su tražili pet milijuna eura

Njemačku državljanku, koja je u zatočeništvu čak i rodila, pustili su u srijedu na slobodu pripadnici izvjesne islamističke militantne frakcije u Siriji, priopćila je DPA. Žena i dijete trenutno se oporavljaju u Turskoj i pripremaju za put u Njemačku. Bild otkriva da je riječ o slobodnoj novinarki "Janini F." koja je u Siriji izvještavala za Süddeutsche Zeitung i NDR, a koju je tada otela Al Nusra, jedna od stožernih militantnih islamističkih skupina u ratu u Siriji, ponikla iz tamošnje Al Kaide. Iz medija s Bliskog istoga doznaje se, međutim, da je "Janinu F." na slobodu pustila skupina Jund al-Aqsa, ponikla iz Al Nusre koja je u međuvremenu promijenila ime u Jabhat Fatah al-Sham kako bi se prikazala kao "umjerena".

Kad se zbroji dva i dva, postaje jasno da je oteta Njemica Janina Findeisen, 27-godišnja novinarka koja je u Siriji zaglavila u listopadu 2015., samo nekoliko dana nakon što je došla u tu zemlju izvještavati o njemačkim državljanima koji su se u taj rat otišli boriti na strani džihadista. Al Nusra, poslije nazvana Fatah al-Sham, tada je zahtijevala pet milijuna eura od Njemačke kao uvjet da oslobode Janinu Findeisen. Situacija se dodatno zakomplicirala u prosincu kada je novinarka u zatočeništvu rodila. Njemačke tajne službe na sve načine su pokušavale osloboditi mladu majku i bebu, unatoč tome što je službena politika Njemačke da se otmičarima ne isplaćuju otkupnine, kako ih se ne bi ohrabrilo na nove otmice.

Istu politiku zagovaraju i ostale zapadne zemlje, ali je javna tajna da je većina tih zemalja ipak spremna u tajnosti isplaćivati odštete. Na sličan način oslobođeni su neki od zapadnjaka koji je oteo ISIL u doba kad i hrvatskog zeta Davida Hainesa, kojega je ISIL prije dvije godine ritualno pogubio. Janina Findeisen i njeno dijete sada su, pak, u Ankari, izvještaji navode da su "relativno dobro s obzirom na okolnosti", ali priča, kao i tolike druge otvara niz prijepora. Prvo to što i Jund al-Aqsa i Fatah al-Sham, iako označene kao terorističke skupine, redovito dolaze do oružja sa Zapada.

Iskusni njemački novinar Jürgen Todenhöfer objavio je prije nekoliko dana intervju s jednim od zapovjednika Al Nusre odnosno Fataha al-Shama u kojem mu je ovaj rekao da oni doista jesu dio Al Kaide, da ih podržava Izrael, kao i još neke zemlje, po svoj prilici misli na Saudijsku Arabiju, Katar i slične, preko kojih im SAD šalje napredno oružje, te da su tenkove i slično dobili iz Libije preko Turske. Todenhöfera su nakon toga žestoko kritizirali na Zapadu, iako je riječ o čovjeku koji je uspješno prebrodio najopasnije trenutke još od 1980-ih i rata u Afganistanu do posjeta teritorija pod ISIL-om, kao prvi zapadni novinar, nakon kojega je 2015. napisao knjigu o kojoj je pisao i Express.

Sljedeći prijepor je i to što je uopće suludo da zapadno oružje stiže militantima Al Kaide, organizacije koja je 2001. pobila više od 3000 ljudi u New Yorku u napadu 11. rujna, te planirala i izvodila niz terorističkih napada po EU. Napokon, ISIL je posredno također Al Kaidino dijete. Fatah al-Sham odnosno Al Nusra najjača je frakcija koja se nalazi u istočnom Alepu u okruženju, navodno i do tri četvrtine tamošnjih militanata njeni su članovi.

Službeno se vodi da je teroristička organizacija Al Kaidinih militanata neprijatelj pobunjeničke Slobodne sirijske vojske (FSA) u tom ratu, no na terenu je jasno da su dvije frakcije, jedna džihadistička, druga navodno umjerena, zapravo saveznici i da je to osnovni razlog zašto u prvom redu SAD ima velikih problema s jasnim deklariranjem koje sve točno skupine militanata u tom ratu smatra ekstremističkima, a koje umjerenim pobunjenicima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.