Top News
1843 prikaza

ISIL pred slomom: Oslobođen ključni dio grada

Iračka vojska uoči oslobađanja Mosula
1/11
AHMED SAAD/REUTERS/PIXSELL
Ekstremistička organizacija pred samim je slomom nakon što je gotovo protjerana iz ključnog uporišta u Iraku

Iračke snage potisnule su borce Islamske države (IS) i preuzele kontrolu nad Starim gradom u Mosulu, posljednjem uporištu sunitske ekstremističke milicije, potvrdio je u subotu dužnosnik iračke vojske.

Tek smo nekoliko metara udaljeni od Tigrisa. Napredak kopnenih snaga, uz zračnu potporu, je velik", kazao je glasnogovornik operacije Mosul, brigadir Yehia Rasoul.

"Sve bliže smo pobjedu protiv IS-a", dodao je brigadir.

Po njegovim riječima, ubijeno je 35 boraca islamske države, dok je šest zarobljeno. Nije naveo mogući broj žrtava u redovima iračke vojske.

Uz međunarodnu koaliciju koju vode Sjedinjene Države, iračke snage su u listopadu 2016. počele veliku ofenzivu protiv IS-a u Mosulu, grada na sjeveru zemlje, najvećem koji je kontrolirala Islamska država u Iraku i u kojem je prije tri godine utemeljila svoj kalifat nad dijelovima Iraka i Sirije.

Pad Mosula označit će i službeni kraj polovine kalifata.

U ofenzivi oslobađanja oštećene su tisuće zgrada u povijesnoj staroj jezgri grada, a gotovo 500 ih je uništeno, pokazale su satelitske snimke koje je u četvrtak objavio UN.

U više od osam mjeseci borbi raseljeno je 900.000 stanovnika grada, gotovo polovica, a tisuće su poginule.

Razmjeri uništenja daleko su veći od očekivanog i obnova će vjerojatno stajati milijarde dolara, objavio je UN i procijenio da obnovu treba više od 5500 zgrada u staroj jezgri grada.

Islamska država srušila je među ostalim prije tjedan dana i povijesnu Veliku džamiju al-Nuri u kojoj je bio proglašen kalifat. Islamski ekstremisti zauzeli su Mosul u lipnju 2014.

U susjednoj Siriji traje ofenziva lokalnih boraca na Raku, "prijestolnicu" IS-a u Siriji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.