Top News
188 prikaza

Islamska država među izbjeglicama u brodovima krije svoje militante

Migranti
Louis Wood/News Syndication/PIXSELL
Ratnici Islamske države navodno se krijumčare u Europu u brodovima s izbjeglicama koji putuju Mediteranom

Savjetnik libanonske vlade, Abdul Basit Haroun, izjavio je za BBC da su sa izbjeglicama na brodovima, koji u posljednje vrijeme učestalo gube živote i koje cijeli svijet gleda sa žaljenjem, i brojni ratnici Islamske države.

Talijanski i egipatski službenici već su prije upozorili da je moguće da bi se militanti mogli pokušati dočepati europskog teritorija uz pomoć broda, ali stručnjaci ističu da je jako teško potvrditi ovakve tvrdnje.

Haroun navodno temelji svoje izjave na razgovorima s krijumčarima iz dijelova Sjeverne Afrike, koje kontroliraju militanti. Navodno su militanti dozvoljavali vlasnicima brodova da prevoze ljude u zamjenu za pola prihoda, a nakon toga su ih počeli iskorištavali i kako bi krijumčarili njihove ljude.

"Koristili su ih za ljude koje bi željeli poslati u Europu, budući da europska policija nije znala tko su militanti, a tko obične izbjeglice", objasnio je Haroun koji je dodao da su militanti navodno često sjedili odvojeno od ostalih migranata.

Migranti | Author: /IPA/PIXSELL /IPA/PIXSELL

Ove godine se procjenjuje da je 60.000 ljudi pokušalo prijeći Mediteran, bježeći od siromaštva i ratova. Od 2011. godine, Libija nema stabilnu vladu, što je omogućilo procvat trgovine ljudima. Ali budući da su 'prijevoznici' počeli željeti sve više novaca, pa prevoze prevelik broj ljudi, sve češće dolazi do nezgoda. Samo ove godine pretpostavlja se da je tijekom bijega brodovima poginulo više od 1.800 ljudi. Dok je prošle godine u Europu preko Mediterana ušlo oko 218.000 ljudi, dosad je to, ove godine, učinilo 60.000 ljudi.

Ranije ove godine, agencija koja kontrolira carine EU-a -  Frontex, upozorila je da je moguće da ratnici pokušaju ući koristeći migracijske rute. Egipatski ambasador u Velikoj Britaniji pričao je o "brodovima punim terorista" koji bi mogli nahrupiti ako međunarodna zajednica nešto ne poduzme. S druge strane talijanska vlada je iskazala strah od militanata koji bi mogli doći na brodovima, istodobno tvrdeći da brodovi prije svega predstavljaju humanitarnu krizu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.