Top News
193 prikaza

Ispovijest spasitelja žena iz Islamske države

Islamska država
Youtube
Abu Shijaa do sada je, uvlačeći se na opasni teritorij, spasio 150 jazidskih žena i djece

Abu Shijaa je bogati sredovječni poslovni čovjek iz sela Khanasor u sjevernom Iraku i pripadnik je manjinske vjerske skupine Jazidi. Oni su pripadnici drevne religije koja potječe iz islama i kršćanstva, ali su pod dubokim utjecajem sufijskih uvjerenja. 

Za Islamsku državu oni su heretici, nešto poput štovatelja vraga. Prošlog kolovoza Islamska država ubila je stotine Jazida u masovnoj pucnjavi. Mnogi su prisiljeni na ropstvo, a većina su žena i djeca. Dok starije žene islamisti drže kao sluge, mlađe prisiljavaju na udaju za borce Islamske države. Neke od njih brutalno su silovane. 

Islamska država | Author: Youtube Youtube

Abu Shijaa do sada je, uvlačeći se na opasni teritorij, spasio 150 jazidskih žena i djece. Njegov prvi zadatak bio je spašavanje sedam jazidskih žena s kojima je uspostavio kontakt, a koje su držali borci Islamske države, rodom Australci, te njihove supruge. Iako su supruge militanata bile svjesne da se priprema bijeg, odlučile su ne intervenirati. 

"Željele su se riješiti djevojaka, bojale su se svojih supruga kako se ne bi oženili jednom od njih", kaže Abu Shijaa.  Upravo zbog tog detalja, kako ne bi riskirale da budu odbačene, zapravo im je odgovaralo da žene Jazidi više ne žive s njima.

Žene su odvedene u sigurnu kuću u blizinu turske granice, potom su ih prerušili u tradicionalne crne haljine i prebacili u Tursku.

Abu Shijaai u ovome pomaže njegovo prijašnje znanje i kontakti koje je stekao. Naime, bavio se kupovinom i prodajom pšenice i ječma drugim seljacima, uzgajao živu stoku, ali i radio u kompleksnom srednjoistočnom naftnom biznisu, izvozu i uvozu ulja i benzina. 

Ponekad je radio i ilegalne poslove. No, danas živi u moderno uređenom stanu u novoizgrađenom kompleksu u Dohuku, visoko iznad iračkih standarda. 

U opasni posao krenuo je rano prošloga kolovoza kada je Islamska država napala Jazide, a Abu izgubio posao jer su mu kuća i područje na kojem je trgovao došli pod kontrolu Islamske države. 

No, otpor Jazida se brzo raspao, a na tisuće ih je pobjeglo na planinu Sinjar.  Napad je, na kraju, odbijen kada je kurdska policija iz Sirije provalila u okruženje i uspostavila humanitarni koridor te ojačala borbu na planini uz pomoć smrtonosnih američkih zračnih napada. Većina od pola milijuna Jazida pronašlo je svoj put do izbjegličkih kampova. 

Prošloga listopada pomoćna misija UN-a (UNAMI) utvrdila je kako se oko 2300 Jazida još uvijek nalazi na području Islamske države. To je bilo otprilike istovremeno kada se Abu Shijaa upustio u posao, upotrijebio svoje poslovne veze i izgradio mrežu pomagača sve do sirijskog grada Raqqe, koji je de facto glavni grad samoproglašenog kalifata Islamske države. Iako se vratio u Raqqu, mjesto njegova prvog spašavanja nekoliko puta, većinu vremena, ipak, troši na koordinaciju spašavanja izvana.  

Jedna od spašenih žena je Khalid Khalid Ali koja je sa svojih pet kćeri smještena u šatoru izbjegličkog kampa Karpato u blizini Dohuka. Ovdje obitelji žive u velikim šatorima s nekoliko kuhinja i toaleta. Tu otprilike oko 28.000 ljudi. Khalid Khalid Ali živjela je u Kochou dok nije zarobljena i odvedena u Siriju. 

Zajedno s druge dvije jazidske žene i troje djece iz Kochoa držali su ih džihadisti iz Tunisa u gradu blizu Raqqe. Svoju stariju, 12-godišnju kćer Hawler i 10-godišnju Hawanz sakrila je držeći ih u jednom zatvorenom prostoru. "Da je i jedan borac vidio djevojke, uzeli bi ih za sebe", kaže ona.   

Khalid je bila prestara da bi privukla bilo kakvu seksualnu pažnju, pa je Tunižanin izgubio interes za njih. Pristao je na njihovu zamolbu da ih se otkupi te im dopustio da zovu rodbinu u Iraku, a ona je opet pozvala Abu Shijaa i prihvatila njegov plan. 

Tunižanin se složio da 11 jazidskih žena prebaci u drugi grad gdje će ih predati posredniku, a za uzvrat je dobio nekoliko desetaka tisuća dolara otkupnine. 

No, i sam Abu Shijaa priznaje kako su njegovi napori, samo kap u moru. Od kada je aktivirao svoju mrežu, broj Jazida u Raqqi se povećao, kaže. 

Dječaci su posebno ugroženi, a bjegunci pričaju kako im se ispire mozak te ih se trenira kao džihadiste. Kako Regionalna kurdska vlada (KRG), koja je već ranije osnovala svoje fondove, nema dovoljno novca za otkupnine jer ih je preusmjerila u oružane snage, obitelji stoga prikupljaju novac kako bi otkupili svoje zarobljene članove.   

Do sada su tri Abijeva pomagača u krijumčarenju Jazida na sigurno, kako piše Ozy, ubijena. No, on se ne krije, nego o svakoj uspješnoj akciji obaviještava javnost putem društvenih mreža.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.