Top News
127 prikaza

Iz trećeg pokušaja: Sud prihvatio jamčevinu za Sanadera

Ivo Sanader
Goran Stanzl (PIXSELL)
Na odluku suda USKOK ima pravo žalbe

 Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je, nakon ispitivanja vještaka za nekretnine, da bivši premijer Ivo Sanader može izaći iz zatvora nakon što se upišu hipoteke na 12,4 milijuna kuna vrijedne stanove i kuće koje su, u trećem pokušaju, ponudili njegova supruga i prijatelji.  

Uskok je najavio žalbu na tu odluku, jer smatraju da je jedna ponuđena nekrenina nelegalna, dok za drugu spore procijenjenu vrijednost. O žalbi će odlučivati Vrhovni sud.

Nakon što je odbilo dva ranija prijedloga za Sanaderovu jamčevinu izvanraspravno vijeće u utorak je prihvatilo da se bivši premijer može braniti sa slobode uz upis hiopoteke na nekretnine njegove supruge, bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića, nekadašnjih HDZ-ovh saborskih zastupnika Jerka Rošina i Maria Zubovića te Jerka Duška Suića.

Sjednica izvanraspravnog vijeća počela je u ponedjeljak, a zbog niza Uskokovih primjedbi, prvenstveno u odnosu na stan Mirjane Sanader odnosno jednu trećinu obiteljske kuće u Kozarčevoj ulici, na sudu je prije odluke ispitan sudski vještak PBZ nekretnina.

Prihvaćanje jamstva ne znači trenutno puštanje na slobodu

No, prihvaćanje jamčevine ne znači da će Sanader automatizmom izaći iz Remetinca u kojem je, bez prestanka, od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

Novo jamstvo u istom iznosu odredio je Vrhovni sud ukinuvši 1. listopada nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi medija u kojem je Sanader, zajedno sa svojom bivšom strankom bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom.

Prije Sanaderova puštanja na slobodu odluka izvanraspravnog vijeća mora biti poslana njegovim odvjetnicima i Uskoku te nakon isteka žalbenih rokova postati pravomoćna. Tek tada u zemljišne se knjige mogu upisati hipoteke na ponuđene nekretnine, a Sanader treba biti pozvan na sud kako bi obećao da neće bježati i da će se, prema naputku Vrhovnog suda, svakog mjeseca javljati predmetnoj sutkinji.

Dopunjena dokumentacija prihvaćena tek nakon mišljenja vještaka

Nova sjednica zakazana je nakon što je Sanaderova obrana dopunila ranije predanu dokumentaciju i odrekla se prava žalbe na 'odbijenicu' koju je od suda dobila 19. listopada kada je izvanraspravno vijeće, zbog nepotpune dokumentacije triju od sedam ponuđenih nekretnina, odbilo i drugu ponudu Sanaderove obrane. Prva je odbijena jer je Sanaderova supruga ponudila neetažirani stan, a odvjetnik Goran Suić zagrebačku vilu za koju nema građevinsku ni uporabnu dozvolu.

U trećem, uvaženom prijedlogu više nema stana koji je u zalog u međuvremenu ponudio Josip Radoš, a odbijen je jer je izjavu o odobravanju hipoteke dala njegova supruga koja nije formalni vlasnik, a za takvu radnju nije imala posebnu punomoć.

U novom je prijedlogu usklađena i izjava kojom se odobrava stavljanje hipoteke na nekretnine u vlasništvu bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića s procjenom sudskog građevinskog vještaka, što ranije nije bio slučaj. Što se tiče dijela obiteljske kuće u vlasništvu Sanaderove supruge kao jamstvo u posljednjem pokušaju nije ponuđen neetažirani stan, već njen udio ukupnog vlasništva u vili u Kozarčevoj ulici koji je vrjedniji od ranije ponuđena stana. Uskok je u ponedjeljak prigovorio metodologiji po kojoj je rađena procjena te nekretnine, no njihove je nedoumice otklonio sudski vještak.

Sanader bez presude, ali i dalje s nizom optužbi

Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Na zagrebačkom Županijskom sudu za 10. studenoga zakazana su dva pripremna ročišta bivšem premijeru – za ponovljeno suđenje u slučajevima Hypo i Ina-MOL te novi postupak zbog štete nanesene HEP-u. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.