Top News
7636 prikaza

Iza Komšića su samo osobni interesi primitivaca

Željko Komšić
Armin Durgut / PIXSELL
Emisija Nu2 itekako je ispunila svoju svrhu, iako nisam siguran da je to bila namjera, jer je pokazala pravo lice opskurnih građana

U filmu Lordana Zafranovića "Večernja zvona" iz 1987. ima jedna iznimno duhovita scena sa svadbe glavnog lika (Rade Šerbedžija) koja se održava početkom Drugog svjetskog rata u Zagrebu. Nakon što na svadbu dođe ustaški pukovnik Slavko Kvaternik, prijatelj mladenkina oca, inače visokog ustaškog dužnosnika, te izgovori pred mladencima poznate riječi iz biblijske "Knjige postanka": "Plodite se i množite!", retardirani brat mladenke (Neda Arnerić) dopuni Kvaternika i "prevede" njegove riječi: "I jebite se!".

Kad ćemo dočekati minimum svih minimuma na ovim prostorima, primjerice govor u kojemu se stvari, kao u Zafranovićevu filmu, nazivaju "pravim imenom". Tom infantilnom ezopovskom diskursu u najvećoj mjeri smo svjedočili protekle nedjelje u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" Aleksandra Stankovića čiji je gost bio notorni Željko Komšić, drugi, po mnogima prvi, bošnjački član Predsjedništva BiH, jer je dobio više bošnjačkih glasova od SDA-ovca Šefika Džaferovića.

Izbori u BiH RS protiv SAD Top News Dan kad je Dodik ljuto otpilio Trumpa jer ne zna povijest

Paradoks današnjeg vremena je površno, gotovo infantilno novinarstvo, ali nažalost, bez dežurnog, infantilnoga glasa koji bi, kao u Zafranovićevu filmu, barem stvari nazvao pravim imenom. U ovom slučaju barem da spomene činjenicu da je Željko Komšić već po treći put u ime bošnjačkog nacionalizma uzurpirao mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH te hrvatsko-bošnjačke odnose odveo u slijepu ulicu iz koje se ne nazire izlaz. To je sve što u ovom trenutku treba znati o Komšiću.

Ipak, u sjajno napravljenom uvodnom prilogu Maje Sever našao se i taj glas, kad gospođa iz Bihaća pojašnjava zbog čega je Željko Komšić kao kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dobio velik broj bošnjačkih glasova u tom gradu: "Jer je naš, Bošnjak, zlatni ljiljan". U istom prilogu "boje" Željka Komšića u Sarajevu je branio Ahmed Burić, novinar Radio Sarajeva.

Zanimljiv je izbor mjesta na kojem je snimljen prilog s Burićem, u kultnoj sarajevskoj knjižari Buybook, u kojoj Burić u patetičnoj kvaziintelektualnoj pozi s knjigom u rukama, govori o Komšiću, bez obzira na to što su knjiga i Komšić dvije potpuno inkompatibilne kategorije: kao da gledamo isječak iz legendarne "Top liste nadrealista".

Izbori u BiH, Željko Komšić na plakatu | Author: Dado Ruvić/Reuters/Pixsell Dado Ruvić/Reuters/Pixsell

Burić je ponovio ofucanu mantru bošnjačkog nacionalizma, koju su kao papige prošle godine ponavljali Izetbegovićevi klaunovi, poput Šefika Džaferovića, ili seoski hodže uoči prošlih izbora, onu o izboru Željka Komšića kao načinu kažnjavanja HDZ-a, odnosno o Čoviću kao izlici za nametanje Željka Komšića, iako bi se isto dogodilo da je HDZ umjesto Čovića kandidirao papu Franju. Ovaj "argument" bi možda i držao vodu da se ovo nije dogodilo već treći put.

Ovako, ovo jeftino obranaštvo podsjeća na jedan prastari vic u kojem sude Muji zbog toga što je nasmrt izbo čovjeka: "Ja slučajno izvukao nož, a on se oklizno na koru od banane i pao pravo na nož. I tako jedno dvadesetak puta". Također, Burić je na nešto drukčiji način ponovio riječi gospođe iz Bihaća, rekao je kako je Komšić "na pravoj strani povijesti" i kako bi ga stoga trebalo poslušati. Što Ahmed Burić, ali i većina komšićoida, podrazumijeva pod "pravom stranom povijesti"?

Vjerojatno to što je Željko Komšić kao Hrvat bio pripadnik Armije BiH, da je kao "naš Bošnjak" od toga napravio profesionalno zanimanje i usput "ućero Čoviću". Marketinškim rječnikom rečeno: "2+1 gratis". Istine radi, ako ćemo govoriti u sličnim kič-kategorijama, "na pravoj strani povijesti" su bili i Dževad Mlađo, Mušan Topalović Caco ili koljači iz odreda El Mudžahid. Imaju li oni, onda, po automatizmu, halal-certifikat za hrvatskog člana Predsjedništva?

Izbori u BiH Bure baruta Top News I 'liberalni' Zagreb okrenuo je leđa pulenima u BiH

Ipak, ako prihvatimo tu jeftinu demagogiju o Čoviću kao izlici za Komšića, postavlja se pitanje etičnosti korištenja rupa u zakonu ili pravnih nedorečenosti, koji to u ovom slučaju zapravo i nisu nego se radi o grubim zloporabama i političkom nasilju. Možemo to svesti na vrlo jednostavnu dilemu: Ako netko zaboravi zaključati zlatarnicu, je li, onda, sasvim legitimno opljačkati je i optužiti vlasnika (Dragana Čovića) zbog nemara? Ostaje nejasno zbog čega je Željko Komšić uopće došao kod Stankovića.

Sumnjam da ta priča nema neku dublju pozadinu, jer očekivati od "niskoplafoniranog političara", kako je Komšića jednom okarakterizirao Avdo Sidran, nešto pametno, suvislo i relevantno, u najmanju je ruku iluzorno. Bez obzira na to što se možda radilo o alibi-intervjuu, kojim se trebao "popeglati" Komšićev "razbarušeni" imidž, Aleksandar Stanković ipak je uspio sačuvati minimum profesionalnog digniteta, ne propuštajući silne voleje koje mu je nabacivao "niskoplafonirani" Komšić.

Puno je toga nadrobio Komšić u emisiji, recimo - ustavnu konstitutivnost proglasio je komunističkom izmišljotinom koju su, onda, je li, po automatizmu spremno preuzele komunističke satrapije poput Belgije ili Švicarske.

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • miki52 10:48 07.Veljača 2019.

  Gospodine Mlakiću moj savjet : nemojte pisati nešto što ne razumijete, a to što niste dovoljno informisan ili želite biti režimski spisatelj ne daje vam pravo da pišete svakojake nebuloze .Oličenje pravog ,a ne svrstanog novinara jeste istinita i prava ... prikaži još!a informacija,što kod vas očigledno nije .

 • Milan.banijac 18:20 05.Veljača 2019.

  TEŠKO JE UZDE ZATEGNUTI KAD JE JURIŠ U TRKU.

 • Bosanac 19:32 04.Veljača 2019.

  Gospodinu Mlakiću i njegovim obožavateljima za njihove okovane mozgove preporučam terapiju kod dr.prof. Drage Bojića, čija terapija efikasno liječi u uklanja sve ovozemaljske uroke i čini bačene na Bosansko Hercegovačke Hrvate !