Top News
11457 prikaza

Odakle vama u BiH ideja da Hrvati brinu za vaše interese?

Dragan Čović i Kolinda Grabar Kitarović
Dusko Jaramaz (PIXSELL)
U Hrvatskoj od 1990. vidimo što nam čine "hrvatine", koji su vas u BiH sveli na djelić ranijeg teritorija

Novi član Predsjedništva BiH Željko Komšić je Hrvat. Za kojeg nisu većinski glasali Hrvati. Ne dolazi iz HDZ-a. Izbornu pobjedu proglasio je u Sarajevu, a ne Mostaru. I poručuje da će biti lojalan Bosni i Hercegovini, a ne Republici Hrvatskoj. Dapače, odmah je zaoštrio retoriku prema Zagrebu. Nije trebalo dugo da ga se proglasi prijetnjom opstojnosti BiH, baš kao što se to proteklih godina tvrdilo za HDZ. A taj isti HDZ je Komšićev izbor popratio upozorenjem da bi to moglo izazvati “neviđenu krizu”.

Dragan Čović Ima se Top News Sva sumnjivo stečena imovina Dragana Čovića

Baš kako to HDZ zna govoriti kad izgubi izbore. Forma je ipak zadovoljena, u Predsjedništvo BiH zasjeo je jedan Hrvat kojeg se optužuje da nema legitimitet hrvatskog naroda i da neće raditi u interesu Hrvata. A taj izbor, posve u skladu s nakaradnim uređenjem susjedne države, otvara nekoliko vječitih pitanja. Prvo, je li puki izbor jednog Hrvata garancija da će on raditi u interesu svih Hrvata? I drugo, smije li HDZ i dalje tvrditi da je on jedini autentični zastupnik hrvatskog naroda, ne samo u BiH, nego i u Hrvatskoj?

U proteklih nekoliko desetljeća od uspostave državnosti imali smo prilike vidjeti kako se to izabrani Hrvati, čak i oni koji su se smatrali najvećima, brinu o interesima Hrvata koji ih zastupaju. U BiH je to dovelo do smanjivanja etničkog prostora na kojem žive Hrvati, do masovnog iseljavanja, korupcije i kriminala, a o Herceg-Bosni da se i ne govori. Isto je vrijedilo i u Hrvatskoj. Previše se njih zalagalo za uspostavu hrvatske države samo kako bi se njome mogli nesmetano poslužiti u ostvarivanju sebičnih i privatnih interesa, pljačkati je i uništavati.

Previše smo puta, dakle, vidjeli da izbor Hrvata, pa i najvećih, ne znači promociju hrvatskih interesa. U svemu tome, naravno, glavnu ulogu igra i HDZ. On je kumovao propasti hrvatskog etničkog korpusa u BiH, amenovao je daytonski ustroj, promovirao povlaštenu kastu navezanu na Hrvatsku, brinuo više o stranačkim nego hrvatskim interesima, gledao više prema Zagrebu nego prema Sarajevu. Ali svejedno nas i dalje uvjerava kako je on jedini autentični zastupnik hrvatskih interesa.

Dragan Čović i Andrej Plenković Izbori u BiH Top News HDZ treba platiti misu Komšiću - on će im štititi uhljebe

I dok to još ima rezona u postojećem političkom sustavu BiH, od takve paradigme HDZ ne odustaje ni u Hrvatskoj. Kao što Željko Komšić navodno ne može zastupati Hrvate, iako je Hrvat, tako HDZ u Hrvatskoj optužuje druge stranke da je njihova vlast “nenarodna”, da njihovi lideri nisu dobri Hrvati, da ne služe hrvatskom narodu i tome slično.

Svaki mandat u oporbi HDZ pretvara u “izvanredno stanje”, baš kao što nakon izbora Komšića najavljuje “neviđenu krizu u BiH”. HDZ u pravilu prvo gleda vlastite, često i osobne interese, zatim stranačke, eventualno nacionalne, dok tek na kraju dolaze interesi države i svih njezinih građana. To je svijet u kojemu se HDZ najbolje snalazi. I to su pravila od kojih HDZ ne odustaje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:49 14.Listopad 2018.

    šta mi imamo s bosnom

  • beli1234 21:21 13.Listopad 2018.

    Bijedni hrvatomrzac diskutira o tome da li hrvatske interese bolje zastupa HDZ ili Komsic iako zna da je rijec o tome da svaki narod treba birati svoga predstavnika a taj podmukli uzurpator Komsic je izbor radikalnih unitarista a ne Hrvata.I ... prikaži još! vodio je iskljucivu antihrvatsku kampanju da bi se dodvorio muslimanima.Nijednom nije spomenuo SDA i "ostavljanje Bosne Erdoganju u amanet" a predstavlja se kao gradanska opcija.

  • milinino 20:56 13.Listopad 2018.

    Ajde novinar lovi gusterice.