Top News
2092 prikaza

Izlaznost za EU: Karlovac marljiv, Zadar i Osijek lijeni

Kolinda Grabar Kitarović i suprug Jakov
Patrik Macek/ PIXSELL
Na izbore za Europski parlament odaziva se malo više birača nego prije, a Kolinda je jednom izjavom bila totalno u pravu

Prema izvješću DIP-a, do 11.30 sati glasovalo je 9,93 posto birača na razini cijele Hrvatske. Najveći odaziv je u Karlovačkoj županiji - 11,36 posto, a najmanji u Zadarskoj i Osječko-baranjskoj gdje je glasovalo 8,82 posto upisanih birača. Iako je odaziv birača skroman, ipak je nešto veći nego prije pet godina jer glasovalo je oko 2,3 posto više birača nego 2014.

Najmanji odaziv bio je na prvim EU izborima na kojima je Hrvatska sudjelovala, 2013. godine, kada je do 11 sati glasovali 5,98 posto birača. Nešto iza 11 sati u pratnji supruga Jakova, glasovala je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Od onoga što je predsjednica rekla, a vrijedi citirati, u ovome je bila apsolutno u pravu:

“Neću prekršiti izbornu šutnju ako pozovem ljude da izađu na izbore. Europski parlament svake godine ima sve veću ulogu. Nadam se da će i dosta mladih izaći. To su izbori za vas, izađite, dajte svoj glas, bitno će tko će vas zastupati u Europskom parlamentu.”

1/5

Na pitanje treba li uvesti obavezno glasanje, predsjednica je odgovorila:

“Mislim da bismo trebali naći neki način dopisnog ili elektroničkog glasovanja kako bi svima omogućili da daju svoj glas. Kažnjavanje ne bih uvodila, mislim da je to malo prerano. Možda kad uvedemo svima mogućnost glasovanja, mogli bismo razmišljati o kažnjavanju. Ako niste izašli na izbore i onda sljedećih četiri ili pet godina brundati, na to neću reći da nemate pravo, ali nemate sasvim pravo jer niste ostvarili demokratsko pravo da birate zastupnike za koje mislite da će vas najbolje zastupati.”

Kamere su popratile i Andreja Plenkovića i Davora Bernardića. Obojica su pozvali na što veću izlaznost

Građani glasaju na izborima 2013. | Author: Goran Kovačić/ PIXSELL Goran Kovačić/ PIXSELL

O kršenjima izborne šutnje oglasio se GONG.

"Najviše prijava građana i građanki odnosilo se na kršenje izborne šutnje na društvenim mrežama, gdje pojedine stranke i kandidati i danas emitiraju plaćene oglase (Živi zid, HSP SPLIT). Prijavljeno je i slanje SMS-ova i poruka na društvenim mrežama (SDP, IDS, Narodna stranka - reformisti), pa čak i telefonskih poziva (Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti). Uz to što se radi o kršenju izborne šutnje, biračice i birači to doživljavaju i kao pokušaj pritiska", navodi GONG.

Gongu je prijavljen i slučaj biračkog odbora u Veleposlanstvu RH u Danskoj, čija je članica birača tražila podatak o nacionalnosti. Gong upozorava da na izborima za Europski parlament nacionalna pripadnost ne igra nikakvu ulogu jer ne postoji manjinsko zastupništvo.

Prijava o kršenju izborne šutnje u medijima tijekom prijepodneva nije bilo, vjerojatno zbog visokih kazni u iznosu od 100.000 do pola milijuna kuna, a koju je DIP najavio dosljedno provoditi u tradicionalnim medijima, za razliku od društvenih mreža, koje ostaju "siva zona" političkog oglašavanja u Hrvatskoj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.