Top News
1683 prikaza

'Đavolja kći' izgubila imunitet u EU-parlamentu

Marine Le Pen
DPA/PIXSELL
Marine Le Pen pravosuđe u Francuskoj progoni jer je objavila ISIL-ove grozote na Twitteru bez cenzure

Europski parlament poslušao je prijedlog svog odbora za imunitet i dopustio je pravosudni progon Marine Le Pen, ikone francuske esktremne desnice i tamošnje kandidatkinje na skorim predsjedničkim izborima. Eurozastupničkog imuniteta Marine Le Pen je koštalo to što je u prosincu 2015. na svom profilu na Twitteru objavila tri fotografije ISIL-ovih žrtava iz Sirije. Bez ikakve cenzure.

Bila je riječ o američkom novinaru Jamesu Foleyju kojem su ISIL-ovci nožem odrubili glavu, potom o jordanskom pilotu kojega su polili benzinom i živog zapalili u kavezu, te o zarobljenom sirijskog vojniku kojega su pogubili tako što su ga pregazili tenkom. Francuska javnost uglavnom je bila preneražena time što je Marine Le Pen napravila. Ona jest uz fotografije objavila kratak komentar: "Daesh je ovo!" Daesh je akronim za ISIL na arapskom.

Marine Le Pen, predjednica Nacionalnog fronta, ikona francuske ekstremne desnice Izbori u Francuskoj Top News Le Pen obećava 'oslobođenje od EU' i čestita Trumpu

No, to ju nije spasilo od optužbi, među ostalim, da širi ISIL-ovu propagandu. U sva tri slučaja žrtve su bile odjevene u narančasto, što je odavno ISIL-ov zaštitni znak u ritualnim pogubljenjima, čime se refererira na zatvoreničku odjeću u logoru u američkoj vojnoj bazi Guantanamo. Čak su i mediji diljem svijeta svih ovih godina bili na sto muka kako da izvještavaju o tome što radi ISIL, a da time ne potpomažu propagandu tog globalnog terorističkog pokreta.

Ništa od toga nije predstavljalo problem Marine Le Pen, zbog čega se preko noći našla na udaru najoštrijih kritika mnogih žrtava ISIL-a, medija, velikog dijela javnosi. Usto, pravosudna tijela zapadnog pariškog predgrađa Nanterre optužila su je da je ovime prekršila zakon kojim se zabranjuje raspačavanje slika s brutalnostima po internetu. Za takvo kazneno djelo francusko pravosuđe predviđa do tri godine zatvora i 75.000 eura globe.

Predsjednici Nacionalnog fronta ovakav kazneni progon u nijednom trenutku nije bio previše ugodan; zbog stalnih izbora za poslanike od lokalnih do nacionalne razine, a posebno zbog predsjedničkih izbora koji će se održati na proljeće.Prije nekoliko dana nadležni odbor Europskog parlamenta, na traženje pravosudnih tijela općine Nanterre, sa 14 glasova za jednim suzdržanim i tri protiv predložio je da joj se imunitet ukine, a to je sada velikom većinom potvrdio i parlament EU-a.

Marine Le Pen, predsjednica Nacionalnog fronta, ikona francuske krajnje desnice Njena šansa Top News 'Đavolja kći': Ako pobijedi, postat će europski Trump

Zaključili su da nipošto nije riječ o progonu za ono što zastupnik izgovori u parlamentu, nego o optužbama za klasično kazneno djelo. Ipak, to što su joj skinuli imunitet sad za ovaj kazneni progon, to ne znači da će je se po automatizmu moći progoniti za druge stvari. Primjerice za optužbe protiv nje i njene stranke da je pronevjerila novac iz svog europskog ureda na svoje ljude.

Poziv istražitelja na ispitivanje oko tog slučaja ona je prije nešto više od mjesec dana glatko odbila, što joj imunitet i omogućava. U predizbornim anketama za predsjedničke izbore ona unatoč skandalima još uvijek uvjerljivo vodi u slučaju izbora u prvom krugu. U drugi bi pak ušao centristički socijalni liberal Emmanuel Macron, dok je skandal da je svojoj supruzi i kćeri namjestio milijun eura, jako koštao konzervativca Françoisa Fillona.

U drugom krugu, prema anketama, Marine Le Pen bi uvjerljivo izgubila. Njena su obećanja raspisivanje referenduma o izlasku Francuske iz EU-a, ograničavanje useljavanja u Francusku na 10.000 ljudi godišnje, ograničavanje propovijednja islamskih klerika, uopće stvari vrlo nalik na Donalda Trumpa, kojem je među prvima čestitala na pobjedi.

Ona je, nema tome dugo, javno rekla i to da se u nekim stvarima divi Vladimiru Putinu, te da smatra da kritike na demokraciju njegovog tipa ne smatra utemeljenima jer "ni francuska demokracija nije savršena". Marine Le Pen se u Francuskoj nazivao još i "Đavoljom kćeri", jer je kći bivšeg predsjednika Nacionalnog fronta koji je stranku vodio 39 godina, sve do 2011.

Marine Le Pen, predsjednica Nacionalnog fronta, ikona francuske krajnje desnice Đavolja kći Top News Desnica u problemima: Le Pen neće dobiti novac iz Rusije

Jean-Marie Le Pen u Francuskoj je zbog svog rigidnog desničarskog garda krajnje ozloglašen, dotle da ga je vlastita kći praktično srušila s mjesta predsjednika stranke i istjerala iz nje, da bi se potom s nekoliko osvrta o pravima žena i Holokaustu politički ogradila od vlastitog oca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.