Top News
2792 prikaza

U EU parlamentu njih 11 koje izaberemo imat će pravo na ovo

Torta EU
1/3
Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL
Nije to samo debela plaća, tu su i sredstva za ozbiljni mali stožer za političku borbu za interese Hrvatske u EU-u

Za svoje mjesto u Europskom parlamentu među 751 predstavnika 28 zemalja članica EU, bori se i 396 kandidata iz Hrvatske predstavljenih na 33 kandidacijske liste. Njih 11 nakon izbora na kojem pravo glasa ima više od 3,8 milijuna Hrvata postat će novi članovi Europskog parlamenta, s mandatom do 2024. godine. Još jednog, 12 člana, naša delegacija parlamentaraca, trebala bi dobiti kada Velika Britanija i službeno izađe iz EU, što bi, prema najnovijim prijetnjama Borisa Johnsona, trebalo biti 31. listopada.

Sljedećih pet godina predstavljat će interese Hrvatske u EU, ali i dobro zaraditi. Vrijedna pozicija tako će im osigurati plaću veću od 8000 eura (brutto iznos koji se kreće oko 8484 eura), te dodatak za troškove veći od 4000 eura. Na toj listi troškova na prvom su mjestu troškovi dnevnica, 320 eura, kako pišu mediji, kojima se pokrivaju troškovi smještaja u Bruxellesu ili Strasbourgu, ovisno o mjestu održavanja sjednica, te troškovi prijevoza. 

Torta EU | Author: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL
Uz plaću, i dnevnice, veliku stavku u njihovim troškovima čine i troškovi rada ureda, onih u Bruxellesu te onih u Hrvatskoj, koji se kreće od oko 4400 eura. U taj su iznos uključeni troškovi potrebnih uređaja, mobitela, troškova režija, reprezentacije i asistenta.

Većinom zastupnici imaju po dva asistenta u europskim uredima, i četiri u onim lokalnim. Na njihove plaće odlazi oko 21.000 eura mjesečno. Ta iznos asistentima direktno uplaćuje europska administracija, a kao i ranije spomenuti iznosi, korištenje ti sredstava je strogo namjenski. 

Većinom će imati pomoć i stažista, pripravnika, najčešće studenata završnih godina fakulteta, koji će tako dobiti priliku upoznati rad EU, parlamenta i naših zastupnika kroz praksu koja traje oko dva mjeseca.

U siječnju 2018. za Europski parlament i političke grupe ukupno je radilo 7698 ljudi, većina njih radi u zgradi parlamenta u Bruxellesu, te Luksemburgu. U glavnom sjedištu parlamenta, u francuskom gradu Strasbourgu, zaposlene su samo 292 osobe. 

Europski parlament u Strasbourgu | Author: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
Po podacima Transparency Internationala 60 posto parlamentaraca uz posao u europskom parlamentu bavi se i nekim drugim poslovima, a 31 posto njih imaju plaćene dodane poslove. 

Svi oni na početku svog mandata u Europskom parlamentu moraju prijaviti ostale prihode, s tim da nije riječ o klasičnoj prijavi imovinske kartice kao u slučaju zastupnika u hrvatskom parlamentu, već je riječ o okvirnim iznosima. Tako mogu označiti pripadaju li grupi onih koji od drugih poslova zarađuju od 0 do 499 eura, 3003 do 15.000 eura i više od 15.000 eura.

Njihovi podaci iz 2018. godine pokazuju da su parlamentarci u prethodnom mandatu u poslovima 'sa strane' zaradili od 18 do 41 milijun eura. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:04 26.Svibanj 2019.

    dajte im glas da imaju placu 20 000 kn haha