Top News
556 prikaza

Jedan na jedan: Povijest izbjegavanja debata šefova najvećih stranaka

Sučeljavanje Ivica Račan Ivo Sanader
Patrik Macek/ PIXSELL
Zoran Milanović napokon će imati priliku voditi raspravu sa šefom HDZ-a, nakon što je troje prijašnjih vođa odbilo sučeliti se s njim

Nakon trinaest dugih godina napokon ćemo imati priliku vidjeti izravno sučeljavanje dvojice kandidata za hrvatskog premijera. HDZ-ov novi predsjednik Andrej Plenković pristao je na sučeljavanje sa SDP-ovim šefom Zoranom Milanovićem u petak u 20 sati na državnoj televiziji.

Posljednji put tako što smo imali priliku vidjeti davne 2003. godine još dok je pokojni Ivica Račan vodio SDP, a Ivo Sanader predstavljao se kao reformator društva i stranke koju je vodio.

Rasprava Ivica Račan i Ivo Sanader | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Račan i Sanader raspravljali su o smanjenju poreza, o nezaposlenosti, ali UDBA ni tad nije mogla proći nezapaženo. "Vi ste stranka koja je 45 godina Hrvatsku držala pod komunističkom diktaturom. Udba koju ste kontrolirali ubijala je ljude, borili ste se protiv Europe i NATO-a, a sada meni predbacujete da želim biti Tuđman. Ne želim biti Tuđman, a još manje Račan", rekao je tom prilikom Sanader.

Obojica su pozivali na odlučne reforme, a Račanu je na prvom mjestu bila reforma pravosuđa i državne uprave. "Prioritet ima nastavak reforme pravosuđa i državne uprave. Važne su i reforme obrazovanja, zdravstva i MORH-a", izjavio je Račan.

Rasprava Ivica Račan Ivo sanader | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Najžustrija rasprava vodila se o izmjenama poreza, pa je Račan optužio HDZ da će siromašniji plaćati veći porez, a bogatiji manji. Međutim, Sanader je odmah odgovorio: "Vi uopće nemate porezni sustav. Niste znali što biste, pa ste naš mijenjali. Vi ste desetke ljudi poslali u stečaj i ne brinete se o socijalno ugroženima".

Nakon završetka debate, kandidati su si međusobno čestitali na poštenom sučeljavanju, a bili su zadovoljni što je rasprava bila žustra.

Ivo Sanader pobijedio je na izborima, ali debatu sa šefom SDP-a više nije ponovio

Podsjetimo, prije izbora 2007. godine SDP je predložio nešto do tad neviđeno. Kandidat za premijera nije bio šef stranke već Ljubo Jurčić, bivši ministar gospodarstva u Račanovoj vladi. Ivo Sanader vješto je izbjegavao sučeljavanje s Milanovićem pravdajući se da je potrebno da obojica SDP-ovaca sudjeluju u debati. Građani Hrvatske žarko su željeli vidjeti sučeljavanje Milanović-Sanader. Naime, u to vrijeme provedena je telefonska anketa u organizaciji Večernjeg lista i ispostavilo se da čak 78% ispitanika želi vidjeti raspravu tada novog lica SDP-a Milanovića i premijera Sanadera.

Zoran Milanović i Ljubo Jurčić | Author: boris šćitar - Pixsell boris šćitar - Pixsell

SDP je tražio sudjelovanje samo šefova stranaka, HDZ je zahtjevao i Jurčića, a na kraju od rasprave nije bilo ništa. Sanader i HDZ opet su formirali vladu i to nakon dugih i iscrpljujućih pregovora između stranaka.

Idućeg izbornog ciklusa, na čelu HDZ-a bila je jedina hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Njoj je dopao šaka nezahvalan zadatak vodstva HDZ-a nakon uhićenja Sanadera i njegovog famoznog bijega od policije u Austriji. Na čelu SDP-a bio je Milanović, ali Kosor je odbila sučeljavanje. Tadašnja premijerka opravdavala se poštivanjem izbornih pravila koji ne dopuštaju elektroničkim medijima da više prostora posvete bilo kojim kandidatima ili strankama.

Primopredaja vlasti Zoran Milanović i Jadranka Kosor | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

Nedugo prije prošlih izbora, Kosor je ipak rekla da joj je žao što se nije sučelila s Milanovićem. "Ali svjesna sam svojih političkih grešaka iz prošlosti. Bit ću jako samokritična večeras. Jedna od njih je što nisam išla u sučeljavanje sa Zoranom Milanovićem u predizbornoj kampanji. To ne bi promijenilo rezultat izbora, ali bih ja sigurno neke stvari učvrstila, imala bih priliku artikulirati što je Vlada dobro napravila", rekla je Kosor za RTL.

Tomislav Karamarko i Zoran Milanović | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

Dolaskom novog izbornog ciklusa krajem prošle godine, došlo je do nove prilike za sučeljavanje šefova najvećih stranaka. Donedavni šef HDZ-a Tomislav Karamarko jasno i glasno odbio je sučeljavanje. "Zašto bih ja davao legitimitet takvoj jednoj, rekao bih, situaciji koju su nam oni priredili i zašto bih ja bio protagonist u scenariju koji je pripremio neki skupo plaćeni američki PR-ovac?", izjavio je Karamarko.

Novom smjenom na vrhu HDZ-a i novim izborima dobili smo priliku vidjeti što imaju za reći šefovi najvećih stranaka u Hrvatskoj, a po svemu sudeći u petak 12. kolovoza vidjet ćemo žustru raspravu Plenkovića i Milanovića.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.