Top News
3093 prikaza

Plenković je jedino uspio uhljebiti još 4.000 ljudi

Andrej Plenković
Jurica Galoic (PIXSELL)
Pod ovom vladom Hrvatska se kotrlja u kontinuiranom raspadu sistema

Obećavali su nam stabilnost. A sad Plenkovićevoj vladi na svakom zavoju otpadaju kotači. Konačno je okončana saga s Antom Ramljakom, spasiteljem Agrokora. Natjerali su ga da se sam smijeni jer oni za to nemaju hrabrosti. Državni tajnik u Ministarstvu obitelji Marin Strmota naprasno je na konferenciji za novinare pred ministricom Nadom Murganić podnio ostavku i popljuvao predložene mjere demografske obnove kao "folklor".

Nenadano je pala vladajuća većina oko izglasavanja nasljednika Daliji Orešković na čelu Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. HNS se na stranačkoj presici pohvalio da prisvaja državni projekt reforme obrazovanja i da će se cijeli proces moći pratiti na stranačkim, a ne na internetskim stranicama Ministarstva obrazovanja. A Milan Kujundžić je optužen za seksizam. Sve to je samo bilo u proteklih tjedan dana. U tipičnom tjednu u životu Andreja Plenkovića i njegove sad i službeno najgore Vlade.

Dalija Orešković Jer je bila uspješna Top News 'Povlačim kandidaturu!', rekla je i raskrinkala kaljužu HDZ-a

I usred svega toga premijer Plenković počeo je puštati u medije stidljive najave o nekakvoj mini rekonstrukciji Vlade. Premda bi zapravo maksi rekonstrukcija bila najprimjerenija. Preko jednih novina gura jedna imena ministara za odstrel, pa preko drugih dodaje neka nova, a sve kako bi ispitao teren i raspoloženje javnosti. Za smjenu Mostovih ministara trebalo mu je pet minuta. Za smjenu HDZ-ovih ministara treba mu minuciozno sondiranje terena. Plenković očito misli da ima svo vrijeme ovoga svijeta.

Ali nakon Ramljaka nikakva rekonstrukcija ne bi se mogla smatrati mini promjenom. Prvo je Agrokorom bio kontaminiran Zdravko Marić, sad je zaražena Martina Dalić, a riječ je o dva najvažnija Plenkovićeva ministra. Ako ih ne smijeni, premijer je njihove grijehe preuzeo na sebe. Ako ih smijeni, pitanje je što ostaje od ove Vlade. Možda tek nekoliko Plenkovićevih prijatelja u tri važna resora: obrane, policije i diplomacije.

Međutim, ako Vlada nema većinu ni za obično izglasavanje povjerenice za sukob interesa, onda je nerealno očekivati da će Vlada imati podršku parlamenta za vođenje države. Podršku javnosti već je davno izgubila. Dakle, bilo kakva rekonstrukcija, mini ili maksi, služila bi tek za produljenje agonije. Plenković je uložio svoj i kredibilitet Vlade u Antu Ramljaka, pa postao žrtvom njegovih savjetnika. Položio je sve karte za manjine i HNS, pa su ga oni iznevjerili na glasanju i kompromitirali na presici o obrazovanju.

Ante Ramljak i Martina Dalić Ostavka 'Sv. Ante' Top News Plenki je otkaz Ramljaku spremio prije dva tjedna

I da ne govorimo o pobuni državnog tajnika koji je posramio Nadu Murganić i cijeli program HDZ-a. Obećana stabilnost se, kao što smo i predvidjeli, svodi na puko preživljavanje na vlasti pod svaku cijenu. Čuvaj vlast kako je ne bi dohvatio netko drugi. Jedino što je Plenković postigao u ovom kontinuiranom raspadu sistema jest da je uhljebio nove četiri tisuće državnih službenika i namještenika. Ova Vlada očito samo tome služi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:58 24.Veljača 2018.

    eto to je adeze