Top News
5230 prikaza

Jeziva smrt: Prste su mu odrezali kao kaznu za pisanje

Jamal Khashoggi
Reuters/Pixsell
Nova knjiga britanskog novinara otkriva šokantne detalje ubojstva novinara čije tijelo nikada nije nađeno

Priča o smrti novinara Jamala Khashoggija dobro je poznata. Ugledni saudijski novinar ušao je 2. listopada prošle godine u konzulat svoje države u Istanbulu kako bi dobio papire za razvod, jer se htio oženiti sa svojom zaručnicom. Nekoliko minuta kasnije drogirala ga je i ubila grupa ubojica poslanih iz Riyada. Još nekoliko sati je prošlo i ubojice su već bile u privatnom avionu i vraćali su se kući.

Priča o Khashoggijevoj smrti ni nakon godinu dana nije zamrla, njegovo raskomadano tijelo nikada nije pronađeno, iako su detalji njegovog ubojstva relativno poznati. A poznati su zahvaljujući transkriptima sigurnosnih službi, koje su prisluškivale konzulat u vrijeme kada se dogodio zločin.

Prosvjedi zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija Ubojstvo Khashoggija Top News Zadnji trenuci života: "Gušim se, skinite mi vrećicu s glave!"

No, ovih dana svjetlo dana je ugledala nova knjiga Jonathana Rugmana, novinara Channel 4 Newsa, "Ubojstvo u konzulatu" koja je šokirala s par novih, jezivih detalja, piše Daily Mail. Rugman detaljno opisuje kako su Khashoggija namamili u ambasadu, te ga unutra napali, ubrizgali mu sedativ i ugušili ga plastičnom vrećicom.

Dok je umirao, pogled mu je bio uperen u zid na kojem su postavljeni portreti saudijskih vladara - prvog kralja Ibn Sauda, sadašnjeg vladara Salmana i njegovog sina, Muhammada bin Salmana. Ono što se zatim dogodilo nadilazi sve granice izopačenosti, nešto što se viđa samo u filmova užasa. 

Skriveni mikrofoni tajnih službi uhvatili su zvuk motorne pile koja reže ljudsko meso. Samo je pretpostavka da je Khashoggi u tom trenutku već bio mrtav, iako za to ne postoje nikakve indicije ni dokazi. Rugman piše kako su Khashoggiju odrezani prsti, vjerojatno kao čin simbolične kazne radi njegovog pisanja. Odrezana mu je glava i udovi, ostaci potrpani u vreće krišom iznesene iz konzulata.

Gdje su njegovi ostaci završili ne zna se ni danas, ali je zato grupa od 15-ak ubojica u roku nekoliko sati napustila Istanbul, u nadi da će biti dovoljna lažna snimka sigurnosnih kamera iz konzulata koja prikazuje Khashoggija kako napušta konzulat. 

Sve što Rugman navodi u svojoj knjizi zapravo bez sumnje upućuje da je Muhamad bin Salman bio taj koji je naredio da se Khashoggija ubije. Ono što ni danas, kako piše Rugman, nije jasno Khashoggijevim bliskim suradnicima i prijateljima je zašto je uopće išao u konzulat, jer su ga stalno upozoravali da je 'obilježen' i da je odlazak u saudijski konzulat visoki rizik.

Međutim, Khashoggi se silno želio oženiti za svoju mlađu zaručnicu, a za to mu je trebala potvrda je razveden. Ali, kao i sve ostalo u njegovom životu, ni to baš nije tako jednostavno kao što na prvu izgleda.

Sinovi Jamala Khashoggija Khashoggi Top News Sinovi ubijenog novinara: "Nadamo se da ga nije boljelo"

Khashoggi nije bio svetac. Njegov privatni život bio je dosta kompliciran, najblaže rečeno. Imao je više žena, povremeno čak i više žena odjednom, ali i djecu koju je rijetko viđao. Sve te okolnosti su ga dovele do zapravo usamljeničkog života u kojem je više bio očajnički sam, nego sretan i zadovoljan.

Njegov treći brak bio je pun pogodak. Oženio se s liječnicom Alaaom Nassif, koja je vodila humanitarnu organizaciju, koja je čak imala podršku saudijske kraljevske obitelji. Ali, njegova konstantna medijska kampanja protiv obitelji dovela je Alaau u kompromitirajuću poziciju i preklinjala je supruga da u ime svoje obitelji, ali i zbog vlastite sigurnosti prestane pisati tekstove u kojima je demonizirao kraljevsku obitelj.

Načelno je Khashoggi čak i pristao, ali imao je osjećaj da su mu sad već dva puta začepili usta - prvo saudijska država, a zatim i žena koju je volio. Na kraju nije mogao šutjeti obzirom na sva silna kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Tako je 2017. godine, kada je vidio da u kraljevini nema budućnosti za njega, spakirao torbe i otišao u SAD. Supruga Alaa Nassif je ostala u domovini, bilo joj je zabranjeno da mu se pridruži i telefonski se razvela od njega. 

Khashoggijevi prijatelji su ispričali kako je to sve na njemu ostavilo traga, da su ga često znali vidjeti s očima punim suza, iako je u Washingtonu gradio lijepu karijeru kolumniste Washington Posta.

Na putovanju u Istanbul u svibnju 2018. godine upoznao je Hatice Cengiz, 36-godišnju intelektualku i počeli su zajedno provoditi vrijeme. U samo par mjeseci Khashoggi se toliko zaljubio da ju je zaprosio. Međutim, njezin otac bio je oprezan i tražio je dokaz da Khashoggi nije oženjen.

Jamal Khashoggi Šokantno Top News Otkrivene Khashoggijeve poruke - živio je u smrtnom strahu

Kasnije se ispostavilo da je bio u pravu što je bio sumnjičav, jer se poslije doznalo da je Khashoggi, što nitko nije znao, mjesec dana nakon što je upoznao Hatice, tajno oženio stjuardesu iz Egipta u islamskoj ceremoniji blizu njegove kuće u Washingtonu. Čak je bio s njom u telefonskom kontaktu nedugo prije svoje smrti.

Jedini način da zadovolji Haticeinog oca bilo je da ode po potvrdu u saudijski konzulat. Hatice ga je čekala ispred konzulata, ali Khashoggi se više nikada nije pojavio.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.