Top News
14560 prikaza

Jezivi ubojica Hrvata: Samo se smijao na sudu

Čaba Der
Screenshot
Osumnjičen za tri ubojstva u tri države, sada čeka odluku o mjestu suđenja

Čab Der (38) iz Čantavira, plaćenik koji je, kako se sumnja, odgovoran za tri likvidacije, može biti izručen Mađarskoj. Ovu odluku donio je Gradski sud u Pragu prošlog utorka, prenijeli su češki mediji.

Ipak, iako je Čaba Der pristao na predaju, zasada će ostati u praškom zatvoru. Naime, i Srbija je također tražila njegovo izručenje, a srpski zahtjev razmatrat će se na sastanku Senata narednih dana, pišu mediji. Na kraju, sudbina Dera, koji ima i mađarsko i srpsko državljanstvo, u rukama je češke ministrice pravde Marije Benesove. Čaba Der doveden je tog dana u sud u pratnji većeg broja maskiranih i naoružanih zatvorskih policajaca i sa lisicama na rukama. Dok je bio sprovođen on je, na zaprepaštenje, opravdao nadimak “nasmijanog ubojice” i jezivo se smijao u kamere reportera u sudu i bio vidno raspoložen.

- Volim Češku! - rekao je Der okupljenima u sudu.

Der se, prenijeli su mediji, složio da ga izruče Mađarskoj.

- Slažem se s predajom. Želim ići u Mađarsku, imam obitelj tamo - rekao je Der pred sudom.

Ubojstvo u Srbiji - ilustracija za kriminal i uhićenja Brutalni obračun Top News Krvna osveta: Balkanski rat do istrebljenja

Inače, kako je rekao Derov odvjetnik, njegov klijent u zatvoru je pod strogim režimom i ne smije biti u kontaktu sa drugim zatvorenicima. Prema riječima odvjetnika, Der se pomirio s time da će mu se suditi za ubojstvo u Mađarskoj. Der je, kako se sumnja, u rujnu prošle godine ubio biznismena Lasla V. na parkingu iza shopping-centra u Budimpešti.

- Pritvorenik se složio s ovom procedurom, odrekao se prava na žalbu, pa je predsjednik Senata odlučio da će osumnjičeni preuzeti takozvanu predaju u pritvor - izjavila je za lokalne medije glasnogovornica suda Marketa Puci, nakon objave odluke suda.

Predsjednik Senata za lokalne medije rekao je da “nisu pronašli nikakve okolnosti koje bi spriječile transfer”.

Podsjećanja radi, Čaba Der uhićen je 1. ožujka u hotelu “Amadeus” u Pragu. Kod Dera su pronađeni lažirani dokumenti, dva pištolja, prigušivač i streljivo, kao i oprema za maskiranje - perika i naočale. Der se od tada nalazi u pritvoru.

Potjernice za Derom zbog sumnje da je na njihovom teritoriju počinio ubojstva izdale su Srbija, Nizozemska, Mađarska i Španjolska. Češki mediji prenose da je Nizozemska u međuvremenu povukla zahtjev i složila se da slučaj proslijedi mađarskim pravosudnim organima.

Kako je Blicu potvrđeno u Ministarstvu pravde Srbije u travnju, predstavnici ovih država uključujući i predstavnike Češke u kojoj je uhićen i koja treba odlučiti kojoj će državi ga izručiti, krajem ožujka su sudjelovale na multilateralnom sastanku u Haagu. Tijekom sastanka, čiji detalji su držani pod strogim velom tajne, sve države su predstavile svoje predmete zbog kojih traži izručenje Dera.

Ivan Dvorski Psiho Stručnjaci kažu Top News Otkrivamo: Zašto kod nas s 20 postaju svirepi ubojice

Također, Deru se u Češkoj stavlja na teret lažiranje dokumenata i ilegalno posjedovanje oružja, jer je prilikom uhićenja u hotelu “Amadeus” u Pragu gdje se krio pronađeno više dokaza protiv njega.

Der je ozbiljnu kriminalnu karijeru započeo likvidacijom Branislava Jelačića, u maju 2004. godine. Zbog toga je iza rešetaka proveo malo manje od 13 godina.

Sudjelovao u ranjavanju Nebojše Stojkovića

Prema saznanjima “Blica”, španjolska policija zatražila je njegov DNK kako bi ga usporedila sa materijalnim tragovima koji su ostali za napadačem koji je 2017. u Barceloni prišao Nebojši Stojkoviću i njegovom prijatelju Dejanu Jusufoviću. Napadač je izvukao oružje i pucao u Stojkovića, kojeg je teško ranio pogodivši ga s tri metka.

Nizozemska: Ubio Ivana Serdarušića

Dera traži nizozemska policija koja ga tereti da je 30. srpnja prošle godine u centru Amsterdama ubio Ivana Serdarušića. U prilog tome objavljena su dva snimka. Na snimci iz talijanskog restorana gdje je počinjeno ubojstvo vidi se ubojica maskiran u turista kako ulazi i izlazi nakon što je ubio Hrvata. Na drugom snimku vidi se Der nekoliko minuta kasnije nedaleko od mjesta zločina, kako hoda ulicom obučen u bijelu majicu i kratke hlače.

Mađarska: Natjerao biznismena da klekne i ubio ga

Dera mađarska policija traži zbog sumnje da je 20. rujna prošle godine u Budimpešti ubio biznismena Lasla V. Mediji u Mađarskoj navode da je Der biznismena ubio na parkingu na periferiji Budimpešte tako što ga je primorao da klekne i pucao mu u glavu. Tijelo Lasla V. bacio je u obližnji potok i pobjegao, a u automobilu ubijenog nađeni su droga i novac.

Podsjećanja radi, početkom veljače ove godine u Budimpešti je uhapšena i Niki (30) za koju se sumnja da je bila u emotivnoj vezi sa plaćenikom Čabom Derom. Ona je privedena u glavnom gradu Mađarske, gdje je navodno bila u posjeti baci. Mađarska je prva od spomenutih država koja je za Derom raspisala potjernicu, tjedan dana nakon ubojstva Lasla.

Srbija: Ubio Beograđanina ispred kuće

Srpski pravosudni organi Dera potražuju zbog ubojstva Nebojše Markovića, koje se dogodilo početkom siječnja ove godine ispred obiteljske kuće dok je kod prtljažnnika spremao kolica za bebu u beogradskom naselju Banovo brdo.

Der je, kako se sumnja, prišao Markoviću iz pištolja CZ-99 pucao u prsa i glavu. Marković je pao, Der je ušao u bijeli “punto” i pobjegao, a zločin su snimile kamere na susjednoj zgradi. 

(BLIC)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.