Top News
2419 prikaza

Kad gledaš HRT, Jasenovac je bio malo stroži OPG na Savi

Igor Vukić na HRT-u predstavio svoju knjigu
Screenshot HRT
Na hrvatskom javnom televizijskom servisu, koji plaćamo onih 80 kuna mjesečno, neki dan su se govorile budalaštine o Jasenovcu

Ne postoji puno stvari oko kojih se više manje svi slažu o logoru Jasenovac. Ali jedna od njih je da je to bio (1941. - 1945.) ustaški logor u kojemu su deseci tisuća ljudi izgubili život. Od 37 do 80 tisuća. Stravično mjesto gdje su i Hrvate antifašiste, a najviše Židove i Srbe te neke druge manjine nacistički šegrti, zvali su se ustaše, posmicali na najgore moguće načine. 

I prema toj povijesnoj istini treba imati stanovite civilizacijske pristojnosti. I svijesti. U prilog tome govori i presuda hrvatskog suda Dinku Šakiću, zapovjedniku logora Jasenovac, iz 1999. Ratni zločinac Šakić dobio je 20 godina zatvora. Odležao je tek deset i mirno umro što baš i nije bila sudbina ubijenih u njegovu Jasenovcu.

Na hrvatskom javnom televizijskom servisu, koji plaćamo onih 80 kuna mjesečno, neki dan se govorilo o Jasenovcu. Oko 15.30 sati, u emisiji “Dobar dan, Hrvatska”. 

Iz čudnog, somnambulnog diskursa autora knjige pod nazivom “Jasenovac, radni logor” i dvoje voditelja. Ok, taj autor ima pravo reći što želi o Jasenovcu. Pa tako kaže da je tamo bilo tople i hladne vode, redovitog čišćenja odjeće itd. 

Jer to nije bio logor smrti, nego mjesto odakle su ljude deportirali na rad u Njemačku. A one neke egzekucije tek su bile puke disciplinske mjere. Opaki revizionizam dočekan je s posebnom empatijom dvoje voditelja. 

Kao da je logor Jasenovac bio simpatični OPG na Savi. Istina, opasan s malo žice i ponekom stražarskom kulom te srdačnim ustašama u ulozi domaćina. Može li se ovakav prilog zamisliti na ARD-u, njemačkoj javnoj televiziji? O mreži Hitlerovih logora u okupiranoj Europi, poput Auschwitza. Dachaua, Treblike, Mathausena... 

I konačno o Jasenovcu jer je bio Pavelićev doprinos nauku i praksi genocida. I onda, naravno, nakon ovakvih priloga svaka ozbiljna povijesna rasprava o nedostatno istraženim događajima u Jasenovcu više nema nikakvog smisla. Jer na HRT-u sve znaju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 17:16 01.Lipanj 2018.

    sabirni ( a to na hrvatskom znači - koncentracijski) logor jasenovac, mjesto je sramotnog zločina i nitko to ne poriče. međutim, mnogi ugledni povjesničari (i novinari) propituju razloge, obim zločina i način na koji je počinjen te vremenski okvir u ... prikaži još!u kojem je taj logor bio mjesto zločina i ne bi trebalo zbog toga te ljude proglasiti zločincima i organizirati hajku na njih.

  • Draš 15:24 01.Lipanj 2018.

    Čitajući vas,Bleiburg i križni put 45. su bili šetnja i piknik po šumama i gorama.