Top News
2417 prikaza

"Kakav Bernardić, Anka je 'mrak' hrvatske ljevice"

Krešimir Beljak
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Krešimir Beljak se odlučio odmaknuti od SDP-a i volio bi vidjeti povratak Milanovića u politiku

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak sprema se na europske izbore u suradnji s Amsterdamskom koalicijom. No to, tvrdi, ne znači da je okrenuo leđa SDP-u s kojim ima potpisan koalicijski sporazum. U interesu mu je, kaže, da SDP što prije konsolidira i riješi unutarstranačke probleme te da se počnu ozbiljno pripremati za rušenje HDZ-a. Stava je da je premijer Andrej Plenković ranjiviji nego ikad i da je HDZ s njim na čelu u potpunosti izgubio koalicijski potencijal.

HSS počinje pregovore o sklapanju koalicije s Amsterdamskom koalicijom za europske izbore. Dogovorite li suradnju, koliko mjesta na listi očekujete i, naravno, koliko mandata?

Siguran sam da će HSS na izborima za Europski parlament pokazati svoj puni potencijal te da će koalicija s Glasom i IDS-om biti najpozitivnije iznenađenje tih izbora. Kažem to jer građani vape za uljuđenom, progresivnom i europskom snagom, a mi im to možemo ponuditi. O mjestima na listi nismo još razgovarali, a to je u ovom trenutku najmanje važno. HSS je, ali i Glas i IDS, više puta u posljednje dvije godine pokazao da nam fotelje nisu važne, pa tako ni mjesta na listama u ovom slučaju. Ono što je važno jest da ćemo se građanima predstaviti s ljudima koji imaju vjerodostojnost i koji su nositelji europskih civilizacijskih vrijednosti.

Dalija Orešković | Author: Željko Lukunić/PIXSELL Željko Lukunić/PIXSELL

Imate li ambicija za Bruxelles, hoćete li na listu?

Bez ambicije nema rezultata, ali o tome će odlučiti stranačka tijela.

Je li ta potencijalna koalicija alternativa SDP-u, koji je trenutačno u rasulu i, prema anketama, rapidno gubi potporu građana?

Ne, ova koalicija je u ovom trenutku jedina alternativa HDZ-u, a SDP nam je partner i želimo da se što prije konsolidiraju te da nam se pridruže u postizanju zajedničkog cilja. Svaka opozicijska stranka koja ne dijeli to mišljenje opoziciji ne misli dobro, odnosno radi u interesu HDZ-a.

Što je s koalicijskim sporazumom koji je HSS prošle godine potpisao sa SDP-om? Znači li to da eventualnim sklapanjem ove koalicije potpuno ‘okrećete leđa’ SDP-u i Bernardiću?

Kao što sam rekao, nama je interes da SDP što prije riješi unutarstranačke probleme te da se svi zajedno počnemo ozbiljno pripremati za rušenje HDZ-a i njihovih satelita s vlasti. Ne okrećemo leđa nikome, ali podsjećam vas da je HSS stranka stara 114 godina i kao takva ima svoj put neovisno o bilo kojoj drugoj stranci.

Na političkoj sceni kao alternativa nudi se i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković. Jeste li joj spremni ponuditi političku suradnju nakon što je navodno odbila SDP?

Cijenim gospođu Orešković i smatram je pozitivnom pojavom na političkoj sceni, ali ne mislim joj javno nuditi suradnju. Svatko tko želi dobro ovoj zemlji dobrodošao je u HSS, pa bila to Dalija Orešković ili bilo koji drugi pojedinac.

Anka Mrak Taritaš | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL

Ljevica je rascjepkana. Ne bi li u ovom okolnostima bilo pametnije da oporba na izbore izađe ujedinjena? Tko je trenutačno lider oporbe?

Mišljenja sam da opozicija treba izaći na izbore u jednom ili najviše dva bloka, i to sam više puta govorio. Svako raslojavanje znači rasipanje glasova i indirektno jačanje HDZ-ove pozicije. Ne znam tko bi trebao biti lider oporbe, ali istraživanja kažu da građani na toj poziciji vide gospođu Anku Mrak Taritaš, jer od svih opozicijskih lidera ona ima najbolji osobni rejting.

Jeste li o stanju u oporbi koja je, čini se, talac stanja u SDP-u razgovarali s Bernardićem? HDZ je svako malo suočen s aferama, od Hotmaila i Borga preko SMS-a do elitne prostitucije, a Andrej Plenković je, čini se, nikad stabilniji i jedini tko ga može ugroziti su njegovi protivnici u HDZ-u.

Ne bih se složio s vama, mislim da je Plenković ranjiviji nego ikad, a HDZ s njim na čelu je u potpunosti izgubio koalicijski potencijal. Što se tiče desnog krila HDZ-a koje ga ruši, da je prošle godine otišao na izbore, riješio bi se tih kadrova, no za to nije imao dovoljno hrabrosti ili je naprosto svjestan da ih može ušutkati nekom dobro plaćenom funkcijom, sve dok mu tako bude odgovaralo.

Nakon europskih, Hrvatsku čekaju i predsjednički izbori. Odluči li se Zoran Milanović na kandidaturu biste li ga podržali ili smatrate da se on u politici potrošio?

Gospodin Milanović se još nije izjasnio o tome hoće li se kandidirati za predsjednika Republike tako da vam u ovom trenutku ne mogu odgovoriti na to pitanje. Ali bilo bi mi drago da se vrati u politiku.

Milan Bandić na sudu | Author: Borna Filić/PIXSELL Borna Filić/PIXSELL

Posljednjih dana svjedoci smo bujanja saborskog Kluba Milana Bandića, koji je od jednog došao do 11 zastupnika. Očekujete li da će Bandić temeljem broja zastupnika zatražiti rekonstrukciju Vlade, kao što se to posljednjih dana često priča?

Sve ovo što gospodin Bandić radi, radi isključivo zbog toga jer mu institucije to dopuštaju, a znamo tko je neizravno odgovoran za rad svih državnih institucija - HDZ i Andej Plenković. Plenković koji više nema koalicijski potencijal zapravo je ‘osuđen’ na Bandića koji saborske zastupnike, dokazano, ne može osvojiti na izborima nego trgovinom, a DORH bi trebao istražiti je li to u skladu sa zakonom.

Kako gledate na bivše SDP-ovce, poput Zdravka Ronka, koji su kroz Klub Milana Bandića spremni spašavati Vladu Andreja Plenkovića?

Mislim da takvi postupci pojedinaca u Saboru narušavaju povjerenje u politiku i političare te potiču apatiju glasača, što nikako nije dobro, jer je sve više apstinenata na izborima. No vjerujem da će se to promijeniti već na izborima za Europski parlament, jer je to jedini učinkoviti način da europska Hrvatska pošalje poruku vladajućoj kasti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omfg 13:27 08.Studeni 2018.

    Znači, bivši sitni kradljivac auto radija Beljak, snaha Slavena Letice i Mrak Taritaš su vođe ljevice u Hrvatskoj (ili će to tek postati). Pa Plenki može do kraja života radit šta hoće.