Top News
3659 prikaza

Karadžić je neviđena kukavica - dokazao to skrivanjem od Haaga

Biljana Plavšić i Radovan Karadžić
Screenshot Youtube
Naizgled moćni srpski političar, zapravo je bio plaha zvjerka, tvrdi njegova bliska suradnica

Biljana Plavšić, prva poslijeratna predsjednica Republike Srpske, osuđena je za ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Posebno je ostalo upamćeno kad je čestitala Željku Ražnatoviću Arkanu na uspješno izvršenom masakru u Bijeljini.

Otkako je ured političarke zamijenila zatvorskom ćelijom, izbjegavala je novinare. Međutim, u razgovoru za srpski Newsweek otkrila je nepoznate događaje iz vremena dok je bila na suđenju u Haagu. Tamo se susrela sa Slobodanom Miloševićem koji joj je svojevremeno čak nudio da pređe u Beograd i tamo nastavi političku karijeru nakon što je u Republici Srpskoj izgubila izbore. "Rekao mi je: 'Banjaluka je mala sredina za vas, dođite u Beograd.' Pitao me čak i da li mi treba kuća ili auto", otkrila je Plavšićka, a prenosi Kurir.

Ona je to odbila, ali kaže joj je bilo žao Miloševića dok su boravili u Haagu. "Govorila sam mu da se u zatvoru ništa ne može izdržati bez vjere i Božje pomoći, ali on to uporište nije imao. Zamislite, šutao je po ćeliji Sveto pismo koje mu je Amfilohije donio", kaže ona.

Možda i najzanimljiviji detalji su oni o suradnji s ratnim zločincima Radovanom Karadžićem i Momčilom Krajišnikom. "Za narod ih nije bilo briga. Karadžić je često tih godina govorio: 'Neka narod ide u p.m.'. Njih dvojica su odličaval o svemu i iz svega profitirali. Milošević mi je rekao da se Krajišnik i Karadžić bave krijumčarenjem, da brat jednog drži granicu prema crnoj gori, a da je brat drugog na graničnom prijelazu Rača. Na to sam mu samo rekla: 'A to ste im sve Vi omogućili'", opravdava se Plavšićka.

Kad su je novinari pitali kakvo mišljenje ima o Karadžiću, ona je bez previše razmišljanja rekla: "Strašna kukavica. Nisam vidjela većeg čovjeka, a veću kukavicu. Sjedili smo jednom prilikom na Palama kad smo čuli pucnjeve. Bilo nas je puno u prostoriji, ali samo Karadžić je ustao i skrio se iza jednog ormara. Ispostavilo se da je bila neka svadba u blizini pa su svatovi pucali. Da je kukavica pokazao je i skrivanjem od Haaga".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.