Top News
459 prikaza

"Karadžić je Republiku Srpsku ponekad skupo koštao"

Biljana Plavšić i Radovan Karadžić
Screenshot Youtube
Plavšić kaže kako je za nju sasvim normalno što se pokajala zbog svega učinjenog tijekom rata u BiH

Na dan izricanja presude svom nekadašnjem suborcu i suradniku Radovanu Karadžiću, Biljana Plavšić kaže kako je Karadžić u svom optimizmu često bio nerealan.

"On je jedan nerealni optimist koji je Republiku Srpsku ponekad skupo koštao. Međutim, mislim da bi mu sada taj nerealni optimizam dobro došao. Branio se sam, imao je dobre savjetnike, imao je novca da ih plati. On je čovjek koji je u stanju sve to podnijeti", rekla je Plavšić za beogradski Blic.

Za nju je, kaže, sasvim normalno što se pokajala zbog svega učinjenog tijekom rata u BiH. Upravo to kajanje bila je jedna od olakotnih okolnosti koja je u njenom slučaju utjecala na visinu kazne koju je odslužila 2009. godine.

"Sa sve tri strane je bilo zločina. Ne mogu se prema tome odnositi tako što ću zaobići istinu i što ću prešutjeti ono što nije u redu. Svega ovoga je svjestan i narod, ali ga boli nepravda", tvrdi Biljana Plavšić.

Biljana Plavšić je 2003. godine priznala krivnju za zločine koje joj je Haag stavio na teret. Kako kaže, Karadžić je tada njeno priznanje komentirao kao početak kraja Haaškog tribunala.

"To je bilo 2003. godine. Danas, on je u istom tom Haagu gdje čeka presudu. To je još jedna stvar koja govori u prilog njegovom nerealnom optimizmu", nastavlja.

Na izricanju presude Biljani Plavšić, haški sudac je, između ostalog, rekao da je njeno priznanje krivnje važno za pomirenje u BiH i regiji. Ali, Biljana Plavšić kaže kako je danas situacija možda i gora nego što je bila.

"Haag je pun prava, ali ne i pravde", rekla je Plavšić, koja ne vjeruje da će presuda Radovanu Karadžiću značiti i kraj Republike Srpske.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.