Top News
3005 prikaza

"Karamarko je moj prijatelj, i danas bih ga podržao"

Nikica Valentić
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Ostalo mi je nepoznato zbog čega je izbačen iz igre. On je dobar čovjek i političar, ali se u politici i jedna jedina pogreška nemilosrdno kažnjava...

Nikica Valentić bez okolišanja je pristao dati intervju Expressu, pokazjući snažnu volju za borbom.

"Pobijedit ću bolest i savladati probleme u tvrtki koja će opet postati prvoklasna", rekao nam je Valentić koji već dulje ima i zdravstvenih i poslovnih problema.

Prije nekoliko godina rekli ste da biste kao komandos rezali državni proračun. Je li Plenković čovjek bez snage za donošenje odluka?

I sad stojim pri stavu da hrvatski premijer mora biti komandos koji ima snage za rezanje državnog proračuna. Bez namjere da ikome podilazim, reći ću da je Andrej Plenković ugodno iznenađenje i da je, osim što je vrhunski diplomat, počeo rezati troškove proračuna. Čini mi se da idemo u pravom smjeru. Ipak, predstoji nam težak posao. Nas tek sad očekuju prave reforme. Prije svih, zdravstvena i mirovinska. Moramo razvijati tržišne odnose.

Sve više ljudi podržava HDZ, a sve više ih, u anketama, tvrdi i to da zemlja ide u pogrešnom smjeru. Kako tumačite taj paradoks?

Hrvatska je dio Europske unije i NATO-a, ali - to je moje privatno mišljenje - držim da moramo izbalansirati i odnose s Rusijom. Naime, osim EU i NATO-a, nama je Rusija i te kako važan i značajan partner, a jednako tako i Kina.

Je li Hrvatska odustala od velikih reformi?

Nije, načete su dosta hrabro... Prije svega mislim na sektor financija i monetarnu vlast, koja nije pod ingerencijama izvršne vlasti. Stanoviti pritisak ipak se osjeti. Imamo i primjetno dizanje plaća, rast potrošnje, proizvodnje... Možda ću vas iznenaditi, ali ja očekujem rast BDP-a od nekih četiri, možda čak i pet posto.

To je hrabrije od procjena Hrvatske narodne banke?

U nekoj mjeri jest, ali mislim da je to realno očekivati.

Privatizaciju više nitko ne spominje?

Privatizacija je počela Markovićevim zakonom. Mogu vam reći da se od 1986. godine do danas u tom pogledu ništa bitno nije promijenilo. Treba imati na umu gospodarske i pravne kriterije. Privatizacija nema alternative. Mislim da je trebalo ići puno hrabrije u restrukturiranje cijelog realnog sektora.

Hoće li Vlada otkupiti Inu?

Nemam takve informacije. Ja sam izvan svih tokova vlasti, ali mislim da će Vlada ići na otkup. Ina se, ako me pitate za moje mišljenje, mora reotkupiti. Možda s nekim trećim partnerom jer Ina je strateška kompanija. To je najvažnija tvrtka u ovom dijelu Europe uopće. Ina, recimo, nikome nije prodala naftna polja u Siriji, a ona su iznimno dragocjena i vrijednost kompanije s tim poljima je nešto sasvim drugo.

Ne vjerujete valjda da će nam ih Asad vratiti nakon što smo podržali njegove protivnike?

E, to je sad pitanje političke potpore. Maloprije sam spomenuo da Rusiju trebamo kao partnera, njihova pomoć bi u tom poslu bila dragocjena. Zaboravio sam dodati i izvore nafte u Angoli. Ina zadnjih 15 godina nije prodavala nalazišta, sve od Bijelih noći do danas. Inu treba promatrati kao dio energetskog sektora, koji će tek dobiti na vrijednosti novim geopolitičkim pozicioniranjima u bitki za izlazak na toplo more. Od Petra Velikog postoji rusko-pruski savez, interes za suradnju te dvije zemlje postoji oko 300 godina, a nešto se, koliko mogu vidjeti, u zadnje vrijeme giba i dešava na tim područjima. Ne bih dao ruku u vatru ni da će se EU održati u ovakvom obliku.

Ali premijer se ne namjerava obraćati Rusima za pomoć?

Ja to ne bih tako tumačio. On je političar, ali i diplomat. Ni jedan političar si ne može dopustiti luksuz da ne surađuje s Rusijom, jer je Rusija partner svim najrazvijenijim državama Europe, pa i svijeta. Vjerujem ipak da će hrvatska politika tu naći jedinstveno stajalište. No ovo govorim kao privatna osoba.

Snažno ste podržavali i Tomislava Karamarka, koji se nakon velikog neuspjeha povukao iz politike?

Nikica Valentić i Tomislav Karamarko | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)
Tomo je moj dugogodišnji suradnik i prijatelj te bih bio loš čovjek da mu sad uskratim potporu. Da je ostao na sceni, ja bih ga i sad podržavao. Ostalo mi je nepoznato zbog čega je izbačen iz igre. On je dobar čovjek i političar, ali se u politici i jedna jedina pogreška nemilosrdno kažnjava.

Kako vidite demografsku katastrofu?

Viši standard i bolja ekonomska situacija vratit će život u zemlju. Bit će više Hrvata ako nastavimo s ovim stopama rasta, a budu li one niske, otići će i oni koji su ostali. No situacija se popravlja, nije ekstremno dobra, ali nije ni radikalno loša. Mislim da se popravlja i da idemo u dobrom smjeru.

Kako će se slom Agrokora odraziti na Hrvatsku?

Mislim da je Vlada na krizu u Agrokoru reagirala zrelo, nije dopustila stečaj niti histeriju u tri najkritičnija mjeseca. Sad se u smirenijoj atmosferi mora provesti restrukturiranje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kiropraktičar 22:21 12.Rujan 2017.

    Nikice Valentiću: Pokrij se ušima i živi to malo do te ne uhitimo i procesuiramo...LOPOVE NAD LOPOVIMA, POPLJAČKAO SI HRVATSKU I HRVATE S JOŠ NEKOLICINOM BANDITA KAO ŠTO SI TI, LOPOV SI I ČEKA TE GROZNA KARMA, I TVOJU OBITELJ ... prikaži još! TAKOĐER, PORED TOGA TO ĆE TI BITI SVE ODUZETO!

  • petielement 21:07 09.Kolovoz 2017.

    Nikica nismo mali, Karamarko jest po prirodi dobar čovjek ali je u životu napravio jednu jedinu ali neoprostivu pogrešku, digao je ruku na ljude koji su ga stvorili a to se neoprašta nigdje i nikome.

  • ursuss 20:01 09.Kolovoz 2017.

    naravno, istog su kova-domoljubnog, privatizacijskog,vjerodostojnog... valjda zato....