Top News
1730 prikaza

Kažu da 'baš ne razumije posao', ali Trump je želi u UN-u

Ivanka Trump
REUTERS
Nakon odlaska Nikki Haley Trump tvrdi da je za posao veleposlanice pri UN-u "najkompetentnija njegova najstarija kći"

Nakon neočekivanog odlaska američke veleposlanice pri UN-u Nikki Haley, predsjednik Donald Trump vrlo je javno i glasno izrazio želju te podržao ideju da to mjesto popuni nitko drugi doli njegove kćeri, Ivanke Trump.

Trenutno ona je njegova neoplaćena savjetnica o svim temama koje uključuju "ženska pitanja" iako, kažu izvori iz Bijele kuće, Ivanka i njezin suprug Jared Kushner svoje prste imaju svugdje - bila to vanjska politika, ratovanje ili seljenje ambasade iz Tel Aviva u 'glavni grad Izraela' Jeruzalem.

Donald Trump i Ivanka Trump | Author: REUTERS REUTERS
"Nema to nikakve veze s nepotizmom, ali želim jasno dati do znanja da bi Ivanka u tom poslu bila fantastična, ne znam nikog drugog tko je toliko kvalificiran kao što je to ona", rekao je jasno i glasno, bez uvijanja, njezin otac.

Osim što se Ivanka do sada ogradila od potencijalnog novog posla, Trumpu bi na put mogli stati i zakoni koji kolokvijalno nose ime Roberta F. Kennedyja.

Uprkos "anti-nepotizam" zakonima Trump je potpuno nekvalificirane ljude uspio ugurati u Bijelu kuću kao saveznike izvlačeći se na to da - nisu plaćeni pa to onda nije posao.

Ivanka, Donald Trump i Jared Kushner | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Prema zakonu koji se zove "The Federal Anti-Nepotism Statute" javni službenik "ne smije zaposliti, promovirati, imenovati ili na bilo koji način na civilnu poziciju unutar sustava u kojem radi ili nad kojim ima kontrolu i jurisdikciju individualca koji je u srodstvu ili član obitelji tog službenika", a u teoriji se odnosi i na predsjednika SAD-a.

Oni koji zakon prekrše "nemaju pravo na plaćeni rad", što pripadnicima klana Trump-Kushner s obzirom na bogatstvo ne predstavlja niti najmanji problem.

Stupio je na snagu šest godina nakon što je John F. Kennedy svog brata Bobbyja postavio na mjesto državnog odvjetnika 1961. godine. U isto je vrijeme JFK-jev šogor Robert Sargent Shriver Jr. bio na čelu Mirovnog zbora (Peace Corps).

Braća Kennedy | Author: Wikipedia Wikipedia
Ta su imenovanja u medijima prozivana kao "najgori primjer nepotizma kojeg je ova zemlja ikada vidjela" i "travestijom pravde". Predsjednik Lyndon B. Johnson je Roberta Kennedyja, kaže urbana legenda, nazivao "balavim kurvinim sinom".

S druge strane političar koji je zakon gurao, Demokrat iz Iowe, Neal Smith negirao je kako je to napravljeno radi braće Kennedy već radi nepotizma u sustavima poput poštanskog pa sve do američkog Kongresa jer kada je došao tamo šezdesetih shvatio je "kako ima barem pedeset članova čije su supruge također, nekako, na plaći, a da rade malo ili ništa".

Još na početku Trumpovog mandata stručnjaci su ustvrdili kako predsjednik, po zakonu (U.S. Code Title 3) ipak ima određene "slobode" u odabiru ljudi, pa makar to bili i članovi obitelji da "služe na čast i ugodu predsjedniku" jer se spomenuti zakon odnosi na federalne agencije, a ne Bijelu kuću, posebno ako za to ne primaju plaću.

Ivanka Trump | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Mjesto veleposlanice pri UN-u je, vjerojatno, ipak jedna sasvim druga priča.

S optužbama za nepotizam i kršenje "Bobbyjevog zakona" optužen je, svojedobno, i Bill Clinton koji je suprugu Hillary stavio na čelo radne skupine za reformu zdravstva. No u ožujku 1993. godine federalni je sud rekao kako je Hillary "de facto" državni službenik po vlastitoj vrijednosti, jer postoji dugačka tradicija služenja od strane prvih dama kao savjetnica ili osobnih predstavnika svojih supruga.

Ivanka Trump se, pak, spotaknula svugdje gdje je mogla. Od toga da je puno prekasno odstupila sa čela privatne kompanije, a već je "službovala" za predsjednika, preko toga da je u javnim nastupima nosila narukvicu iz vlastite kolekcije (nedozvoljena samopromocija u svhu zarade) pa do toga da ju je otac slao na summite i sastanke na kojima, ako ništa drugo onda radi svog neiskustva i formalne nedefiniranosti pozicije, nije trebala biti.

Ivanka Trump | Author: REUTERS REUTERS

Njezino se ime spominjalo u kontekstu toga da je otac "priprema i uzgaja" za buduću ulogu prve predsjednice SAD-a do toga da ona na neki način preuzima ulogu prve dame umjesto Melanije Trump (koja je većinu prve godine mandata provela u New Yorku dok sin Barron ne završi školu).

Ivanka i Jared od predsjednika su dobili gotovo najvišu razinu pristupa podatcima i sastancima, a Trumpov osramoćeni strateg Steve Bannon (koji je, navodno, otišao upravo jer nije podnosio Jarvanku, naziv za Jareda i Ivanku) kaže da je "Ivanka malo bila savjetnica i članica ekipe, a malo "prva kći", kako joj je u tom trenutku pasalo".

Steve Bannon koji je mnogima utjelovljenje zla ali teško mu se može prigovoriti da nije probitačan i inteligentan Ivanku je nazvao "glupom kao cigla".

Ivanka Trump i Jared Kushner | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL

Prije očevog predsjedništva politički je meandrirala. Godine 2007. donirala je predsjedničkoj kampanji Hillary Clinton, 2012. je podržala Mitta Romneyja za predsjednika, a 2013. je organizirala skupljanje sredstava za Demokrata Coryja Bookera, da bi na konvenciji Republikanaca 2016. rekla kako "kao i većina Milenijalaca ne želi se svrstati u kalupe Demokrata i Republikanaca". 

U prvom krugu izbora nije niti stigla glasati za oca jer je i dalje bila prijavljena pod "neovisne", a ne u republikanskom taboru.

O svojim interesima i vanjskoj politici kaže kako je "vokalni advokat za žene i Izrael". Udajom za Jareda Kushnera prešla je, naime, na židovsku vjeru.

U svakom slučaju upitno je koliko je mudro, a kamoli u duhu demokracije, na tako važno mjesto gurati ženu koja je, navodno, jedva diplomirala ekonomiju, nema stvarnog iskustva sa vanjskom politikom i diplomacijom, koja kao nasljednica ima još manje veze sa stvarnim svijetom i čiji je doseg modeling, stvaranje kompanije i modne linije temeljene na poznatom prezimenu i pogodan brak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.