Ekonomix
3188 prikaza

Kinezi se snašli: Našli rupe za izvoz bez carina

Teretni brod iz Kine
CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL
U prvih šest mjeseci ove godine uvoz čeličnih ploča pao je za 11 posto, dok je uvoz "sklopova za proizvodnju električne energije" porastao za 121 posto

Jednog dana u lipnju, sedam mjeseci nakon što je SAD uveo stroge carine na uvoz šperploče i iverice iz Kine, izvjestan uvoznik drva iz Oregona primio je telefonski poziv od svog dobavljača; bi li bio zainteresiran za šperploču iz Kine koja bi bila oslobođena carine? David Visse je bio zainteresiran, pitao je kako bi ta stvar funkcionirala, jer svaki proizvod na sebi ima identifikacijski kod koji provjeravaju službenici američke carine.

"Ne brinite oko toga", prepričavao je Visse za Wall Street Journal.

Sa šperploče ćemo skinuti njene kineske oznake i "uvest ćemo je pod nekom drugom šifrom". Svaki proizvod koji se uvozi u SAD na sebi ima 10-znamenkasti kod pod nazivom "HTS kod", i postoji ih sve u svemu 18.927. Riječ je o kodu koji objašnjava o kojem je proizvodu riječ, s kakvim osobinama, što funkcionira i prepoznaje se u svim zemljama svijeta, bez obzira na jezične barijere. A danas, u svijetu u kojem se počinje ratovati carinama, ovaj kod je dobio novu funkciju; izbjeći carinske prepreke.

Jack Ma Otvoreni rat Ekonomix Uzvratio Trumpu: Pozdravi se s milijun radnih mjesta!

U SAD-u je danas u usponu biznis sa zaobilaženjem carina, čime se podrivaju napori SAD-a da štite poslovanje američkih tvrtki od uvoza strane konkurencije, navode to uvoznici, carinici, trgovački zastupnici i brokeri. Oni navode da, kako se carinski rat zaoštrava, sve je prisutnije zaobilaženje carina lažnom klasifikacijom carinskih oznaka, čime se iz biznisa pomalo potiskuje čak i dosadašnje preusmjeravanje roba preko trećih zemalja, kako bi se prikazalo da polazišna zemlja pošiljke nije, primjerice, Kina nego, primjerice, neka od karipskih nacija.

Podaci o lažiranoj klasifikaciji vrlo su rijetki. Jedan od indikatora da se nešto događa naglo je rast broja odluka američke carine o tome da je neka klasifikacija uvozne robe "upitna" i da potječe iz Kine. U srpnju je bilo 146 takvih odluka carine, triput više nego pola godine prije toga. Američko ministarstvo trgovine istražuje i dampinške cijene, pojavu zatrpavanja američkog tržišta robom koja se prodaje po nižim cijenama čak i od proizvodne u zemlji izvoznici. Broj takvih istraga ove godine porastao je za 60 posto.

Brenda Smith iz vrha američke Agencije za zaštitu roba i granica, rekla je za WSJ da je u posljednje dvije godine broj narudžbi carinskih oznaka porastao za 38 posto; od gumenih proizvoda do aluminijskih limova. Donald Trump je u ožujku naredio uvođenje carina od 25 posto na kineski čelik, da bi se potom kineski čelični limovi počeli u SAD izvoziti pod nazivom "dijelovi za turbine", kazao je za WSJ Timothy Brightbill iz odvjetničke tvrtke Wiley Rein LLP koja često radi s lažnim označavanjem i sličnim slučajevima iz trgovine.

Iverica, šperploča | Author: Hugh Gentry/ Reuters/ Pixsell Hugh Gentry/ Reuters/ Pixsell

U prvih šest mjeseci ove godine uvoz čeličnih ploča pao je za 11 posto, dok je uvoz "sklopova za proizvodnju električne energije", u što spada i klasifikacija turbina, porastao za 121 posto. Dijamantske oštrice za pile iz Kine na udaru su carina od 82 posto zbog ranijih presuda američkog ministarstva trgovine o dampingu. A u srpnju je ministarstvo uhvatilo na djelu dva uvoznika iz Kalifornije koji su pokušali mijenjati carinsku oznaku dijamantskih oštrica u obične bruseve.

Proizvođač Danyang Like Tools Manufacturing Co. branio je da je kalifornijska tvrtka sasvim odvojena kompanija, unatoč nekim naznakama da je kalifornijska tvrtka u vlasništvu kineske tvrtke. Osim toga, niz manjih zemalja, smještenih južnije od Kine, pomažu ovoj zemlji, kao svom glavnom trgovinskom partneru da zaobilaze trgovinske prepreke i carine, od Vijetnama do Singapura. Jedan od primjera je otok Penang u Maleziji, na njenoj zapadnoj obali.

Brokeri teretnih prijevoznika smješteni su tamo između trgovina s limenim krovovima i sumornih industrijskih zona. WSJ je na jednog takvog brokera naletio na računu što im ga je, kao primjer uspješnog poreznog zaobilaženja, pokazao jedan proizvođač iz Kine. Broker je, pokazalo se, smješten u maloj kući kod crkve u nekakvom predgrađu George Towna, najvećeg grada na otoku Penangu.

Donald Trump On nema mjeru Ekonomix Carinski rat: Ovako su od 18 došli do 10.000 proizvoda

U Maleziji trgovački posrednici carinsko lažiranje nazivaju "zamjena BL", što znači zamjenjivanje dokumentacije o pošiljci kako bi se zamaskiralo izvorno polazište, carinska oznaka ili oboje. Ono "BL" znači "bill of landing", odnosno tovarni list. WSJ-u su u Maleziji u carinskim službama rekli da priznaju da takvih pojava ima, ali da ih nastoje zaustaviti oštrim kaznama, da nije rješenje da se zbog nekoliko ljudi zaustavlja 95 ili 99 posto trgovine.

U Kini, čak, postoje internetske stranice poput Yishanghuiyou, "Prijatelji kroz trgovinu", na kojima se razmjenjuju informacije o carinskim kodovima; konkretno ova stranica dio je platforme 1688.com u vlasništvu Alibaba Group Holding Ltd.

"Želimo izvesti hrpu ploča od iverice", napisao je u siječnju netko koristeći na forumu Yishanghuiyoua nadimak "Zhang Liang". "Kojim kodom bi se mogle izbjeći carine na ivericu?"

"Naša tvrtka može pomoći", odgovorio mu je drugi korisnik, predlažući da ostanu u kontaktu.

Lažno označavanje ima dugu povijest u trgovini. Još 1879. trgovački službenici u SAD-u registrirali su da se uvozi šećer koji je bojen kako bi ga se moglo registrirati kao melasu, sve kako bi se podlijegalo nižim carinama. Koju oznaku primijeniti na koju pošiljku često je pitanje dogovora između pošiljatelja i američkog brokera za uvoz. Kineski i azijski posrednici navode da im američki kolege pomažu s dokumentacijom i regulacijama.

Teretni brod iz Kine | Author: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL

Američki službenici procjenjuju da SAD na carini gubi najmanje 550 milijuna dolara, na ime utaje. Na carini kažu da se na provjeru otvori manje od pet posto pošiljaka u SAD. Američki kodni sustav, HTS, navodi 88 različitih oznaka za ivericu, ovisno o vrsti drva i debljini koja se razlikuje za po jedan milimetar. Udruga dekorativnogh tvrdog drva dugo je upozoravala da kineska iverica uvezena uništava tisuće radnih mjesta u SAD-u i da izbacuje iz posla američku drvu industriju.

Američko ministarstvo trgovine otvorilo je u studenom 2016. istragu o dampinškim cijenama koje se odnosilo na tvrdu ivericu. Skoro istodobno kineski proizvođači počeli su slati ivericu i šperploču pod četiri druge šifre. To se odnosilo na ivericu od mekanog drveta, za koju su carine predviđene od nula do osam posto. Uvoz tvrde iverice pao je za 20 posto u 2017. Istodobno, uvoz šifrirane "mekane iverice" porastao je za 549 posto.

U studenome 2017. SAD je udario kaznenu carinu od 183,4 posto na dampinšku ivericu, što je dovelo dotle da je uvoz iverice pod drugim carinama porastao u prvoj polovici ove godine za 983 posto. Kineska vlada inače zabranjuje lažno carinsko deklariranje.

"Kina strogo prati američku istragu kineske iverice i nada se da će Amerikanci nastaviti s poštenom istragom", odgovorilo je ministarstvo trgovine Kine e-mailom WSJ-u.

Xi Jinping Uzvraća udarac Ekonomix Kina u ratu protiv SAD-a za saveznika želi EU

Kina, inače, slične američke poteze optužuje kao "protekcionizam". Američka carina, pak, navodi da u svojim istragama nije uvijek nailazila na suradnju s Kinom. U konačnici je iverica jedan od artikala uključenih u carinski udar Donalda Trumpa na uvoz iz Kine ukupne vrijednosti 200 m milijardi dolara. Ovaj potez ide povrh 50 milijardi dolara koje je Trump raspisao u lipnju. Tu nije bila riječ o antidampinškim potezima nego o tvrdnjama Trumpove administracije da se američki izvoz u Kinu ne tretira pošteno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.