Top News
6138 prikaza

Kikaša pokopali u Aleji velikana na Mirogoju: 'Sam si je tu kupio grobno mjesto'

1/3
Patrik Macek/PIXSELL
Bandićev dugogodišnji suradnik, s kojim je bio i uhićen, grobno je mjesto među hrvatskim zaslužnicima kupio još 2012. godine

Kako piše portal zagrebi.hr, ljudi koji su došli na pogreb Freda Matića, koji je pokopan u tzv. aleji velikana na Mirogoju, iznenadili su se kada su među grobovima hrvatskih uglednika Ede Murtića, Miroslava Blaževića, Veljka Bulajića, Miroslava Šuteja, Rajka Dujmića, Branka Lustiga, Ivana Kožarića i drugih ugledali i grob Slobodana Ljubičića Kikaša, jednog od najbližih suradnika Milana Bandića s kojim je bio uhićen u aferi Agram. Ljubičić je preminuo u svibnju ove godine.

Kako je isti portal doznao, Kikaš si je sam kupio to mjesto još 2012., kada je Bandić bio gradonačelnik.

- U podružnici Gradska groblja za vrijeme prethodne gradske vlasti postojala je praksa prodaje grobnih mjesta na temelju predanog Zahtjeva za dodjelu grobnog mjesta na korištenje prije nastale potrebe za ukopom. Na takav je način prodano više stotina grobnih mjesta na različitim lokacijama, a među njima je i predmetno grobno mjesto (grobno mjesto 32 unutar grobnog polja 119 na Mirogoju), a koje je 2012. godine kupio Slobodan Ljubičić. S obzirom da se radilo o postupku u kojemu se zahtjevima udovoljavalo odlukom voditelja podružnice bez jasnih propisanih kriterija, ta se praksa od kad je nova uprava preuzela upravljanje Gradskim grobljima ne primjenjuje, te u tom periodu nije prodano niti jedno grobno mjesto temeljem takvog zahtjeva. Istodobno, postoji dovoljan broj grobova, grobnica, kazeta i drugih tipova grobnih mjesta koje su za smrtne slučajeve dostupne za prodaju na samom Mirogoju, ali i ostalim grobljima na području Grada Zagreba - odgovorili su iz Grada.

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Patrik Macek/PIXSELL

Cijena grobnog mjesta bila je 22.500 kuna, ali samo rijetki su dobili privilegiranu poziciju. U većini slučajeva, uz grobna mjesta prodane su i grobnice po cijeni od 20.000 eura.

Podsjetimo, grobnicu si je u Aleji velikana kupio i Dragan Kovačević, bivši šef Janafa, protiv kojeg je podignuta optužnica za primanje i davanje mita.

O dodjeli tih grobnih mjesta sada odlučuje gradonačelnik Grada Zagreba, a na temelju mišljenja povjerenstva. Otkako je Tomislav Tomašević na vlasti, takva je čast iskazana samo trojici – Ćiri Blaževiću, Veljku Bulajiću i sada Fredu Matiću, piše zagrebi.hr.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.