Top News
24401 prikaza

Satelit je snimio nezamislivo: moćnu kinesku armadu

Kineski razarač Haikou
1/4
public domain
Nosač aviona, nuklearne podmornice, razne rakete, brodovi... isključeno je da je Kina išla to pokazivati bez veze

Nekoliko malih privatnih satelita za promatranje Zemljine površine snimilo je prije nekoliko dana veliku flotu kineske vojne mornarice od najmanje 43 broda. Osim Reutersa, fotografije potpisuje i Planet Labs, privatna tvrtka za lansiranje minijaturnih satelita, a što se kineske mornarice tiče, iako je riječ o Južnokineskom moru, vrlo je nevjerojatno da bi bila riječ o ičem drugom osim o predstavljanju svoje ratne mornaričke sile svima zainteresiranima promatrati što se događa. Čitaj Zapadu.

Kineska ratna mornarica | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL

Brodovi su plovili poredani u formaciju uglavnom po dva jedan uz drugog, a jedini brod koji se iz Zemljine orbite mogao sa sigurnošću prepoznati bio je 304 metra dugačak kineski nosač aviona Liaoning s naguranim borbenim avionima Shenyang J-15 i helikopterima na palubi. Sudeći prema izuzetno uskim tragovima brazda na morskoj površini ispred glavnine pomorske kolone, ispred kolone plovilo je i najmanje šest podmornica. Za pretpostaviti da je riječ o šminkerskom predstavljanju svoje vojne sile ima smisla iz niza razloga.

U svijetu koji je već neko vrijeme multipolaran, u kojem se SAD, Rusija i Kina, a na nešto nižim razinama i drugi poput Turske, Izraela ili Saudijske Arabije preslaguju u geostrateškoj križaljci, neki će to nazvati puno gorim izrazima, Kina je posljednjih godina usred najveće izgradnje i obnove svoje vojske u suvremenoj povijesti, tako i što se tiče ratne mornarice. Mnoštvo ratnih brodova s najmodernijim sustavima projektila svih mogućih namjena i radara vlada u Pekingu raspoređuje po svojim trima mornaričim zapovjedništvima.

Kineski nosač aviona Liaoning | Author: YouTube YouTube

Samo južna mornarica, prema podacima Pentagona raspolaže sa 4 nuklearne podmornice, 16 dizel-električnih podmornica, 7 razarača, 22 fregate, 12 korveta, 3 velika amfibijska broda i 35 raketnih čamaca. Naravno, uza svu prateću infrastrukturu. Brodovi snimljeni sada iz svemira pripadaju upravo toj južnoj floti, osim nosača aviona Liaoning koji pripada onoj sjevernoj, ali po potrebi s vlastitom ubojitom pratnjom posjeti i jug, kao sad.

Sudeći prema fotografijama, lako je moguće da je NR Kina ovom prilikom predstavila ono najubojitije čime raspolaže na jugu, u moru u kojem je već nekoliko godina usred teritorijalnih sukoba s regionalnim državama koji su uglavnom posljedica nalazišta nafte, plina i drugih sirovina. Kina nerijetko svoju mornaricu šalje u vode oko Japana, Tajvana i Vijetnama, što se jako ne sviđa Pentagonu.

Kineska ratna mornarica | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL

U siječnju je u medije "procurila" vijest da američko ministarstvo obrane smaztra direktnom prijetnjom i takve teritorijalne svađe Kine sa susjedima i kinesko vojno obnavljanje arsenala. Mediji su tada navodili izraz "hladni rat" u kontekstu Kine i SAD-a, a dojam nije nimalo ublažio najavljeni trgovinski rat Donalda Trumpa s Kinom. Pritom si je nedavno kineski predsjednik Xi Jinping osigurao mogućnost da ga se izabire iz mandata u mandat dokle god je živ.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • RADMILAtRIFUNOVIC 19:18 11.Travanj 2018.

    aha to je znaci satelit pokazivao, a sto je baba wanga rekla