Top News
1109 prikaza

Kina povećava vojnu potrošnju - susjedi zabrinuti

Delegati kineske vojske prije sjednice parlamenta
DAMIR ŠAGOLJ/REUTERS/PIXSELL
Sve veći teritorijalni apetiti, posebno u Južnom kineskom moreu, čine kineske susjede iznimno nervoznima

Kineski vojni proračun porast će ove godine za 7% na nešto više od 150 milijardi dolara, javili su kineski mediji u ponedjeljak. Nakon desetak godina neprekidnog dvoznamenkastog rasta izdvajanja iz proračuna za vojsku i vojnu industriju, Kina je prošle i ove godina imala rast obrambenog proračuna od oko 7 posto. Prošle godine ta je brojka bila 7,6 posto što je bio najmanji porast izdvajanja u posljednjih nekoliko godina, prenosi Channel News Asia.

Stalni porast kineskog vojnog proračuna je već uznemirio njihove susjede, a posebno u svjetlu stalne izgradnje umjetnih otoka Spratly gdje su već počeli graditi i piste za slijetanje borbenih zrakoplova. Nakon prvog ovogodišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta susjedi su bili posebno uznemireni. Tamošnje ministarstvo financija prešutjelo je konkretne brojke izdvajanja za vojsku, iako je do sad bilo uobičajeno da ih redovno predstavljaju prvom prilikom.

Xi Jinping | Author: Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL

Međutim, kako usporava rast kineskog gospodarstva, tako se usporava i rast njihove potrošnje na vojsku i vojnu industriju. Nakon gotovo dva desetljeća konstantnog rasta vojnog proračuna, kineske vlasti se okreću modernizaciji i integraciji vojnih jedinica.

Trenutačno je kineskim vlastima najveća briga kako adekvatno zbrinuti oko najavljeni odlazak u mirovinu oko 300.000 vojnika. Predsjednik Xi Jinping najavio je 2015. godine da će tisuće vojnika otići u mirovinu, a očekuje se da će ove godine vojsku zahvatiti najveći val odlazaka. U veljači su veterani dva dana prosvjedovali u Pekingu zahtijevajući isplatu mirovina što pokazuje da tamošnje vlasti imaju sve više problema s resocijalizacijom umirovljenih vojnika.

Svim tim povećanjima usprkos, kineski vojni proračun predstavlja tek četvrtinu američkog izdvajanja za vojnu industriju. Prošle godine to je iznosilo više od 500 milijardi dolara što je predstavljalo oko 40% ukupne svjetske potrošnje na vojnu industriju.

Stručnjaci i analitičari upozoravaju da postoji realna opasnost da kineske vlasti zapravo kriju koliko zapravo daju za vojsku. Kineske vlasti uvjeravaju da je proračun potpuno transparentan, ali stručnjaci i dalje imaju svoje rezervacije. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.