Top News
2561 prikaza

Kombi teroristi - meta su im turistička središta

Teroristički napad u Barceloni
REUTERS
Nezaustavljivi krvavi teroristički napadi sve su učestaliji i pitanje je jesmo li mi u Hrvatskoj sigurni

Vozač bijelog kombija zaletio se u pješake dok su prelazili cestu u popularnoj gradskoj četvrti La Rambla, u centru Barcelone, javlja El Pais.

Kombi je ušao u Ras Ramblas ulicu na raskrižju s Placa de Catalunya te se otamo vozio prema luci. Prema prvim izvještajima, zaletio se sredinom ulice, gdje se obično nalazi najviše ljudi, sve dok se nije zabio u kiosk, nakon čega se zaustavio. Prema nekim medijima, napad se dogodio ispred košer restorana gdje se često okupljaju Židovi.

Društvenim mrežama proširila se i snimka uhićenja jednog od navodnih napadača.

Prema prvim informacijama najmanje dvoje ljudi je poginulo, a 20-ak ih je ozlijeđeno. Težina njihovih ozljeda zasad nije poznata, a prema javljanju lokalnih medija, poginulo je čak trinaest osoba. Na tiskovnoj konferenciji je lokalna policija potvrdila da je jedna žrtva ubijena, 32 osobe su ozlijeđene od toga deset osoba teže.

Islamska država Tragična pogreška Top News Desetljeće prije pokolja lidera iz ISIL-a pustili na slobodu

Neke informativne agencije su potvrdile da je riječ o terorističkom napadu, ali službene informacije iz policije govore da napad još uvijek ne tretiraju kao teroristički iako su aktivirane protuterorističke jedinice. Informacije s terena, neprovjerene, govore da su se dvojica naoružanih muškaraca zabarikadirala u jedan kafić u centru Barcelone.

Neprovjerene informacije govore da je jedan od napadača Driss Oukabir, Marokanac rođen 1989. godine.

Potvrdili se doista da je riječ o terorističkom napadu, bit će to tek posljednji u nizu napada vozilom na civile.

Još prije više od godinu dana, nakon krvavog napada u francuskoj Nici, razgovarali smo s Vladom Azinovićem, najeminentnijim stručnjakom za terorizam na ovim prostorima. Predavač na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu, autor brojnih knjiga o terorizmu, Azinović je izjavio da već postoje određeni trendovi u napadima i napadačima. 

Teroristički napad na Metro u Sankt Peterburgu, 03. 04. 2017. Terorizam Top News Sankt Peterburg: Najgori pokolj u Rusiji od 2011.

"Nažalost, više ne govorimo o pojedinačnim napadima ovog tipa. Oni su postali gotovo dio naše svakodnevice i događaju se u različitim dijelovima svijeta, obično na sličan način i protiv slične vrste meta, kakve obično nazivamo mekim", rekao je Azinović u razgovoru za Express. 

Dok sa, još uvijek sigurne, udaljenosti promatramo krvave napade po zapadnoj Europi, moramo se sjetiti da je ISIL godinama pozivao svoje sljedbenike na slične napade.

"Ubijte, ako ikako možete, Amerikance ili Europljane, a pogotovo one prljave Francuze. Bilo kojeg nevjernika, ubijajte ih kako god možete", govorio je prije tri  godine glasnogovornik ISIL-a Abu Muhamed al-Adnani. "Razbijte im glavu kamenom, zakoljite ih nože, pregazite ih automobilom, gurnite ih s litice, ugušite ih, otrujte ih", nabrajao je Adnani svojevremeno sve načine na koje je moguće ubijati zapadnjake.

Upravo u ovakvim okolnostima važno je imati povjerenja u hrvatske snage sigurnosti, a još uvijek neslužbeno najavljivana nova tajna agencija trebala bi nam pomoći da se ne suočimo s ovakvim ili sličnim napadima. Kako doznajemo iz povjerljivih izvora, Hrvatska planira ustrojiti i poseban ured za antiterorističko djelovanje po uzoru na mađarski Centar za antiterorizam (Terrorelhárítási Központ, TEK) ili britanski Counter Terrorism Command u sastavu londonske Metropolitan Police, poznatije po nazivu njihova sjedišta Scotland Yard. Postoje i velike sličnosti s najvećom američkom obavještajnom agencijom CIA-om. 

Teroristički napad na maratonu u Bostonu Povijest napada Life Najgori masakri, bombaški napadi i otmice u sportu

U tom novom uredu bile bi objedinjene obavještajne, istražne i operativne protuterorističke djelatnosti, koje su danas  razbacane po nekoliko agencija i ministarstava. Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), antiterorističke jedinice MUP-a te posebni agenti za istrage mogućih terorističkih napada tako bi činili jedan poseban ured kojemu bi cilj bio spriječiti terorističke napade, a za najgori scenarij, ako dođe do napada, imati spreman brzi odgovor koji bi ga zaustavio. 

Naravno, postojala bi i komponenta zadužena za istragu i hvatanje mogućih suradnika terorista kako bi hrvatsko pravosuđe moglo procesuirati sve odgovorne. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova neslužbeno smo doznali da oni “istražuju sve načine za poboljšanje sigurnosnog sustava Hrvatske”, a to znači da je plan u preranoj fazi kako bi izlazili u javnost s konkretnim  informacijama. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.