Life
435 prikaza

Sve o Hitleru, Mussoliniju i Rooseveltu se znalo još 1938. godine

Hitler
Bundesarchiv
U svojoj knjizi iz 1938. godine čitač iz dlana Josef Ranald 'pročitao' je neke od najpoznatijih osoba tadašnjeg doba

Ranald je svoju priču u knjizi 'How to know people by their hands' započeo riječima da je čitanje iz dlana počeo proučavati s dozom sumnjičavosti. Ovaj bivši časnik austrijske vojske za vrijeme Prvog svjetskog rata, ističe da ga je prvi susret s čitanjem iz dlana iritirao, a ne impresionirao. Iako se zahvaljujući čitanju iz dlana izvlačio tijekom ratnog zarobljeništva, napominje da je i u to doba samu praksu smatrao prijevarom.

Kao dopisnik novina, Ranald je kontaktirao s mnogim ljudima čije je dlanove čitao kao šalu. Ali istodobno je počeo cijeloj temi pristupati na ozbiljniji način. Sakupio je 10.000 otisaka ruku, te je sa sve većim uzorkom, na temelju zakona vjerojatnosti, mogao početi izvlačiti određene zaključke o određenim karakteristikama žena i muškaraca.

Dlan Roosevelta | Author: Internet Archive. Internet Archive.

Za široki dlan Franklina Roosevelta napisao je da pripada osobi "naprednih i liberalnih stavova". Predsjednik je bio "društveno otvoren i žestokom temperamenta", te nimalo povučen ili introvertiran.

Dlan Hitlera | Author: Internet Archive. Internet Archive.

"Ruka Adolfa Hitlera je na mnoge načine ruka mržnje", napisao je Ranald, koji je dodao je riječ o muškarcu koji je bio sklon promjenama raspoloženja, suicidalan i megalomanijskih karakteristika. "Linija srca, koja je kratka, odvojena i prekinuta, pokazuje frustraciju, ogorčenost i okrutnost". Hitlerova sudbina, napisao je Ranald, "je izvan njegove kontrole. Linija sudbine... proteže se neprekinuto i slobodna je sve do svojeg silovitog kraja", prenosi Slate.

Dlan Mussolinija | Author: Internet Archive. Internet Archive.

Mussolinijeva ruka opisala je pak muškarca od "akcije, pokreta, nevjerojatne energije i nemira; upornosti po cijenu ljudskog roda i brutalnu snagu". On je bio "osoba pretjeranog seksualnog nagona i nasilnik" čiji će život biti nasilno okončan, napisao je Ranald i pogodio.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:10 17.Siječanj 2019.

    roosevel je bio dobar presjednik