Top News
961 prikaza

Izbori se bliže, HDZ-u i SDP-u treba - Ante Gotovina

Ante Gotovina
Dino Stanin (PIXSELL)
Naši sugovornici iz HDZ-a kažu da je Gotovina gostoljubiv prema Karamarku, ali isto tvrde oni iz SDP-a za njegov odnos s Milanovićem

Običan ribar? Ili pak hrvatska ikona, čovjek kojeg bi i lijevi i desni voljeli pridobiti za sebe u ovoj predizbornoj godini? 

General Ante Gotovina spretno izbjegava bilo kakva svrstavanja uz političke opcije (službena podrška HDZ-a ili SDP-a od njega se neće čuti), ali u javnosti se stvorila slika kako je on u posljednje vrijeme bliži Zoranu Milanoviću nego Tomislavu Karamarku.

Istina je, baš kako je svojedobno i pisao Express, da se general čuje s premijerom i to već dugo ne samo preko posrednika ministra Ante Kotromanovića nego su razmijenili i telefonske brojeve, ali isto tako, kako kaže izvor vrlo blizak Gotovini, on se redovito čuje i s predsjednikom HDZ-a.

Ante Gotovina | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

"Evo neki dan u Benkovcu dugo su razgovarali. I tada je dogovarano privatno, prijateljsko druženje planirano za ovaj ili sljedeći jedan. Ali, znate, reći ću vam nešto što nitko ne zna, Karamarko je do sada odbijao nalaženja s njim jer ga ne želi koristiti u političke svrhe. I to je stvarno istina", rekao je čovjek iz najbližeg kruga Ante Gotovine. 

Dodao je kako su njih dvojica u dobrim odnosima. Mjesečno se tako čuju više puta, a susreti su organizirani većinom u Zagrebu i Pakoštanima.

"Za razliku od Milanovića, Karamarko ne mora dokazivati kako s Gotovinom dijeli iste vrijednosti jer su i Karamarko i Gotovina bili neposredni sudionici Domovinskog rata. Karamarko je bio načelnik zagrebačke policijske uprave, a general Gotovina zapovjednik Zbornog područja Split", rekao je izvor iz vrha HDZ-a. 

I dok naši sugovornici kažu da je Gotovina gostoljubiv prema Karamarku, oni iz SDP-a isto tvrde za njegov odnos s Milanovićem. 

Isto tako kažu da Milanović želi Gotovinu koristiti u prikupljanju političkih poena. Prema svemu tome izgleda da je general možda jedan od rijetkih koji je uspio u nečem tako rijetkom, a to je da SDP i HDZ imaju isti stav.

Ipak ako se može vjerovati Vladi, odnos između Gotovine i SDP-ovih ministara te premijera isljučivo je prijateljski.

Ante Gotovina | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

To je muško prijateljstvo i ništa više - ponovno ističe Milanovićev prijatelj, napominjući da Gotovina u svojim poslovima nema pomoć izvršne vlasti (kako se nagađalo) s obzirom na to da je prvi posao dobio još prije dvije godine, a najnoviji biznis s uzgojem tuna omogućila mu je Zadarska županija u kojoj, napominje, vlada HDZ. 

Jedno je sigurno da lijevi i desni vole tu i tamo javnosti pokazati da su u dobrim odnosima s Gotovinom. I sama predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za vrijeme kampanje bila je u njegovoj kući u Pakoštanima.

Ipak, u HDZ-u kažu da njihovi susreti s njime ne izlaze tako često u javnost kao oni s premijerom Milanovićem.

Gotovinin kum Željko Dilber, inače član predsjedništva HDZ-a, u jednom užem društvu rekao je kako nikad svoje ručkove, večere i ostalo, a s generalom se vidi na dnevnoj bazi, nije koristio u političke svrhe. Također kad je u Zagrebu uvijek prespava u domu Gotovinih.

“U HDZ-u ne žele zlorabiti prijateljstvo s generalom”, kratko je prokomentirao još jedan visokopozicionirani HDZ-ovac. 

Ali, dodao je, nakon sve učestalijih fotografija generala i Milanovića moraju reći da se Gotovina vidi i druži i s vodstvom HDZ-a. Tu naprije misli na šefa stranke Tomislava Karamarka i glavnog tajnika Milijana Brkića.

Ante Gotovina | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Što se tiče odnosa s Brkićem, on s Gotovinom prijateljuje već dvadeset godina. Naime, Gotovina je Brkiću bio zapovjednik u Livnu 1992. godine.

S Brkićem se često nalazi na ručkovima. I da, u dobrim su odnosima - kaže naš izvor iz HDZ-a. I dok susreti uvaženih HDZovaca sramežljivo ili pak uopće ne dođu do javnosti, susreti s članovima Vlade pune medijske stupce. 

Tako su u prosincu 2012. objavljena dva diskretna susreta s predsjednikom SDP-a: prvi u restoranu As na Zelengaju nedugo nakon Gotovinina povratka, a zatim i u sjedištu Vlade. 

Potom je posebno odjeknula vijest kako je Gotovina zajedno s generalom Mladenom Markačom bio pozvan u Čavoglave na proslavu u povodu Dana domovinske zahvalnosti. 

Thompson je očekivao da će doći, ali Gotovina je s generalom Ivanom Čermakom i premijerom Milanovićem otišao na ručak koji je u Sinju u svojoj kući za odabrano društvo pripremio Ante Kotromanović.

Taj generalov potez posebno je razljutio nekoliko desetaka tisuća ljudi na Thompsonovu koncertu, a Thompson je čak neizravno optužio Gotovinu i Markača da ne vole Hrvatsku.

Osim ovih već spomenutih susreta 2013. godine generala su uslikali u ranim jutarnjim satima u jednom noćnom klubu u Slavonskom Brodu, gdje se zabavljao s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i ministrom obrane Antom Kotromanovićem. 

Ante Gotovina | Author: boris šćitar - Pixsell boris šćitar - Pixsell

Navodno je Gotovina tada bio došao u Brod kako bi dao potporu Jakovini na unutarstranačkim izborima. Također Ante Kotromanović, SDP-ov ministar obrane dugogodišnji je prijatelj obitelji Gotovina.

Upućeni tvrde da je on na samom početku bio glavna veza između Gotovine i premijera. Možda u odnosu Milanović - Gotovina ima nešto više i zbog toga što ga je dok je bio vođa opozicije, Milanović, za razliku od većine ljevičara, podržavao. 

Godine 2011. izjavio je da Gotovina ne može biti kriv. Tada je napomenuo da politička inkriminacija ne postoji u statutu Haškoga suda pa tako, rekao je, general Gotovina ne može zato biti kriv. 

Nastavio je da se protiv takve političke optužnice treba boriti pravnim i političkim sredstvima. Što se tiče pak Tomislava Karamarka, on je 2012. 

Izjavio da bi, ako se general Ante Gotovina jednog dana odluči baviti politikom, volio bih da to bude politika HDZ-a. Ona mu takoreći i po habitusu pristaje, ali Gotovina se sve do danas drži svoje rečenice da se neće baviti politikom.

"Za sada je to tako, a što će biti za godinu, dvije, vidjet ćemo", rekao je izvor blizak generalu Gotovini.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar indoda
    BMKZS 22:05 19.Srpanj 2015.

    Ako gledamo istini u oči onda Ante sigurno zna tko ga je isporučio u Hag i da neće lako preći preko svih grešaka koje su mu bile plasirane od strane samo jedne stranke koja se koristila svim sredstvima samo da ... prikaži još! opstane i ostane na vlasti. Amen!