Top News
65 prikaza

Kosor ruši Bandićev proračun. Štiti ga Karamarko?

Darinko Kosor
Slavko Midžor (PIXSELL)
"Odlučite se, Bandić ili Karamarko!", poručio je gradonačelnik Kosoru, a ovaj mu nije ostao dužan, doduše, argumentirano

"Dajte se odlučite, ne može se tako. Nije vaša fotelja Bogom dana. Rijetko tko je s pet zastupnika bio predsjednik Skupštine. Ne možete uzeti što vam odgovara, a odbaciti što vam ne odgovara. Ljudi vas nisu zato izabrali i budite moralni i zahvalite se na dužnosti predsjednika jer ste povjerenje izigrali", urlao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s govornice Gradske skupštine.

Govorio je to predsjedniku Skupštine Darinku Kosoru, šefu HSLS-a, koji je na nacionalnoj razini dogovorio predizbornu koaliciju s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

"Odlučite se, Bandić ili Karamarko!", poručio je gradonačelnik Kosoru, a ovaj mu nije ostao dužan, doduše, argumentirano.

"S vama neću surađivati, nema izravnijeg načina da vam to kažem. Vi ste s nama raskinuli suradnju", uzvratio je Kosor. 

Doista, suradnju s HSLS-om jednostrano je raskinula Bandićeva Jelena Pavičić Vukičević dok je zagrebački gradonačelnik bio u pritvoru. 

Tome je prethodila cijela situacija sa Sandrom Švaljek, privremenom zamjenicom na čelu Zagreba. 

Naime, nakon što je gradonačelnik završio u pritvoru, ona se udružila s Kosorom, te je svojim potezima sve manje odgovarala Bandićevim ljudima.

Rezultiralo je to uklanjanjem Švaljek s mjesta zamjenice, osnivanjem stranke Milana Bandića i raskidom suradnje s Kosorom i njegovim HSLSom.

I Bandić danas nema potrebnu većinu, te ne može izglasati proračun.

"Čujem da sam kriva za proračun. S ponosom nosim krivnju", poručuje Švaljek, dok Bandić urla na Kosora, predsjednika Skupštine sa samo pet zastupnika ili osam, ako mu se pridodaju HSS-ovi s kojima koalira.

Tko su vladajući, a tko opozicija u zagrebačkoj politici teško je precizno odrediti. Tako i u HDZ-u, navodno, postoje dvije frakcije. Jedna od njih na kratko je planirala podržati Bandića, svrgnuti Kosora i preuzeti Skupštinu.

No tome je na kraj stao nacionalni šef Tomislav Karamarko. Njemu je podrška Darinka Kosora iznimno važna za sljedeće parlamentarne izbore. 

S druge strane Kosor zauzvrat dobiva pomoć HDZ-ovih zastupnika u Skupštini, te svi zajedno onemogućuju Bandića u donošenju proračuna. Smetaju im, kažu, fontane.

"Ove fontane zvat će se Bandićeve fontane i to vas boli", poručuje Bandić Kosoru, dok mu Karamarko obećaje nekoliko zastupničkih mjesta u Saboru, a i mjesto ministra gospodarstva u HDZ-ovoj vladi predodređeno je za HSLS.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar indoda
    BMKZS 15:48 07.Kolovoz 2015.

    HSLS, HSS i HSU su stranke koje za fotelju koaliraju i sa crnima i crvenima. Od njih ne treba ništa očekivati jer nisu kadri za ništa.