Top News
6239 prikaza

Kosovo gubi i posljednje prijatelje na Zapadu

Angela Merkel i Ramush Haradinaj i Emmanuel Macron
Annegret Hilse/REUTERS/PIXSELL
Sastanak je završen bez ikakvih konkretnih dogovora, osim dogovora za još jedan sastanak

Kosovski premijer Ramush Haradinaj objavio je  video snimku prijateljskog pozdrava sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, no kako pišu srbijanski mediji, čini se da njihov sastanak tijekom summita u Berlinu, nije bio baš tako ležeran. 

Dvojica su se navodno oštro posvađala i to zbog nametnutih sto posto uvećanih carina na proizvode iz Srbije i BiH. 

Francuski predsjednik je tako kako piše Kurir, oštro napao Haradinaja. Rekao mu je da su takve nametnute takse razlog prekida dijaloga između Beograda i Prištine, a u jednom je trenutku čak i podigao svoj prst prema premijeru. 

Bilo je napeto i kada je kosovski predsjednik Hashim Thaçi preuzeo riječ koji je nekoliko puta kritizirao EU posebno zbog neodobravanja liberalizacije na području viza. Pritom navodno pred Macronom a ni njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nije spomenuo pripajanje Preševske doline Kosovu, na čemu je inzistirao posljednjih mjeseci i neposredno prije ovog sastanka. 

Prištinski Blic tako zaključuje kako je sastanak završen bez ikakvih konkretnih rezultat oko deblokade dijaloga Beograda i Prištine, ali ni po pitanju vizne liberalizacije. No kako naglašavaju Thaçi i Haradinaj su se u Berlinu pojavili sa suprotstavljenim stavovima oko pitanja granica. Thaçi se tako zalaže za pripajanje Preševske doline, dok se Haradinaj tome oštro suprotstavio. 

Domaćini sastanka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Macron pozvali su Prištinu i Beograd da se uključe u rješenje koje ne bi štetilo zemljama regije. Sljedeći sastanak ovih predstavnika bit će održan u Parizu u srpnju ove godine. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 08:42 04.Svibanj 2019.

    KOSOVO NOIJE NAPALO SRBIJU.