Top News
960 prikaza

Neuništivi Milo: Želi postati Putin na Balkanu

Milo Đukanović slavi pbjedu na izborima u listopadu 2016.
1/3
STEVO VASILJEVIĆ/REUTERS/PIXSELL
Analitičari su uvjereni da Milo Đukanović neće osvojiti mandat u prvom krugu izbora, a misle da njegova utrka nije dobra ni za zemlju, ni za njega

Prije otprilike godinu dana američki magazin Forbes procijenio je imovinu bivšeg predsjednika i premijera Mila Đukanovića na čak 167 milijuna dolara. 

U posljednjih 30-ak godina bio je i ostao najutjecajniji crnogorski političar, pa ne čudi da je ponovno najavio kandidaturu za predsjednika susjedne države. 

Milo Đukanović četiri je puta bio premijer, a od 1998. do 2002. godine i predsjednik države. Aktualni crnogorski predsjednik Filip Vujanović i sam je nedavno na Cetinju da kao svog nasljednika vidi upravo Mila Đukanovića, čelnika njihove stranke, Demokratska partija socijalista. 

Milo Đukanović slavi pbjedu na izborima u listopadu 2016. Rusija protiv NATO-a? Top News Vladar Crne Gore: Bio je Slobin čovjek i progonio opoziciju

- Njegova osoba jamči obranu vrijednosti države, rekao je Vujanović za svog vrlo izglednog nasljednika. 

S njim se ne slažu neki crnogorski analitičari. Daliborka Uljarević, iz Centra za građansko obrazovanje uvjerena je da je ta odluka iznimno loša za samog Đukanovića: 

- ... ali što je mnogo važnije za crnogorsko društvo u cjelini, posebno s dugoročnog aspekta. Đukanović je ovim pokazao da je ovisnik o vlasti", smatra Uljarević, a prenose vijesti.me.

Ona smatra da nije moguća njegova pobjeda u prvom krugu, ali i upozorava:

Milo Đukanović slavi pbjedu na izborima u listopadu 2016. | Author: STEVO VASILJEVIĆ/REUTERS/PIXSELL STEVO VASILJEVIĆ/REUTERS/PIXSELL
- Đukanović se izravno konfrontira onim polugama u međunarodnoj zajednici na kojima se održavao do sada na vlasti, a to je isto ono što je svojedobno Miloševića odvelo tamo gdje je završio.

Pišu da Đukanović već gotovo 30 godina  mijenja pozicije u vlasti, pa analitičari sugeriraju kud bi ga to moglo u konačnici odvesti:

- Ovo je još jedan epizoda koja prilično podsjeća na stil vladanja po uzoru na Putina, i na njegove rotacije s mjesta predsjednika vlade na mjesto predsjednika države, kazao je Stevo Muk iz Instituta alternativa.

Đukanović je rođen 15. veljače 1962. godine u Nikšiću. Školovao se u Podgorici, gdje je završio gimnaziju i Ekonomski fakultet.

Politički je bio aktivan još na fakultetu, gdje je bio predsjednik omladinske organizacije.

Po završetku studija počeo se profesionalno baviti politikom i uspinjao se stepenicama tadašnjeg Saveza komunista Crne Gore, da bi 1991. postao sekretar Centralnog komiteta SK Crne Gore. 

House of Cards Azerbajdžan Top News Ovako izgleda House of Cards u stvarnom životu

Na prvim višestranačkim izborima krajem 1990. godine,  izabran je za poslanika u Skupštini Crne Gore, a 15. veljače 1991. godine, sa samo 29 godina, postao je uz pomoć Slobodana Miloševića najmlađi premijer u Europi. 

Ubrzo nakon završetka rata s Hrvatskom, Đukanović se počeo distancirati od Miloševića i govoriti da je on 'čovjek prošlosti', zbog čega se sukobio sa svojim rivalom u stranci, Momirom Bulatovićem. Ipak, na predsjedničkim izborima 1997. tijesno ga je pobijedio. 

Milo Đukanović slavi pbjedu na izborima u listopadu 2016. | Author: STEVO VASILJEVIĆ/REUTERS/PIXSELL STEVO VASILJEVIĆ/REUTERS/PIXSELL
Mnogi tvrde da je od tada do danas Đukanović i njegova obitelj, prikupila enormno bogatstvo. Neki to pripisuju poslovima s krijumčarenjem cigareta s kraja 90-ih i početka 2000-tih, pa je Đukanović čak morao svjedočiti u Bariju na velikom suđenju.

Talijanski tužitelji sumnjičili su ga da je dio zavjere crnogorskih dužnosnika i talijanske mafije koji su se navodno 10 godina bavili ovim biznisom. 

Iako je njegovo svjedočenje arhivirano na sudu u Bariju, Đukanovića nikad nisu teretili da je osobno profitirao, pa je njegov slučaj stavljen na stranu. 

Njegova obitelj uključuje i Đukanovićevu sestru i brata, od kojih je poznatiji Aco, koji je svojedobno bio glazbeni promotor i koji je navodno zaradio većinu obiteljskog bogatstva. 

Vučić, Beli, Šešelj PRVI REZULTATI Top News Izbori u Srbiji: Vučić je pobijedio, Šešelj razočaran

U vlasništvu obitelji Đukanović je i privatizirana bivša Nikšićka - sada Prva banka, koja je prije desetak godina privatizirana, a većinski vlasnici su članovi Đukanovićeve obitelji. 

U prosincu 2016. godine saznalo se kako je crnogorska Vlada odobrila projekt gradnje male privatne hidroelektrane - prve takve u Crnoj Gori, a projekt je usvojen po hitnom postupku. Koncesiju je dobila tvrtka 'BB Hidro', u vlasništvu Blaža Đukanovića, a Vlada je i odlučila da svaki kilovat proizveden u toj hidroelektrani bude subvencioniran od države. 

Prije 7-8 godina aktualnog kandidata za crnogorskog predsjednika povezivalo se i s nikšićkom manekenkom, 23 godine mlađom Jelenom Šćepanović, no i to se na kraju pokazalo netočnim. 
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.