Top News
469 prikaza

Lažni rat u Makedoniji: Potresa je kriza epskih razmjera

Skopje
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Makedonija proživljava najteže razdoblje u posljednjih deset godina

Kao da su se nebo i zemlja u posljednje vrijeme urotili protiv najjužnije bivše jugoslavenske republike. Kad je Makedonija 2001. godine izbjegla rat, nakon dugog razdoblja etničkih napetosti, svi su zaključili kako je zemlja “pobjegla grobaru s lopate”. 

Desetljeće mira, pa i prividna prosperiteta, ojačalo je privid uzorne države, ali serija raznorodnih tragedija posljednjih je dana počela razarati idiličnu sliku zemlje u kojoj “vječno sunce sja” kako je pjevao Dado Topić...

Zemlju su potresali i obavještajni skandali

Katastrofalna pogibija 14 izbjeglica na željezničkoj pruzi između Velesa i Skoplja otkrila je većem dijelu regije nepoznatu činjenicu - da je Makedonija tranzitna etapa križnog puta tisuća, odnosno, desetaka tisuća izbjeglica koji s Bliskog istoka, pješice, bježe u zapadnu Europu, tražeći spas u Njemačkoj. 

Nepoznate uniformirane osobe, njih četrdesetak, nedavno su napale, i nakratko zauzele, karaulu na sjeveru Makedonije, uz granicu s Kosovom. Odgovornost je preuzela nepostojeća OVK (Oslobodilačka vojska Kosova). 

Bilo je to nalik na grom iz vedra neba, to više što dulje nije bilo sukoba te vrste. Zemlju je mjesecima potresao i niz obavještajnih skandala - vlada Nikole Gruevskog u veljači je optužila opoziciju za neuspjeli pokušaj puča.

'Makedonija je klijentelistička država'

Gruevski je konstatirao kako je spriječen državni prevrat koji je planirala oporba. Ispalo je da je lider opozicije s vojskom i policijom pošao rušiti vladu...

Vlada Gruevskog je lijeva, a pokušava biti domoljubna prema mjeri desnice. Politički analitičari govore o fenomenu “gruevizacije”.

Gruevski je - piše Biljana Vankovska - “došao s čistim porfolijem, kao ekonomist, tehnokrat i kao čovjek neopterećen međuetničkim problemima (priznao je da je 2001. dok je bio ministar financija, radio svoj posao i nije ni bio svjestan da zemlji prijeti dubok konflikt). Dakle, počeo je s čistim listom, s preporodom i sa (željom da uspostavi) moratorij za međuetničke probleme - da bi na kraju završio tamo gdje je sada. A zajedno s njim i Makedonija: to je danas klijentelistička, polufeudalna država, bez slobodnih medija, s građanima koji žive od mrvica koje država baci da bi preživjeli.”

Kriminalni milje bavi se švercom ljudi

Incident s karaulom lagano je pao u drugi plan nakon izbjegličke nesreće na pruzi. Jasno je da je riječ o problemu znatno većih dimenzija.

"To stanje već dugo traje", kaže za Express sveučilišni profesor Mersel Bilali.

"Iz same činjenice da je dosad poginulo mnogo ljudi, jasno je da je riječ o trajnijem, širem i ozbiljnijem izbjegličkom koridoru. U tri mjeseca poginulo je pedesetak ljudi... Vjerojatno je da je tu uključen i kriminal jer se na transportu ovih nesretnika dosta zarađuje. Država to zna, i država to tolerira", nastavlja profesor Bilali, dodajući da konačnu cijenu plaćaju žrtve, nesretnici koji od Afganistana do Njemačke idu pješke tragajući za boljim životom.

Albancima ne pada na pamet spašavati ovu Vladu

"To traje godinama, a vlast i policija sve odlično znaju, ali to ne žele prekinuti", kaže Bilali.

Što se tiče incidenta na karauli, profesor Bilali vjeruje da je tu riječ o “koreografiji”.

"Za napad su optuženi etnički Albanci, ali u ovom trenutku nema ni jednog jedinog među njima koji bi bio dovoljno lud da sada, kad vlada Gruevskog pada, tu istu vladu spašava. Vlada Gruevskog glumi nacionalizam, i napad Albanaca bi je učvrstio - pa je taj scenarij posve nevjerojatan. Mislim da je to sve bila montaža, pretpostavljam da su nekim ljudima platili da odglume napad na karaulu, i time je akcija okončana..."

Egzodus iz zemlje je ogroman

Vlada Gruevskog u drugoj je godini mandata, objašnjava ovaj profesor, ali državu praktički vode već deset godina. 

"U svim domenama imaju teške promašaje, i u ekonomiji i u drugim područjima. Ekonomska situacija je jako loša. Imamo oko 30 posto nezaposlenih, a egzodus iz zemlje je velik, i to konstantno, posljednjih desetak godina."

Na pitanje kakve će biti kratkoročne perspektive Makedonije, Bilali kaže:

"To ovisi o ponašanju vlade. Ako podnesu ostavku, sve će biti ok, a ako ne, sve je moguće."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.